Valahányszor ilyen beszédes elnevezéssel találkozom, mindig felmerül bennem a kérdés, vajon valóban fedi-e a név a valóságot, vagy csak egy jól hangzó fantázianévről van szó ? Néhány esetben nem. Van, amikor a név a termék valódi tulajdonságát takarja. Mi is az a kétszersült? Egy erősen átsütött kenyérféle, amely korpamentes búza vagy rozslisztből készül.

 

Kevés a víztartalma, nagy a szénhidrát tartalma. Sós vagy édes ízű, annak megfelelően, hogy melyik járulékos anyaggal ízesítik. A jó kétszersült világos színű, magas, egyenletesen apró

likacsos. Gyártása során az első sütés a kelesztett, többször átgyúrt, formázott tészta sütése. A többszöri átgyúrás kulcsfontosságú, ez adja meg a tészta likacsosságát. A megsült darabokat másnap 0,7 – 1 cm vastag szeletekre vágják, majd kemencében megpirítják. Ez a második sütés.

 

A folyamatot már teljesen gépesítették, ám ez nem von le a termékek értékéből semmit.

A kétszersült csomagolva hetekig eláll. Ezt a tulajdonságát használják ki a hajók legénységének, valamint a hadseregek táplálásánál. Mindemellett a korszerű, egészséges táplálkozásban is jelentős szerepet tölt be, és egyes – a gyomor- bélrendszert érintő – megbetegedésben a diétás kezelés részeként ajánlott. Emészthetősége a készítési módjából adódóan könnyebb, mint a friss kenyereké. Eltarthatósága miatt ajánlható olyanok számára is,   akik hosszabb túrákat tesznek meg a „civilizáció vívmányai nélkül”.

 

Extrudált kenyerek

 

A korszerű táplálkozási igények kielégítésére szolgálnak az úgynevezett extrudált kenyerek is. Gabonaőrleményekből különleges eljárással előállított „kenyérpótlók”. Sószegény, rostdús változatban is kaphatók, kinek az igénye vagy egészségi állapotának megfelelően. Általánosságban elmondható, hogy jól beilleszthető az egyes diétákba, fogyókúrákba, ám a cukorbetegek számára óvatos fogyasztását javaslom, mivel a hagyományos kenyerekkel ellentétben máshogy emeli a vércukorszintet.

 

Gabonapelyhek, puffasztott termékek

 

A gabonapelyhek válogatott, egészséges gabonaszemekből tisztítás és előkezelés után gőzöléssel, majd hengerek közötti lapítással előállított termékek. Mivel a pelyhesítés a fizikai szerkezetet változtatja meg (a tápanyag összetételt gyakorlatilag nem), így az emészthetőség javul, és a termék tartalmazza a kiinduló gabonaszem minden tulajdonságát. Ízesítése sokféle lehet, de leggyakrabban tejjel, és más gabonaszemekkel, gyümölccsel fogyasztják, müzli alapanyagaként.

 

A puffasztott termékek előállításához szintén egészséges, tisztított gabonaféléket használnak. A gyártás során a benedvesített gabonafélét nagy nyomáson főzik, pörkölik. Ezt követően az úgynevezett kiterjedés adja meg a szemeknek az eredetihez viszonyítva a többszörös térfogatot. Puffasztáshoz leginkább a búzát és a rizst használják. Fogyókúrázok számára, illetve azoknak, akik székrekedéses problémával küzdenek, a búzából puffasztásos eljárással készült termékeket ajánlanám, mivel rosttartalma jóval magasabb, mint a rizsből készült termékeké. Azoknak viszont, akik lisztallergiások, lisztérzékenyek, kizárólag a rizsből készült termékek fogyasztása javasolt.

 

Bármelyik eljárással készült kenyeret, gabonafélét is válasszuk, ne feledjük el, ízletes csak akkor lesz az étel, ha az alap és a hozzá fogyasztott krém, felvágott harmonizál egymással. A kétszersültekhez, puffasztott termékekhez remekül illenek például a különböző zöldséges krémek, a gabonapelyhek mellé a friss gyümölcsök, gyümölcslevek, kiemelve az egyes kenyerek, gabonafélék nem „hétköznapi” ízét.

 

Szabó Szilvia

dietetikus

 

efb79a03-f373-4b17-b602-3cf625f9ac11