Azért, hogy lefogyj, hajlandó vagy küzdeni. És azért is, hogy tovább élj? Ez a diéta, amit most megismersz, lassan, hosszú távon kamatozódik, és hatását még évek múltán is tapasztalhatod: tovább maradsz fiatal, s az évek súlya nem nyomja majd a válladat. Véget nem érő kutatás folyik egy olyan egészséges és helyes étrend érdekében, ahol nem a fogyás van középpontban, hanem az egészség, és a hosszú, élvezetes élet.

 

Ez az étrend, amit most megismerhetsz, ilyen! A mediterrán étrend a legtöbb létező diétának ellentmond, mert:

•ízletes,

•könnyen követhető,

•sok zsírt,

•és rendszeres borfogyasztást engedélyez, amik más diétákban biztos, hogy a tiltott zónába kerülnének.

 

MEDITERRÁN ALAPOK

 

A mediterrán étrend a tápanyagok mennyiségének bevitelén és a mediterrán életfelfogáson alapuló diéta, ami

•csökkenti a szív- érrendszeri,

•egyes daganatos megbetegedések előfordulását,

•növeli az élettartamot, és

•nem utolsósorban egyensúlyban tartja a testsúlyt.

Lényege:

                       magas olívaolaj bevitel (azaz többszörösen telítetlen zsírsav), vaj és margarin helyett is (egyszerű telítetlen zsírsav)

                       rendszeres gyümölcs és zöldség fogyasztás, főleg szezonális friss gyümölcsök, zöldségek ajánlottak

                       inkább növényi alapú táplálkozást ajánl – kenyér és gabona bevitel (tészta, bab, mogyoró, és magvak) formájában

                       minél kevesebb feldolgozott és tartósított ételt kell fogyasztani

                       rendszeres hal (omega-3!), mértékletes baromfi és tejtermékfogyasztás jellemzi

                       mértékletes, de rendszeres borfogyasztást kíván

                       kevés tojás és kevés vörös hús engedélyezett

 

A hagyományos mediterrán diétának a főszereplői a növények. Észak-Afrikában a kusz-kusz, a zöldség és a hüvelyesek képezik a diéta lelkét, Dél-Európában a rizs, a mediterrán polenta, és a burgonya, Olaszországban a tészta és a zöldség, míg a Kelet-Mediterrán országokban, a búza, a rizs a zöldség és a hüvelyesek.

A Harvard Egyetemen tartott mediterrán diéta konferencián évekkel ezelőtt már megállapították, hogy a mediterrán népeknél alacsonyabb a krónikus megbetegedések előfordulása. Hosszú időbe telt, míg ez a megállapítás más országokban is teret nyert, és megszületett a mediterrán piramis, ami pontosan tükrözi a mediterrán népek hagyományos étkezési szokásait.

Tipp

•Érdemes otthon konyhai poszterként használni, hogy a legjobb helyen emlékeztessen a lényegre!

 

Havonta:

1)       vörös hús (maximum 400-500gr/hónap)

 

Hetente:

2)       édesség (mindenféle cukor, méz)

3)       tojás

4)       szárnyasok

5)       hal (inkább, mint szárnyasok)

 

Naponta:

6)       zsírszegény sajt és joghurt

7)       olívaolaj

8)       gyümölcs,

9) hüvelyesek és mogyorófélék,

10) zöldség

11)   kenyér, tészta, rizs, kusz-kusz, mediterán polenta, durumbúza és más gabonafélék,   burgonya

12) rendszeres mozgás

13)1-2 pohár bor

 
Mi az a nagy titok?

A mediterrán étrend első látásra úgy tűnhet, ellentmond mindannak, amit az egészséges étkezésről megtanultunk, mert bátorít a zsírfogyasztásra. A mediterrán diéta 30-35%-a zsír. A titok nyitja a zsír fajtája.

•Az ételek többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak, aminek hatása szöges ellentétben áll az állati zsiradékéval. Az állati zsiradékokkal szemben a többszörösen telítetlen zsírsavak, nemcsak hogy nem emelik a vér koleszterinszintjét, de még jó hatással is vannak az egészségére. Ezért ne lepődjünk meg azon a látszólagos ellentmondáson, hogy mediterrán népek bevitt kalóriájának kb.: 35%-át a zsírból nyerik, és a szív és érrendszeri megbetegedések száma mégis alacsony.

•Tovább fokozza a diéta pozitív hatását a rendszeres vörösbor fogyasztás is,

•és a pozitív életszemlélet.

KONYHAI ÚTMUTATÓ


Ételek naponta

 

•Nagyon fontos megtartani a változatosságot, és minimalizálni a feldolgozott ételek fogyasztását.

•Minden tál ételnek magában kell foglalnia minden napi ajánlott ételcsoportot. Pld.: egy jó reggeli nem csak zabkása vagy egy szelet rozspirítós. Mellette ott kell lennie a gyümölcsnek, a mogyorónak, és egy kevés zsírszegény tejterméknek is.

A burgonyából és a gabonafélékből készült ételek adják a napi energiabevitel nagy részét és a rostoknak is ezek a legjobb forrásai.

•A kenyér fontos része a diétának, de ne tévesszük ezt össze saját kenyérfogyasztási szokásainkkal. Ők vaj és margarin nélkül, olívaolajjal, és fűszerezve fogyasztják azt.

A mediterrán népek átlagos gyümölcs és zöldségfogyasztása, hazánkéval összehasonlítva, több mint a duplája. Ha teheted, inkább mindig friss gyümölcsöt válassz (vagy fagyasztottat, vagy aszaltat) a gyümölcslé helyett, mert a tiszta gyümölcs több értékes tápanyagot és rostot tartalmaz, mint a bolti lé.

•A zöldségek közül a legkülönbözőbbeket fogyaszthatod, de hasznosabb, ha a sötétebb zöldeket választod a világosabb zöldekkel szemben. Pld.: a romaine salátában 6x annyi C-vitamin és 8x annyi béta-karotin van, mint a jégsalátában. Ha teheted, inkább nyersen fogyaszd őket, mert az elkészítés során már veszítenek értékes tápanyagtartalmukból. Pld.: forralás során a C-vitamin fele eltűnik a zöldségekből, de ennél sokkal kevesebb vész el, ha mikrohullámúban készíted, vagy grillezed.

 

Rost naponta!

 Kétféle rost van:

•Az egyik a vízben nem oldódó, emészthetetlen, mely épp ezért segíti a bélműködést.

•A másik a vízben oldódó rost (egyes gabonafélék, bab és a gyümölcsök nagy része ide tartozik) , mely vizet szív magába és „kisepri” a káros anyagokat a belekből. Bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet és segíthet egyes rákos megbetegedések kialakulásának a csökkentésében.

30-40 gramm rost ajánlott naponta, aminek magában kell foglalnia mindkét rosttípust. Az átlag rostbevitel hazánkban kb 15-2 5 gramm.

 

 

A hüvelyesek értékes rost, fehérje és ásványi-anyag források, még arra is alkalmasak, hogy a húst helyettesítsék. Egy fél csésze főtt babban megtalálható a hús minden egészségre gyakorolt pozitív hatása.

•A mogyorófélék és a magvak a kálcium, a cink és a fehérje hiányát pótolják. Ezektől gyakran azért zárkózunk el, mert tudjuk róluk, hogy zsírosak. De ha megértjük a zsírok közötti különbségeket, akkor remélhetőleg bátrabban fogjuk őket fogyasztani. A mogyoró nagyon sok országban csak nassolnivaló. A mediterrán országokban sokkal jelentősebb a szerepe.   Használják szószok sűrítéséhez. A belőlük kivont olaj sokáig friss marad, lásd. mandula, pisztácia, dió, fenyőmag, gesztenye.

•Az olívaolaj az elsődleges zsírforrás a mediterrán diétában. Egyszeresen telítetlen zsírsavban és antioxidánsokban gazdag. A diétának közel 35 %- át teszi ki a zsír. Azoknak, akik törekszenek a zsírszegény és 0%-os diéták állandó betartására, ijesztően hangozhat ez a mennyiség. Pedig nem a mennyiség az, ami ijesztő lehet, hanem a milyenség. Az, hogy telített vagy telítetlen az a zsír!

A görögöknél már 30 évre visszamenőleg megfigyelték, hogy az olívaolaj ilyen magas bevitelének semmilyen negatív hatása nincs az egészségre. Sőt, megemeli a szervezetben a jó koleszterint (HDL), és nem emeli az LDL-t azaz a káros koleszterinszintet.

TIPP

Az LDL csökkentésére fogyassz heti 2-3 alkalommal omega-3-ban gazdag halakat!  

 

SZÉPSÉGOLAJ

Évtizedek alatt bebizonyosodott az olíva terápiás hatása a bőrápolásban, a gyógyászatban, és a táplálkozásban.

•A mediterrán országokban a népi gyógyászatban az olívaolajat külsőleg is használták a bőr és az izom rugalmasságának megőrzésére, horzsolásos és az égési sebek gyógyításában, a víz vagy a nap okozta kiszáradásra.

• Az olívaolaj gazdag A-, B1-, B2-, C-, D-, E- és K-vitaminban, és vasban.

•Miután ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a más olajok, az alakunkkal nem annyira kíméletes, de   könnyebb a gyomornak, a beleknek és megelőzheti a gyomorfekély és a gyomorhurut kialakulását és segíti az emésztőrendszer működését.

•Azt is mondják, szépségolaj. A test sejtjei elvegyülnek az értékes zsírsavakkal, és ettől a vérerek sokkal rugalmasabbá, a bőr pedig ragyogóbbá válhat.

TIPP

•Étkezés előtt egy pár kanál véd a gyomorfekéllyel szemben.

•Ha citrommal, vagy kávéval keverve egy-két kanállal beveszel, segíti az emésztést, és megelőzi a szorulást, anélkül, hogy irritálná a beleket. Koleszterinmentes!  

 

• A tejtermékek bár jó forrásai a kálciumnak, de sok bennük a telített zsírsav: ezért mérsékelten fogasszad! A mediterrán népek hagyományos napi étkezése során nem fogyott több tej naponta egy csészényinél, s azt is inkább az ételek elkészítéséhez használták. Illetve a tésztára 2-3 kanál reszelt sajt került. Amikor tejterméket választasz, dönts a zsírszegény joghurt, tej és sajt mellett. A tejföl és a tejszín helyett ajánlott az olívaolaj. Első hallásra lehet, hogy nem tartjuk elképzelhetőnek ezt a cserét, de próbáljuk ki, megéri! A sajtok között a legelterjedtebb a kecske és a juh sajt: zsírszegények.

 

Ételek hetente

 

•Hal, baromfihús: az állati eredetű ételek nem jellemzőek a mediterrán menüben. A fehérje – aminek a hús gazdag forrása – szükséges a növekedéshez, de elég, ha csak 2x -3x szerepel a heti tervben. A baromfi helyett érdemesebb a halat választani fő fehérjeforrásnak, hogy a benne lévő omega-3 zsírsavak segítségével csökkentsük a koleszterinszintet, és a szívmegbetegedés kockázatát. A sovány húsok nem okoznak egészségkárosodást, de nincsen bennük se rost, se antioxidánsok, se jótékony zsírsavak.

•Tojás: a hagyományos mediterrán diéta 4 tojásnál nem tartalmaz többet hetente. Ebbe beletartozik az is, amit sütéshez használnak fel. A tojásban van koleszterin és telített zsír is. Érdemes fejenként egy sárgáját használni, és csak tojásfehérjével felturbózni a mennyiséget.

Édesség és desszert: érdekes, hogy a mediterrán népeknek a desszertről nem a különböző csoki-csodák jutnak eszükbe, hanem a friss gyümölcs is. Hetente csak egyszer-kétszer esznek cukorból készült édességet, és akkor is csak keveset. Az édesség alatt értendő a fehércukorral, a barnacukorral, a juharsziruppal, vagy a mézzel édesített desszert is. Nem csak a klasszikus értelemben vett édességet, hanem, az üdítőitalokat is ide kell sorolni, a fagylaltot, a lekvárt, a kakaót és a szirupban tárolt konzerv gyümölcsöt is.

 

Ételek havonta

 

A vörös hús: gyakoribb felhasználása csak abban az esetben elfogadható, ha kiegészítőként használjuk tésztához, vagy leveshez az íze kedvéért. Nem több mint 400-500 gr vörös hús ajánlott havonta.   De mindig válaszd ebből is a sovány részt, és vágd le a látható zsírréteget. Roston süsd, vagy sütőben, ahelyett, hogy serpenyőben, olajon sütnéd.


Életmódbeli kiegészítők 

 

Mozgás: mára már senki nem kérdőjelezi meg azt a kutatásokon és tapasztalaton alapuló tényt, hogy a rendszeres mozgás kordában tartja a súlyt és sok betegséggel szemben megvéd. Pld. a gyaloglás, és a biciklizés egy tipikus módja a mediterrán országokban a vidéki és a városi közlekedésnek.

Szokások: Lassíts! Étkeztél már együtt olaszokkal, vagy görögökkel? Csodálatos élmény. Az étkezési idő soha nem sietségben telik. Az emberek ilyenkor megpihennek, lazítanak, az asztalnál, megosztják egymással az ételt és a gondolataikat. Ez a lassúság csökkenti a stresszt, és segít a szervezetnek az emésztésben, és a tápanyagok felszívásában.

Borivás:

 

d1bac8b7-a369-46c4-95d6-1c6a437296a9