Hősnőnk tűnődve állt a tükör előtt, gondosan és egyben kritikusan szemlélve saját fürdőruhás tükörképét. Nem is rossz, gondolta, de nem ártana leadnom még vagy 5 kg-t. Hetek, sőt hónapok óta tornázom, de ez önmagában nem elég. Arra is oda kell figyelnem, hogy mit eszem…

 

Bizony, testsúlycsökkentés esetén nemcsak a látványos eredmény elérése a fontos, hanem az alacsonyabb mutatószámok hosszú távú megőrzése is, és főként az, hogy mindeközben az egészség is töretlen maradjon. Hogy mind a három feltétel teljesüljön, az étrendnek először is megfelelő energiatartalmúnak kell lennie. A napi energiaszükséglet sok tényező függvénye. Befolyásolja a nem, az életkor, az aktuális testsúly valamint a fizikai igénybevétel intenzitása (például: ülő életmódot folytat-e valaki, vagy sportol is, vagy esetleg kerti munkát is végez).

 

Súlycsökkentés esetén a napi energiaszükségletünknél mintegy 500 kcal-val kevesebbet célszerű elfogyasztani. Nőknél általában 1200, férfiaknál 1500 kcal-s étrend alkalmazható (ettől természetesen egyénenként lehet eltérés). Szükséges ügyelni arra, hogy az egészséges tápanyagarány (50 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír, 20 százalék fehérje) fogyókúrában is megtartott legyen. Legalább ennyire fontos, hogy a megfelelő energiamennyiséget több, optimális esetben napi 5 étkezésre osszuk el, mely önmagában már súlymérséklő hatású, hiszen segítségével elkerülhető az esti „túlevés”. A továbbiakban következzen néhány példa arra vonatkozóan, hogy a kezdetben talán szűkösnek tűnő 1200 kcal-s étrendben mennyi finomság fogyasztható el. Látni fogják, hogy önsanyargatásra, koplalásra egyáltalán nincs szükség.

 

Az elfogyasztott táplálék mellett fontos a napi 1,5-2 liter folyadék bevitele is. Fogyókúrában, elsősorban a víz és az ásványvizek ajánlhatók korlátlan mennyiségben, a 100 százalékos gyümölcs és zöldséglevek, light üdítők, az étrend színesítésére használhatók.

Nem is maradt más hátra, mint hogy a fogyókúrához mindenkinek sok sikert kívánjak. Tehát hölgyeim, strandra fel!

 

Szűcs Zsuzsanna

Dietetikus

 

bc996aff-2617-4ad9-80c6-f8970a578fb7