Régóta ismertek azok a hormonok, amelyeket a mellékvese -kéreg termel, és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Már elő is állítottak hasonló hatóanyagú gyógyszereket (szteroidok), amelyek tabletta vagy injekció formájában alkalmazhatók. Ezek a szisztémás készítmények – az egész szervezetet érintő mellékhatásaik miatt – nem jöhettek szóba az allergiás nátha kezelésében.

 

A helyileg, orrspray formájában alkalmazható szteroidok (nazális szteroidok) megjelenése viszont döntő változást hozott a terápiában. Az első jó szteroid tartalmú orrspray 1973 óta van forgalomban. Azóta több, új készítményt ismerhettünk meg, ezek: a budesonid, a fluticason, a mometason, a triamcinolon.

 

Kezdetben óvatosan alkalmazták a nazális szteroidokat és nem is ajánlották első választandó szerként. Az elmúlt évtizedek tapasztalata azonban bebizonyította, hogy a nazális szteroidok nemcsak hatékonyan csökkentik az allergiás nátha valamennyi tünetét, hanem biztonságosak is, és így első választott szerként is adhatók. A nazális szteroidok több ponton fékezik az allergiás nátha tüneteinek kialakulásáért felelős folyamatot, hatással vannak a reakcióban résztvevő sejtekre és a közvetítő anyagokra egyaránt. Komplex gyulladáscsökkentő hatásuk miatt az allergiás nátha minden tünetét – a tüsszögést, az orrváladékozást, az orrviszketést és a gátolt orrlégzést – kitűnően csökkentik.  

 

A összehasonlító tanulmányok adatai szerint a többi kezelési lehetőséghez képest a nazális szteroidok hatékonysága felülmúlja a többi antiallergiás gyógyszer hatékonyságát az allergiás nátha tüneteinek enyhítésében, az allergiás vagy más nem fertőzéses eredetű nátha okozta gátolt orrlégzés kezelésében pedig nélkülözhetetlenek.

 

A nazális szteroidok további pozitívuma, hogy biztonságosságukhoz nem fér kétség, ha az ajánlott terápiás dózisban használják. Nem kell szisztémás hatástól tartani, ha a naponta adott lokális szteroid mennyisége felnőttek esetében nem haladja meg a napi 400 mikrogramot, gyermekek esetében pedig a napi 200 mikrogramot, ennyi általában meg is szünteti a panaszokat. Ebben a dózistartományban a nazális szteroidok nem befolyásolják a csontanyagcserét, nem okoznak osteoporosist („csontritkulást”), nincs kimutatható gátló hatásuk a növekedésre, nem befolyásolják a szénhidrát/zsír anyagcserét, nem fokozódik sem a szürkehályog (cataracta), sem az úgynevezett zöldhályog (glaucoma) kockázata és nem hajlamosítanak fertőzésre sem.

 

Óvatosságra van szükség azon betegek esetében, akiknek az allergiás náthája asztmával társul, hiszen esetükben a   hörgőkbe belélegzett (inhalációs) és az orrnyálkahártyára bejuttatott (nazális) szteroid mennyiség összeadódik. Éppen ezért az utóbbi évek kutatásai olyan szteroidok kifejlesztését célozta, amelyekkel a kitűnő gyulladáscsökkentő hatás megtartása mellett a szervezet szteroid terhelése minimálisra csökkenthető. Ilyen csökkentett szteroid tartalmú orrspray már hazánkban is elérhető, amely az összehasonlító klinikai vizsgálatok   alapján legalább olyan hatékony, mint a többi forgalomban lévő nazális szteroid készítmény, ugyanakkor a kisebb szteroid mennyiség alkalmazása egyértelmű előnyt jelent. Ezért nemcsak az allergiás náthában és asztmában egyaránt szenvedő betegek kezelésében jelent nagy segítséget, hanem a gyermekek lokális szteroiddal történő, eredményes és kockázatmentes kezelésének megvalósítását is megkönnyíti.

 

A nazális szteroiddal történő kezelés során érdemi helyi mellékhatással nem kell számolni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy tartós alkalmazásuk során sem alakul ki nyálkahártya atrófia (sorvadás) vagy a működés szempontjából igen fontos csillószőrös rendszer károsodása.

 

A kezelés ideje alatt azonban felléphet égő érzés, kis pörkösödés, kisebb véres orrváladékozás. Ezek a helyi panaszok általában enyhék és legtöbbször átmenetiek.

A helyi mellékhatások kialakulásában szerepet tulajdonítanak a vivőanyagoknak és a tartósító szereknek. Ezért törekednek olyan technikák kidolgozására, melyekkel a tartósítószertől mentes, tiszta hatóanyagot lehet az orrnyálkahártyára juttatni. Ilyen lehetőség egy speciális készülék, a turbuhaler alkalmazása. A készülék könnyen használható, a tiszta hatóanyagot a beteg az orron át történő erőteljes szívással juttatja a készülékből az orrüregbe, a bejutott hatóanyag nem okoz semmilyen kellemetlen érzést, nem irritálja a nyálkahártyát. Szintén előny, hogy a turbuhaler nem tartalmaz illatanyagot (az illatanyag sokszor zavarja a beteget). Alkalmazása különösen előnyös az érzékeny vagy korábbi helyi kezelésektől meggyötört orrnyálkahártya esetén.

 

Az allergiás náthára jellemző az allergénnel és minden irritáló ingerrel szembeni egyre fokozódó érzékenység. Ezen sajátosság miatt előnyös, ha a nazális szteroid kezelést már a várható szezon előtt elkezdik, és folyamatosan alkalmazzák. A használat során törekedni kell arra, hogy a hatóanyag az orrnyálkahártya lehető legnagyobb felszínét elérje. A nazális szteroid terápia során sohasem szabad elfelejteni, hogy nem várható azonnali hatás és csak a tartós, rendszeres kezelés mérsékli vagy szünteti meg a beteg panaszait. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, a nazális szteroid kezelés az allergiás náthában szenvedő betegek többségét képes panaszmentessé tenni és jelentősen javítani a betegek életminőségét.

 

Dr. Tóta Julianna

Országos Gyógyintézeti Központ

Fül-orr-gégeosztály

 

b174ef3f-a4e3-4e68-b9eb-846b6491bad5