Hazánkban az úgynevezett amerikai mogyorót földimogyorónak is hívjuk. A földimogyoró Dél- Amerikából származik, a pillangós virágúak családjába tartozik. Érdemes tudni, hogy növénytani értelemben nem mogyoró, hanem egy föld alatti hüvelytermés, melynek magját nevezzük mi mogyorónak, tévesen. Nagy mennyiségben termesztik Indiában, Kínában, az USA déli részén.

 

A földimogyoró – a többi olajos maghoz hasonlóan, mint a neve is mutatja, nagy mennyiségben tartalmaz nem száradó, kellemes illatú olajat (kb. 50 százalék), benne számos, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen zsírsavakat, és abban oldott vitaminokat. Vitaminjai közül kiemelkedő a biotin, valamint a B6 vitamin. Trópusi országokban elsősorban olajáért termesztik, melyet olajként vagy földimogyoróvajként is forgalmaznak.

 

A földimogyoró olaj kiválóan alkalmas salátákhoz,   vagy sültek elkészítéséhez. Használják – elsősorban Amerikában – margarinok, halkonzervek előállításához. A földimogyoróvajat összezúzott mogyorópépből készítik, és főleg szendvicsekre kenik, de mártások alapanyagaként is kiváló. A földimogyoró magas fehérje tartalommal – 27g/100 g – rendelkezik, valamint számos ásványi anyagot is tartalmaz, mint például: kálium, cink, magnézium.

 

Magas fehérje, és energia tartalma miatt igen laktató, azonban mindig alaposan rágjuk meg, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről sem.

 

Hazánkban elsősorban pörkölve, vagy különböző édesipari termékek – csokoládék, müzliszeletek, müzlik – alkotórészeként találkozunk vele. Zamatukkal, intenzív olajtartalmukkal javítják a termékek ízét, ropogóssá teszik azokat. Mivel ezek a termékek általában önmagukban is magas rosttartalmúak, fogyasztásuk után ne feledkezzünk meg megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék beviteléről sem.

 

Egyes irodalmak szerint a mogyorónak nincsenek mellékhatásai, amit cáfolok. Azok, akik általában olajos magvakra, vagy babfélékre, növényi hashajtókra érzékenyek, ne fogyasszanak se földimogyorót, se mogyorót, mert számukra életveszélyes is lehet. Ők keressék az édesipari készítmények ( csokoládék, müzliszeletek ) hátoldalán a figyelmeztetést, mellyel a gyártó az egészségük védelmét szolgálja.

A többiek számára jó csipegetést kívánok.

 

Szabó Szilvia

dietetikus

 

592cdf2a-7069-47a7-baa5-1c1eadc24c32