November van, a piacon egyre drágább a friss zöldség és a gyümölcs. Pont most, amikor a hideg, borongós időben nekünk és gyermekeinken a legnagyobb szükségünk van a vitaminok és ásványi anyagok pótlására. Hogyan gondoskodjunk a vitaminegyensúlyról? Erről kérdeztük Dr. Buday-Gyarmati Andrea gyerekorvost.

 

Miért fontosak a szervezet számára a vitaminok és az ásványi anyagok?

Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az egyes szervek, az idegrendszer és a csontok egészséges működéséhez. Különlegességük abban rejlik, hogy a szervezet nem képes előállítani őket, ezért táplálkozás útján kell pótolni a test számára szükséges mennyiséget. Ez a mennyiség egyébként egyénenként változó, szorosan összefügg az élet­vitellel, mivel a szennyezett levegő, a dohányzás, a stresszes életmód, de a gyógyszerek szedése is befolyásolhatja a szervezet szükségleteit.

 

Melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek iránti szükségletünket a mindennapi táplálkozás a legkevésbé fedezi?

Ez nagyon szorosan összefügg a táplál­kozás változatosságával, ami családon­ként eltérő, ezért nehéz válaszolni. Nagy általánosságban ki lehet talán emelni a B12-vitamint, a C-vitamint, a D-vitamint, a kalciumot, a magnéziumot és a vasat, mert ezek manapság egy átlagosnak tekinthető étrendben kevesebbet szere­pelnek, mint kellene.

 

Milyen hatásai lehetnek a vitaminhiánynak?

Ez minden egyes vitaminnál eltérő, ezért nem lehet általánosságban válaszolni. Mindenesetre, ha valaki tartósan étvágy­talan, levert, fáradékony, sápadt, gyakran náthás – ez mind-mind utalhat vitamin- vagy ásványianyag-hiányra is. Ezeken kívül van még egy sor érezhető és nem érezhető hatása is a vitaminhiánynak.

 

Melyek ezek?

Példaként tudom említeni a hajhullást, ami vas, A- és C-vitamin hiányra utal­hat. A B-vitaminok hiánya idegrendszeri elváltozásokat okozhat. A kevés B12-vitamin vérszegénységhez vezethet, és még hosszan lehetne sorolni ezeket az összefüggéseket.

 

Lehet-e hosszú távú hatása annak, ha gyermekünk óvodás és iskolás korában nem jut elég vitaminhoz?

Igen, különösen, ha annyira nagy isko­lai terhelés alatt van, mint amekkora ma a jellemző. A csontok, a fogak fejlődéséhez, a gyakori betegségek elke­rüléséhez, de a jó iskolai teljesítményhez is feltétlenül szükséges az elegendő vitamin és ásványianyag-bevitel. Külön szeretném felhívni a szülők felelősségére a figyelmet, ugyanis a gyermekek vál­tozatos étkezése, a kellő mennyiségű vitamin és ásványianyag-bevitel hosz­szú távra is meghatározhatja a gyermek ellenálló képességét. Nagyon friss kutatások utalnak arra, hogy a terhesség alatt a magzathoz eljutó vas mennyisége szorosan összefügg a gyer­mek későbbi IQ-jával. Jó, ha tudjuk, hogy az egyes vitami­nok és ásványi anyagok felszívódása nem független a körülményektől, ezért érdemes például a vas mellé C-vitamint bevinni, miközben a tea és kávé fogyasz­tás nem segíti a vas felszívódását.

 

Ősszel és télen beszűkül és megdrágul a természetes vitaminforrások köre. Ilyenkor mi a teendő, ha el karjuk kerülni a vitaminhiány előbb felsorolt nem kívánt hatásait?

Attól, hogy a piacon nincs megfizethető friss zöldség és gyümölcs, még nem kell lemondanunk a természetes forrá­sokról. Citrusfélék, savanyú káposzta, cékla télen is kapható, ezek nagy rész­ben tartalmazzák azt, amire szükségünk van. Ezek mellett egyre inkább terjednek a táplálék-kiegészítő termékek is. Ezek közül a megbízható gyártók jó minőségű termékeit nyugodtan lehet fogyasztani, mert ezek általában jól felszívódnak, és kevés adalékanyagot tartalmaznak.

 

Mi a véleménye a ma népszerű multivitaminokról?

Én inkább a változatos étrendre szavazok, de ha valakinek erre nincs lehetősége (ennek lehet oka időhiány vagy a szűkös anyagi források), vagy a gyermeke túl válogatós, és nem eszi meg a zöld­séget, akkor nyúlhat ilyen készítményekhez is. Fontos, hogy jó felszívódást biztosító terméket fogyasszunk. A multivitaminokkal szemben érdemes mérlegelni a természetes alapanyagok kivo­natait tartalmazó termékeket, amelyek ugyan nem tartalmazzák a fontos anyagok széles spektrumát, de az egyes vitaminok és ásványi anyagok pótlására szerintem alkalmasabbak.

Amennyiben táplálék-kiegészítőt adunk gyermekünknek, figyel­jük meg, hogy tapasztalható-e javulás, és ha egy idő után nincs változás, akkor próbálkozzunk másik termékkel.

 

Mekkora az esélye annak, hogy aki táplálék-kiegészítőkkel elégíti ki vitamin- és ásványianyag- szükségletét, az túlzott mennyiséget visz be a szervezetébe?

Az élet minden területén fontos a mértékletesség, ez ebben az esetben sincs másként. A nyakló nélkül, kontrolálatlanul fogyasztott kiegészítők okozhatnak túladagolást. Ez ellen azon­ban nagyon könnyű védekezni, hiszen csak be kell tartani a csomagoláson jelzett, az adagolásra vonatkozó javaslatot. Érdemes ismert, megbízható gyártók termékeit választani. Javaslom, hogy elsősorban ősszel és télen használjunk ilyen termékeket, és rendszeres időközönként tartsunk valameny­nyi szünetet a táplálék-kiegészítők szedésében. Amennyiben mindennap és hosszú időn át szedjük ezeket, érdemes olyat választani, amelyben a hatóanyagok aránya nem a legmaga­sabb. Mindenképpen javaslom, hogy a táplálék-kiegészítők szedése előtt kérjük ki orvosunk, illetve gyermekorvosunk véle­ményét az általunk választott termékről.

 

Gáspár Bence

 

9255f971-5fa5-44a2-82cd-80990892c9e4