A könnyezés sokszor okoz problémát szélben, napsütésben, erős fénynél. Ugyanilyen kellemetlen tüneteket idézhet elő a szem szárazsága. A kiváltó okokról és orvoslási lehetőségeikről Dr. Feminger Andrea, szemész szakorvost, kontaktológust kérdeztük.

 

Mi a szemszárazság, hogyan alakul ki?

– A szem szárazságát általában a könnytermelés csökkenése, illetve a könny összetételének megváltozása okozza. Hátterében számos okot lehet feltételezni, egyes gyógyszerek mellékhatásait (antiallergikumok, fogamzásgátlók, antidepresszánsok), hormonális változásokat, kontaktlencse viselést, de előfordulhat erősen klórozott uszodavíz hatására is. A száraz szem kialakulásában jelentős szerepet játszhat a környezetszennyezés. A szennyezett levegőjű városokban, ipari területeken élők veszélyeztetettebbek, mint a tiszta levegőjű vidékek lakói. A számítógéppel dolgozók között is gyakori panasz a szem kiszáradása, a kevés pislogás és a helytelenül elhelyezett monitor miatt.

Hogyan lehet segíteni ezen a problémán?

– A megoldás, műkönny alkalmazása. A műkönnyek a könnyhöz hasonló összetételű szemcseppek, amelyek pótolják és stabilizálják a hiányos könnyfilmet. Ezek patikákban, általában recept nélkül kaphatók, de mielőtt bárki önkezelésbe kezdene, célszerű orvoshoz fordulnia. Fontos követelmény egy műkönnyel szemben, hogy összetétele megfeleljen a humán könny összetételének, ill. a legkorszerűbb műkönnyek, már lágy kontaktlencse viselők számára is biztonságos használatot jelentenek. 
Okozhat-e valamilyen szembetegséget a szemszárazság?

– A megfelelő mennyiségben és összetételben termelődő könny igen fontos szerepet játszik a tiszta látás fenntartásában. A könny állandóan nedvesen tartja a szem felszínét, megóv a különböző eredetű fertőzésektől, lemossa a szemre tapadt szennyeződéseket és táplálja a szem egyes szöveteit. Szemszárazság esetén tehát gyakrabban alakul ki kötőhártya- vagy szaruhártya gyulladás.

 

e4c1fa16-40b0-4f15-a1c3-5a69dc2d2445