A likopin a karotinoidok családjába tartozó antioxidáns. Az érett paradicsom jelentős mennyiségben tartalmazza. 1 kg friss érett paradicsom 0,02 g likopint tartalmaz. Az antioxidáns tulajdonsága mellett az érett paradicsom élénkvörös színét a likopin adja.

 

A színes növények, sárgarépa, sütőtök, paradicsom, brokkoli, szilvafélék, feketeribiszke, feketeáfonya, a boragó, mind kitűnő karotin források. A likopin mellett egyéb karotinoidok is jelentős mennyiségben fordulnak elő: a-b-karotin, fukoszantin, és természetesen a likopin.

 

A karotinoidok antioxidáns hatása számos területen érvényesül, ami nagy jelentőségű az egyes betegségek megelőzése és gyógyítása szempontjából. A sejtmembrán védelmét azzal biztosítják, hogy védik a hosszú-szénláncú zsírsavakat az oxidációtól, a lipidperoxidok képződésétől. Ez által a sejtfal épsége megmarad, és a sejt védetté válik a szabadgyökök által okozott alaki és funkcióbeli károsodástól.

 

A nemzetközi szakirodalomban a karotinoidokról számos érdekes írás jelent meg. Különösen a szívbetegségek, az érelmeszesedés, a daganatos megbetegedések és az immunrendszert érintő hatásokról olvashatunk. A szervezetben képződő szabadgyökök eltávolításában a likopin és a karotinoid család tagjai jelentős szerepet játszanak.


A szív- és érbetegségek és a daganatos elváltozások megelőzése céljából a kitűnő antioxidáns tulajdonsággal bíró karotinoidok fogyasztását feltétlenül ajánljuk, elsősorban az ízletes, friss érett zöldségek és gyümölcsök formájában.


Dr. Pucsok József

egyetemi tanár

 

b94c45eb-bedc-416d-b5cf-63829c396a9d