Antioxidánsok és vitaminok
A legtöbb ember nem jut megfelelõ mennyiségű vitaminhoz táplálkozása során. Erõs tényekkel alátámasztva, véletlenszerű vizsgálatok azt mutatják, hogy minden felnõttnek javára válhat a vitaminok szedése. Csakhogy nem mindegy mikor, mit, mivel és mennyit fogyasztunk belõlük!

 

MILYEN ÉRTÉKET VEGYENEK FIGYELEMBE, AKIK EDZENEK?
Vizsgálták a C- és E-vitamin szerepét az izomleépülés megelõzésében, edzéskor. Az eredmény szerint az antioxidáns kezelés segítette az izomműködést, és csökkent az izomleépülés mértéke is.
 
TANULSÁG!
Azon sportolók, akik nem megfelelõen táplálkoznak, különbözõ táplálékcsoportokat kerülnek, vagy csökkentett energiabevitelt (fogyókúra) alkalmaznak, fontolják meg megfelelõ kiegészítõ vitamin szedését!
 
HÖLGYEK SZÜKSÉGLETEI
A hölgyek még inkább figyeljenek a megfelelõ táplálkozásra, a mikroanyagok és vitaminok bevitelére, különben könnyen kitehetik magukat egy listányi betegségnek.
– A folsav különösen fontos azoknak, akik gyermeket terveznek.
– Az A-vitamin segíthet a mellrák elkerülésében, dohányosok körében.
– Az alacsony E-vitamin-szint érrendszeri problémákhoz vezethet.
– Túlsúlyos hölgyeknél és/vagy akik magas linolsavat fogyasztanak, a C-vitamin csökkentheti a mellrák elõfordulásának kockázatát.
– Az antioxidánsok alacsony szintje növelheti az esélyét a különbözõ krónikus betegségek kialakulásának.
 
NAGY A KÜLÖNBSÉG VITAMIN ÉS VITAMIN KÖZÖTT!
A vitaminok, antioxidánsok úgynevezett hálórendszerben dolgoznak együtt. Ez azt jelenti, hogy az összes vitamin optimális, megfelelõ szintje szükséges az egészséges szervezet működéséhez. Vagyis, hogy ezek hatékonyan felszívódjanak és beépüljenek, nem elég az egyes vitaminok szintjét növelni, hanem a többi vitamin és ásványi anyag is emelt szinten kell, hogy jelen legyen. (Pl. a kalcium önmagában való szedése ellentétes reakciót – a csontokban lévõ kalcium leépítését eredményezheti!)
 
TANULSÁG
Megfelelõ kisegítõ vitaminokkal, ásványi anyagokkalmár hatékony eredményt lehet elérni!
 
MESTERSÉGES VAGY TERMÉSZETES FORRÁSBÓL?
A másik megfontolandó szempont a vitaminok felszívódása, felhasználása. A szintetikus úton elõállított vitaminokkal mindössze kb. 20–40%-os hatékonyságot érhetünk el. Sok esetben a vitaminhoz hozzáadott szilárdító anyagok, hordozóanyagok, műanyag kapszulák miatt le sem bomlanak a szervezetünkben, hanem vagy megragadnak a beleinkben, vagy a következõ „vizitnél“ távoznak, vagyis elég drága „vizitdíjat“ fizetünk.
 
TANULSÁG!
A növényekbõl, megfelelõ eljárással nyert és tárolt kivonatok nemcsak, hogy dúskálnak a megfelelõ kombinációban lévõ vitaminban  és ásványi anyagokban, de még nagyon könnyen fel is használja azokat a szervezetünk!
 
Jó vitaminétvágyat!
 
Füzy Gábor

 

24b01d36-c603-431f-b90d-5fe57505bd74