A Boehringer Ingelheim Pharma támogatásával a közelmúltban lezajlott kutatás szerint a székrekedés elterjedése jelentős területi különbségeket mutat. A négy kontinens hét országában csaknem 14 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés adatai szerint a vizsgálatbanrésztvevők 12 százaléka szenved…

 

Azonban A merikában és Ázsia Csendes-óceáni részén kétszer olyan gyakran fordul elő ez a probléma (17,3 százalék), mint Európában (8,75 százalék).  Mi a helyzet Magyarországon?A Boehringer Ingelheim Pharma támogatásával a közelmúltban lezajlott kutatás szerint a székrekedés elterjedése jelentős területi különbségeket mutat. A négy kontinens hét országában csaknem 14 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés adatai szerint a vizsgálatbanrésztvevők 12 százaléka szenved a betegségben, azonban Amerikában és Ázsia Csendes-óceáni részén kétszer olyan gyakran fordul elő ez a probléma (17,3 százalék), mint Európában (8,75 százalék).  Mi a helyzet Magyarországon?  
 
Átlag alatt
•Hazánkban az európai átlágnál sokkal rosszabb a helyzet: saját bevallás szerint a magyarok 15 százalékának volt székrekedése az elmúlt fél évben, ráadásul az ebben szenvedők 41 százaléka azt állította, hetente legalább egyszer küzd a problémával.
A nemzetközi kutatásból az is kiderült, hogy a szorulással küzdő emberek negyede semmit sem tesz tünetei kezelése érdekében, ehelyett arra vár, hogy az magától megoldódjon. A valamiféle kezelési módszert választóknak is mindössze a harmada használ hashajtót.
•Ehhez hasonló a magyar helyzet is: a székrekedéses betegnek csak a fele választ valamilyen kezelési módszert.
 
Hitek, tévhitek
Miért nem kezeltetik magukat a betegek? A betegségben szenvedőket nagymértékben befolyásolják és félrevezetik a székrekedés kezelését övező hitek és tévhitek, amelyeket nehéz eloszlatni.
•Erre utal az is, hogy a felmérés szerint a székrekedésben szenvedők negyven százaléka meg van győződve arról, hogy pusztán étkezési szokásainak megváltoztatásával megoldhatja a problémát.
•Egy szintén a közelmúltban nyilvánosságra hozott kutatás kimutatta, hogy a rostszegény diéta és a helytelen életmód nem okolható egyértelműen a szorulás kialakulásáért, továbbá azt is megállapította, hogy a rostbevitel fokozása nem feltétlenül jelent megoldást, sőt gyakran még tovább súlyosbítja a helyzetet.
Nincs bizonyíték arra sem, hogy a székrekedés sikerrel kezelhető a folyadékbevitel növelésével, hacsak nem áll fenn dehidrált állapot.
MEGOLDÁS
A székrekedés kezelésében sokkal nagyobb hangsúlyt kell(ene) fektetni a megfelelő hashajtó kiválasztására!
 
Az ideális hasható
speciális védőbevonata ellenáll a gyomorsav és a vékonybélnedv hatásának, így hatóanyaga javarészt a vastagbélben, vagyis a szándékolt helyen szabadul fel.
Hatása gyengéd, nem drasztikus,
normál adagban nem okoz hasmenést, ezáltal nem okoz elektrolitvesztést és kiszáradást,
hatásideje kiszámítható.

 

d00502fd-407b-4320-8373-affd9519f011