Bizony előfordul, hogy az oly gyakran középpontban álló női emlő helyett a férfi emlőről kell beszélnünk, természetesen itt is a méretbeli problémák miatt. Azonban amíg a nőknél inkább előny, mint hátrány a dús kebel, a férfiak esetében jobb ha inkább a széles váll tűnik fel. A férfiaknál két fajta emlőnövekedést figyelhetünk meg.

 

• az egyik nem más, mint a zsírszövetnek a megszaporodása

elhízáskor,

 

• míg a másik a nehezebb probléma: az emlőmirigyek megnövekedése (hasonlóan a nőkéhez).

Az emlőmirigyek normális fejlődéséhez szinte minden hormonra szükség van, de különösen fontos az ösztrogének, a progeszteron, a szoptatóhormon (prolaktin) és a növekedési hormon szerepe.

 

A férfiak emlőmirigy szövete is képes a hormonális környezet változásaira reagálni, főleg az ösztrogén szint emelkedésére, a férfihormonok szintjének csökkenésére, valamint a szoptatóhormon (prolaktin) változásaira. Mindezen hormonok a férfiak szervezetében is megtalálhatóak, de természetesen más mennyiségben, mint a nőknél.

 

Nézzük most meg kicsit részletesebben, mi okozhat férfiaknál emlőmirigy növekedést?

 

Hátterében állhat hormonális betegség: a nemi mirigyek csökkent működése, amit többek között az agyalapi mirigy működésének elégtelensége, kasztráció, vagy a kromoszóma rendellenesség okozhat. Fokozott ösztrogén (női nemi hormon) elválasztás is átmeneti emlőnövekedést okoz, ez figyelhető meg a pubertás idején, amelynek korai fázisában az ösztrogén szint relatíve jobban emelkedik, mint a tesztoszteron, azaz a herék termelte férfi nemi hormon. Az ösztrogéntúlsúlyt daganatok is előidézhetik: a herének egy speciális daganata, vagy a májnak, tüdőnek ilyen hormont termelő daganata, illetve a mellékvesének a daganata.

 

Ezeket nőiesedést okozó daganatoknak nevezzük. De előidézheti a prosztatarákban szenvedő betegeknél a megkezdett ösztrogén kezelés, jelentkezhet májbetegségekben: májgyulladásban, cirózisban. Ez utóbbiak esetében is a férfi- és női hormon egyensúly bomlik fel, és zavart lehet az ösztrogének lebontása is a májban. Mindkettő az ösztrogén emelkedését idézi elő. Magas szoptatós hormon szint, vagy a pajzsmirigy funkció zavarai, a mellékvese betegségei is állhatnak a háttérben.

 

Kevéssé ismert, hogy az idegrendszeri kórképek:.

• Parkinson-kór, vagy

• övsömör a mellkason, stb.,

illetve egyes tüdő-és mellkasi folyamatok:

• daganat,

• elgennyesedés,

• mellhártyagyulladás is szerepelhet oki tényezőként.

Külön ki kell emelni bizonyos gyógyszereket: így a szteroidokat, a női hormonokat, a férfi hormonokat és a férfi hormon ellen ható gyógyszereket, valamint például bizonyos szívgyógyszereket, amelyek szintén a magas ösztrogén szint révén eredményezik az elváltozást. Láthatjuk, hogy nagyon sok okozója lehet, s a kivizsgálás kapcsán mindezekre rá kell kérdezni, illetve ilyen irányú vizsgálatoknak is meg kell történni.

 

Milyen klinikai tünetei vannak ?

 

Nagyon fontos tényező az elhelyezkedés: egy-vagy kétoldali, szimmetrikus vagy aszimmetrikus. Fontos a nagysága: lehet kicsi, csak a bimbóudvar alatt elhelyezkedő, de lehet teljesen nőies, narancs nagyságú. Kísérheti fájdalom, és megjelenhet váladékozás is (akár spontán, akár nyomásra).Amire feltétlenül oda kell figyelni: ha a folyamat egyoldali, gyorsan nő, esetleg váladékozik, vagy a rákos burjánzás egyéb jellegzetességei is jelentkeznek (összekapaszkodás a környezettel, szabálytalan felszín, nem egyforma tapintás, nyirokcsomók megjelenése, narancshéj-szerű bőr, seb), az mindenféleképpen rákos elváltozásra utal. Ez a férfiaknál nagyon ritka, de igen rosszindulatú és gyors lefolyású.

 

Átmeneti emlőnövekedés: ezt az anyai ösztrogén okozza, a pubertás körül (a már fentebb említett hormon arány megváltozása miatt), valamint a „férfi alkonyban” – ezt andropauzának hívjuk hasonlóan a nőknél megjelenő menopauzához (itt a relatív ösztrogén túlsúly oka a férfi hormonok csökkenése). Ezeknek nagy klinikai jelentősége nincs, átmenetiek, spontán megszűnnek.

 

Gyanújelek esetén szükség lehet kromoszómavizsgálatra, ugyanis meglepő esetek is előfordulhatnak: külsőre férfi betegnél a kromoszómavizsgálat XX kromoszómát talált, mely a női nemnek megfelelő. Most férfi, vagy nő? Ugye nem egyszerű ?

 

Hogyan kezelhető?

 

Az úgynevezett fiziológiás (átmeneti-normálisnak tekinthető) emlőmirigy-megnövekedéseket csak megfigyeljük és állandó ellenőrzés alatt tartjuk.

A daganatok lehetőség szerinti eltávolítása már oki kezelés, ilyenkor ösztrogén elleni terápia is szóba jöhet. Más betegségek fennállásakor az alapbetegség kezelése a megfelelő. Kiújuló és a fenti kezelésekre nem reagáló esetben indokolt lehet a műtéti megoldás.  

A férfiaknál tehát ugyanúgy szükséges az emlő önvizsgálata, mint a nőknél, és bármilyen gyanújel észlelésekor szükségesek a fenti vizsgálatok.

 

Dr. Ivánka Attila

 

d1db43b6-946e-4935-9f3f-58a27e492ab2