A Nap mosolyt varázsol az arcunkra, szikrázó fénye végre száműzi az olykor szomorkás hangulatú, sötét téli hónapokat. Csakhogy Janus-arcú. Az életet adó, gyógyító sugarai bizonyos körülmények között az emberi szervezetre károsak is lehetnek. Most azt is megtudod, jó-e, mire jó.

 

• a (MŰ)NAPIMÁDAT,
• a HELIOTERÁPIA,
• az INFRAVÖRÖS WELLNESS,
• hogyan használd a GYÓGYÍTÓ SZÍNSKÁLÁT,
• de színek és CSAKRÁK összefüggésébe is beleláthatsz.
 
NAPIMÁDÓK
 
A Nap fénye különféle hullámhosszúságú, és emiatt más és más energiájú „energiacsomagok”, úgynevezett fényfotonok formájában jut el hozzánk. A legnagyobb energiájú fényfotonok szemmel nem láthatók, ezek az ultraibolya (UV) fény komponensei. A kisebb energiájú fotonok a látható tartományban találhatók, és a szivárvány valamennyi színét, a lilától a zöldön át a vörös legkülönfélébb árnyalatáig ennek a tartománynak köszönhetjük. A látható fény fotonjainál is kisebb energiájúak az infravörös (IR) fotonok, amik jelenlétét a testünket átmelegítő hatás bizonyítja.
 

Másolni a Napot

Ma már lehetőség van arra, hogy mesterségesen bizonyos típusú fényeket állítsunk elő. Számos fénycső, lámpa és egyéb sugárzó áll rendelkezésünkre, hogy a Nap szerepét többé-kevésbé imitáljuk, helyettesítsük.
A természetes napfény részleges pótlására, a mesterséges ultraibolya sugarak előállítására szolgáló első készüléket a XIX. század végén egy Finsen nevű dán orvos készítette. Mivel a közönséges üveg az UV-fényt elnyeli, a fémgőzökkel töltött szolárium- és bronzáriumlámpák csöve az ultraibolya fényt átengedő kvarcüvegből készül.
+ A napsugarak és a szolárium UV-fénye egyaránt elősegíti a csontok egészségéhez elengedhetetlen D-vitamin képződését, ehhez azonban nem szükséges túl sok fény. Elég naponta 10 perc, hogy bőrünk kis felületét (akár csak a kézfejet) napsugarak érjék.
Fontos tudnunk, hogy a napsugarak UV komponensei az évről évre vékonyabb ózonréteg miatt egyre nagyobb mennyiségben jutnak el a Föld felszínére.
A napozás káros hatásai is egyre inkább előtérbe kerülnek, és többfélék lehetnek: a napozás után órákon belül kialakuló napégés, a késői, törvényszerűen bekövetkező bőröregedés, valamint a megemelkedett valószínűséggel fellépő bőrdaganat.
 
Szolizz, vagy ne?
Helyesen tesszük-e, ha a természetes napsugarak helyett a szoláriumot választjuk?
Bár a szoláriumlámpák UV-fénye a nagyobb energiájú UV-fotonokat nem tartalmazza, mégis okozhat bőrpírt, és hosszú távon a bőrdaganat kockázatát is növeli.
Mesterséges napozáskor a rövid idő alatt kapott nagydózisú UV-fotonok által kiváltott sejtkárosodásokat a szervezet nem képes megfelelő ütemben regenerálni, a megmaradó, javítatlan sérülések valószínűsége magasabb lehet, mint az apránként adagolt természetes napfénynél.
A világos bőrűek, a világosszőkék vagy vöröses hajúak és világos szeműek javító mechanizmusai körülbelül 10 percig képesek felvenni a versenyt az átlagos erősségű napfénnyel. A szoláriumban ez a védekezőképesség még kevesebb időre elegendő. Minél nagyobb adagban kapunk rövid idő alatt „műnapot”, annál veszélyesebb a barnulás. 
+ Az északi országokban a nők ezrei depressziójukat enyhítik a szoláriumban. Nem véletlen, hiszen a hangulatért döntően felelős melatonin hormon szintje szoros kapcsolatban áll a szervezetet ért fénymennyiséggel.
FONTOS!
Mivel a fényt döntően a szemünkön keresztül érzékeljük, és a szolárium – szemre kifejezetten káros – UV-fotonjaitól védőszemüveggel kell óvni a magunkat, depresszióűzőként nem a szolárium a leghatékonyabb eszköz.

TIPP

Egy nappali fényben tett séta, kis kocogás hatékonyabb megoldás.
+ A természetes és mesterséges UV-források egyaránt szárítják a bőrt, kis mértékű baktériumölő hatásuk van, előnyös hatással vannak a zsíros, pattanásos bőrre, és a zsíros haj kezelésekor is sikerrel alkalmazhatók. Néhány bőrbetegség, pl. a pikkelysömör terápiájában UV-kezelést alkalmaz az orvostudomány.
 
HELIOTERÁPIA
 
A fény éltető erejének felhasználása az emberiséggel egyidős. Az ókori görög orvosok tudták, hogy a napfény melege sok betegséget képes meggyógyítani. Ma helio- vagy IR-terápiának, azaz a Nap meleget adó infravörös sugaraival történő kezelésnek nevezzük azt, amit az ókorban a fizikai, élettani háttér ismerete nélkül alkalmaztak. Napjainkban ugyanolyan nagy szükség van az IR-terápiára, mint több ezer évvel ezelőtt.
+ Az elsősorban mozgásszervi fájdalmak, izomgörcsök oldására használt IR-kezelés egyre szükségszerűbb, ha a túlzottan, és esetleg egyoldalúan igénybevett ízületekre, a fizikai és pszichikai stressz, a mozgáshiány vagy éppen a túlsúly által kiváltott mozgásszervi fájdalmakra gondolunk.
Hullámhossz-tartomány alapján az infravörös fényt további három részre oszthatjuk: a nagyobb energiájú, kisebb hullámhosszúságú IR-A részre, a viszonylag kis energiájú és nagy hullámhosszúságú IR-C tartományra, és a kettő között elhelyezkedő IR-B régióra. Az IR-C fotonok a bőrfelületen elnyelődnek, az IR-B fotonok rövid, kb. 2-3 mm-es út megtételére képesek a bőrben, az IR-A fotonok behatolási mélysége a legnagyobb, mintegy 5- 6 mm bőrmélységig képesek eljutni.
+ Az IR-A fotonok elérik a bőr alatti kapillárisokat, és az erekben fokozzák a vérátáramlást, elősegítik a salakanyagok eltávolítását, gyorsítják az anyagcserét.
+ Az infravörös fény az előbbiek mellett az antioxidáns védelmet támogatja, az immunrendszert stimulálja.
TIPP
•A meleg vörös fényt becsempészhetjük az otthonunkba egy lámpa formájában, ami leggyakrabban IR-A fényt sugároz, és hideg estéken a fázó, esetleg fájó végtagok, testrészek felmelegítésére használhatjuk azt.
•Ugyanez a lámpa homloküreg- és arcüreggyulladás esetén a gócpontokból a lerakódott váladék kiürülését, az üregek tisztulását segíti elő,- ha naponta kétszer 15-20 percen át az arcunkat sugározzuk be vele.     
 
Infravörös-wellness
A teljes test infravörös besugárzása esetén újabb lépést jelentett az IR-kabinok megjelenése. Ezek a „welness-fülkék” akár otthon is beépíthetők, üzembe helyezhetők, ily módon meleg napsugarakat varázsolva a lakásunkba. Az infrakabinok széles IR-tartományban sugároznak, az IR-fény A-, B- és C-komponenseit egyaránt tartalmazzák. Előnyük, hogy míg az IR-A fotonok a melegérzetet kialakítják, a bőr felületi rétegében elnyelődő IR-C fotonok a bőr hőérző receptorait ingerlik, mintegy vészjelet adva a túlmelegedés ellen, így biztosítva az egészséges Infravörös-wellnesst.
+ Az IR-kezelések gyakorlatilag mellékhatás-mentesek. Az alkalmazónak mindössze arra kell ügyelnie, hogy ne nézzen hosszasan a sugárforrásba, mert az szemlencse-károsodáshoz vezethet. Szívbetegek és pajzsmirigy betegségben szenvedők esetén nem javasolt az IR-lámpa használata.
Akut gyulladások esetén nem az IR-lámpa a tökéletes megoldás, a szervezet tiltakozik is használata ellen, sokkal jobban esik a fájó, gyulladt testrésznek egy hideg borogatás.
 
   Színterápia
Eddig a napfény nem látható sugarairól beszéltünk. Az igazi örömforrás azonban a látható szín, ami különféle hangulatokat, érzelmeket válthat ki belőlünk. A különféle színek a különféle hullámhosszaknak köszönhetők. A látható fény palettáján 400 nanométeres hullámhossztól 800 nm felé haladva a lilától a vörösig minden színt megtalálunk. A legprofibb festő ecsetje sem mártható többféle színbe, mint amit a természet „kikevert”. Gondoljunk az óceán és az égbolt végtelen kékjére, a fű és az erdők friss zöldjére, az aranysárga sivatagi homokdűnékre vagy a felkelő és lenyugvó nap lángban fürdő színjátékára.
A színek stimuláló, esetleg nyugtató, de mindenképpen közérzetjavító hatásait a színterápia nyújtja számunkra.
+ Színekkel pótolhatjuk az elveszett energiánk, javíthatjuk a memóriánk és az ellenálló képességünk, oldhatjuk a stresszt, enyhíthetjük emésztési panaszainkat, élénkíthetjük, frissíthetjük, fiatalíthatjuk magunkat. A megfelelően alkalmazott színterápia harmóniát teremt, és megnyugvást hoz számunkra.
A színek terápiás varázserejét már az ókori egyiptomiak, görögök is tudatosan alkalmazták. Egyben gyógyító helyként is szolgáló templomaikat úgy építették, hogy a beérkező napsugarak fénye a teljes színspektrumra bomlott, akárcsak egy prizmán haladt volna keresztül, s szivárvány ragyogta be a templomot. Panaszoktól függően a betegeket olyan helyiségbe fektették, melynek ablakait a baj kezeléséhez megfelelő színű anyagokkal fedték be.
 
GYÓGYÍTÓ SZÍNSKÁLA
 
Nézzük, melyik színnek milyen hatása van hangulatunkra, testi-lelki egészségünkre, milyen színű fény milyen reakciót vált ki!

•Az izzó vörös és a piros a nemiség szimbóluma, a libidó színe. A lánggal összekapcsolható szín az energiát, a lendületet és a testi erotikát hordozza. Aktivizál, élénkít, intenzívvé tesz, bátorságot ad, izgatóan hat ránk és életerővel ruház föl. Fizikai energiánk, teljesítőképességünk növelésében hatékony.
A narancssárga átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Segíti a felépülést, élénkít, felmelegít. Oldja a görcsös folyamatokat, derűsebbé tesz. A vörös vad izzásával szemben egy finom érzelmi élvezetet ígér, amely mély életörömhöz vezet, és a szerelemhez, a lágy erotikához kapcsolódik.
•Erősítő, tonizáló hatású és jókedvre derítő, akár a napsugár sárga színe.
A sárga ébren tart és gondtalan, szabad életérzést nyújt. Nyári érzéseket kelt, megszünteti a gyengeséget, segít a gyors tanulásban és alkalmazható emésztési problémák esetén.
• A rózsaszín a magányosság és düh leküzdésében használatos. Ismert a mondás, amely szerint optimista az, aki rózsaszín szemüvegen keresztül nézi a világot. Valóban, a rózsaszín cselekvőképessé tesz.
A zöld a tavasznak, a természet megújulásának, az új életnek a kifejezője. A zöld fény közelebb visz minket a természethez, a mélyen beszívott jó levegőhöz. Ideális hátteret nyújt a nyugodt pihenéshez és kikapcsolódáshoz. Kiegyensúlyozottá tesz, oldja a feszültséget, nyugtatóan hat ránk. Látásunk javításához alkalmazhatjuk, továbbá segít a memorizálásban. Nem véletlen, hogy az iskolákban zöld színűre festik a táblákat, és számos gyógyintézmény fala is világoszöld.
•A hideg kék fény lehűt, akár a hűvös tenger, nyugtat és koncentrálásra késztet. A gyulladásos folyamatok kezelésére alkalmazható. Ideális álmodozáshoz, egy gondolatban való elmélyedéshez, és ahhoz, hogy megtaláljuk igazi önmagunkat. Messzire röpíti gondolatainkat, akár az égbolt, ugyanakkor mély gondolatokra késztet, akár a tenger.
•A legkisebb hullámhosszúságú látható fény, a lila, a mértékletesség színe, az egyensúlyt jelenti az értelem és a vágy, a józan ész és az elszabadult érzelmek között. A méregtelenítő, salaktalanító kúrák során alkalmazott fény.
 
Tanulságképp
A XXI. század technikai fejlődése lehetővé teszi, hogy egyes természeti jelenségeket utánozzunk, mesterségesen előállítsuk a napfény bizonyos komponenseit.
A sok esetben gyógyításra, közérzetünk javítására használt találmányok mesterséges fénye azonban fényévekre van attól a csodálatos látványtól és érzéstől, amit egy napkelte vagy egy színekben pompázó naplemente nyújthat.
 
Dr. Budai Marianna – Pápai Katalin
Gyógyszerészek

 

bc0c8bcb-1f4a-460a-a14a-521c8035e18b