A meleg idő beköszöntével felerősödhetnek a visszérbetegség tünetei, de a többség nem fordul panaszaival orvoshoz, pedig ezek a kezdetben inkább csak esztétikai jellegű, kellemetlen tünetek megfelelő ellátás híján komoly vénás betegségekhez és szövődményekhez – visszérgyulladáshoz, trombózishoz, lábszárfekélyhez, sőt időnként visszeres vérzéshez – is vezethetnek.

 

Tavasszal, ahogy lekerülnek a lábakról a harisnyák, nemcsak a fehér bőr, hanem a lábakon előforduló esztétikai rendellenességek is napvilágra kerülnek. Sok nő lábszárán és combján látszanak ilyenkor legyezőszerűen szétterülő seprűs vénák, visszértágulatok, a bőr vöröses-barna elszíneződései.

 

A vénás rendellenességek elsősorban a nők körében gyakoriak: a betegségtől szenvedők 72 százaléka a gyengébbik nem köréből kerül ki. Különösen 30-40 év felett emelkedik meg a vénás keringési elégtelenség kialakulásának a veszélye.

Bár a kutatások szerint a vénás betegségek kifejlődésében komoly szerepet játszik a genetikai hajlam, kialakulásához hozzájárulhat a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a túl szoros ruhák, és a nem megfelelő (például túl magas sarkú) cipők viselése is. A terhesség és a többszöri szülés is előidézheti, de a túl meleg sem kedvez, így a szaunát és a termálfürdőt csak módjával élvezzük.

 

E betegségek kezelésére többféle módszer létezik, amelyek együttesen, az úgynevezett komplex terápia részeként hatásosak. Ebbe beletartozhat a kompressziós pólya vagy kompressziós harisnya alkalmazása, a speciális gyógytorna, a bőrgyógyászati kezelés, a visszérműtét, a megfelelő cipő viselése valamint a gyógyszeres kezelés is.

A tünetek jelentkezését ne hagyjuk figyelmen kívül, de megijedni sem kell, hiszen megfelelő kezeléssel megállítható és akár vissza is fordítható a visszerek és a későbbi szövődmények kialakulása. Erre ma már számos lehetőséget nyújt az orvostudomány.

 

 

66f0bf94-d088-431c-b318-af58c656fcbd