Testünk finom hangszer, a körülöttünk és a bennünk lévő világ minden rezdülését átveszi, és sokszor védtelen az erős vagy tartós hatásokkal szemben. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, ismernünk kell működését és sajátosságait. Ápoljuk, és ha szükséges, akkor „hangoljuk fel” – akár minden reggel -, hogy az idő ne fogjon rajta.

minden rezdülését átveszi, és sokszor védtelen az erős vagy tartós hatásokkal szemben. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, ismernünk kell működését és sajátosságait. Ápoljuk, és ha szükséges, akkor „hangoljuk fel” – akár minden reggel -, hogy az idő ne fogjon rajta.

 

Télen a napfény hiányában és a kevesebb vitamint tartalmazó élelmiszerek miatt csökken szervezetünk és ezzel bőrünk ellenálló képessége is. Ráadásul a téli időjárás hatásai igazán próbára teszik bőrünket. A szél, az alacsony hőmérséklet, a fűtött lakás levegője szárítja szervezetünk legfelső védőrétegét. Az ilyen vízhiányos környezet hatásait érezzük a nyálkahártyákon, orrban, szemen, az ajkak érzékeny bőrén, és igaz ez a ruhával borított testrészekre is. Különösen a műszálas, és a gyapjú anyagok szárítják bőrünket.


A hideg hatására összehúzódnak a bőr apró erei. A szűkebb csatornákon kevesebb vér áramlik át, ezért az elhalványodott bőr sejtjei kevesebb tápanyaghoz jutnak. A bőr lehűlésével könnyebben fellazul a külső szaruréteg, és ezzel csökken a kívülről odajutó kórokozókkal szembeni védettség. A szél elősegíti a párolgást, vagyis tovább hűti a bőr felszínét. Ezért a bőrön finom berepedések alakulnak ki, amelyek utat nyitnak a bőrön megtelepedő baktériumok behatolásának. Ilyenkor sokan panaszkodnak viszketésről, reszelős tapintású bőrről.


A hideg hónapok elsősorban a száraz bőrűeknek okoznak nagyobb gondot. Ez érthető, mert az összehúzódó ereken keresztül a bőr faggyúmirigyei is kevesebb tápanyaghoz jutnak, így csökken a faggyútermelés is. A száraz bőrűeknek   nemcsak a kellemetlen, feszülő és viszkető érzés miatt kell fokozottan védeniük bőrüket a gyors kiszáradás ellen, hanem azért is, mert korai ráncosodást okozhat.


A külső hatásokra reagáló hámréteg a szokottnál érzékenyebbé válhat, ezért a legfontosabb, hogy rendszeresen használjunk a bőrtípusunknak megfelelő testápolót és arckrémet, ha lehet színező- és illatanyagmenteseket.

A száraz, kiszáradt bőr nem képes ellátni védő feladatát. Az extrém dehidratáció során kipirosodik, fáj, és könnyen sebezhető. Ezért télen a bőrünk különösen sok törődést igényel.

 

 Néhány fitt tipp bőrünk rendszeres ápolásához

A tisztításhoz mindig enyhe, kímélő termékeket használjunk. A legjobbak a tisztítótejek.

Mosdásnál óvatosan itassuk le a vizet egy frottírtörülközővel. Soha ne dörzsöljük, mert ettől még jobban kipirosodik a bőr.

A tisztítás után alkoholmentes arcvizet kenjünk a bőrre, ez felfrissíti és táplálja.

Használjunk ápolókrémet mindennap. Az ápoló, vitaminos krémet ne sajnáljuk magunktól. Bőségesen kenjünk belőle az igénybe vett területre, majd körkörös mozdulattal masszírozzuk a bőrbe.

Egész testünket kényeztessük olajjal! A száraz bőrt könnyen puhává, simává varázsolhatjuk, ha néhány csepp mandula- vagy jojobaolajat teszünk rá.

Fordítsunk különös figyelmet a szem környékére! A szemkörnyéki rész nagyon érzékeny, könnyen kiszárad (ezért elsőként ezen a részen alakulnak ki a szarkalábak). A zselét vagy krémet, mely nedvességet ad, óvatosan masszírozzuk a bőrbe.

•Mindennap, elindulás előtt kenjük be arcunkat és kézfejünket olyan kö­­zöm­bös, félzsíros krémmel, amely nem tartalmaz illat- és színezőanyagot. Ez ellenállóvá teszi a bőrt az időjárás viszontagságaival szemben. A bekrémezett arcra tehetünk vékony rétegben alapozót is, amely szintén védelmet nyújt.


B.G.

 

06eb0be7-1182-434c-be93-269cd6b6397e