Mosolyunk szépsége lényegesen befolyásolja a rólunk kialakított képet. A kisugárzásunk alapvető része. Mit tegyünk, ha nem vagyunk elégedettek mosolyunkkal, szabálytalanok a fogaink, esetleg tele vannak régi elsárgult tömésekkel, koronáinkról kiabál, hogy nem természetes fog? Dr. Schatz Balázst, a DentalCoop orvos-igazgatóját az esztétikai fogászatban megjelenő legújabb technikákról kérdeztük.

 

 

Mitől szép a mosoly?

A szépség nem egy meghatározott forma karakteréből származik. Mosolyunk szépségét az ajkak az íny és a fogak testünkhöz igazodó összhangja, egészséges és természetes megjelenése adja. Aki egy újságból kivágott sztárfotóval lép be rendelőnkbe „ilyen fogakat szeretnék” kéréssel, néha igencsak rosszul járna, ha ezt meg is valósítanánk, hiszen pl. egy magas izmos alkathoz egészen más fogak illenek, mint egy törékeny filigrán formához. Minden páciensnek testre szabott mosolyanalízist végzünk.

 

Mit jelent a mosolydiagnosztika?

Mindenképpen néznem kell az arc karakterét, az ajkak ívét, a fogak formáját, elhelyezkedését, az ajkakhoz és a fogínyhez viszonyított helyzetét, a fogak és a fogíny színét. Feltérképezem a foghiányokat, az elszíneződőt vagy szuvas fogakat, a régi, rossz töméseket vagy koronákat, a szabálytalanul álló fogakat, vagy a fogak közti réseket.

 

Mit tehetünk a hiányzó fogakkal?

A különböző technikákkal készült esztétikus hidak számtalan variációja mellett a fogorvostudomány eljutott arra a szintre, hogy ma már nem kell egészséges fogakat lecsiszolni, ha pótolni akarunk egyet. A foggyökér-beültetéssel (implantáció) jó szájhigiéne mellett teljes biztonsággal, a kilökődés veszélye nélkül kaphatjuk vissza elveszett „fogunkat”.

A foghiányok sokszor beesett, ráncos arcot okoznak, melyek a pótlás után kisimulnak, az arc megfiatalodik.

 

És mit tehet az, akinek a mosolyát szinte teljesen az ínye uralja?

A fogíny állapotával, esztétikájával egy egészen új tudomány a Parodontológia foglalkozik. Nem csak a kóros állapotok, mint a fogágybetegség, fogínysorvadás szüntethetők meg, hanem kifejezetten esztétikai jellegű ínybeavatkozások is elvégezhetők.   Akinél a húsos íny ráhúzódik az apró fogakra, annál az ínyt átalakíthatjuk, megnövelve ezzel a koronák hosszát, helyreállítva a fogak és az íny harmonikus arányát.

 

Aki a fogainak formájával, méretével, vagy éppen színével nincs megelégedve, annak mit tudna ajánlani?

A   fogkozmetika évszázadában számtalan lehetőség nyílik a fogak különböző esztétikai hiányosságainak korrigálására. A modern töméstechnikákkal és korszerű anyagokkal ma már tökéletes esztétikájú, rágásra is alkalmas tömések készíthetők.

A túl nagy felszínű tömések helyett a porcelán héjak és teljes kerámia koronák jelenthetik a tökéletes megoldást. Egy jó fogtechnikus mester által készített koronát nem lehet felismerni a szájban. Színe, transzparenciája és formája, hű másolata az eredetinek.

Az elszíneződött sárga fogakat kifehéríthetjük egyenként, de megtehetjük ezt az egész fogívvel is. A modern fogfehérítő eljárásokkal akár 8 árnyalattal világosabb, tartós fehéredést lehet elérni a zománc legcsekélyebb károsodása nélkül.

 

És mit tehet az, akinek kuszák a fogai, viszont nem szeretne nappali fogszabályzót hordani?

A fogszabályzó módszerek hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. A rögzített fém fogszabályzók mellett fokozatosan jelentek meg technikák és anyagok melyek az esztétikusság elvének mindinkább megfelelnek. Az már régóta ismert, hogy a fogszabályzás minden életkorban megvalósítható, de azt kevesen tudják, hogy már teljesen láthatatlan módszerek is léteznek. Az egyik ilyen rendszer az, amikor a fogak belső felszínére kerül fel a fogszabályzó.

 

És ne feledkezzünk meg az ajkakról sem, amelyek a tökéletes mosolyhoz igen csak hozzátartoznak. Itt is van korrekcióra lehetőség?

Nem titok, hogy számos Hollywoodi színész plasztikai sebészhez fordult, hogy ajkát dúsítsa. Bizonyos esetekben ez a beavatkozás esztétikailag előnyösen változtatja meg mosolyunkat. Bár hasonló eredményt nyújthat az ajkak tetoválása is. Ugyanezzel a módszerrel a fakó ajkak is szebbé, élénkebbé varázsolhatók. Ilyenkor a kozmetikus az ajkak teljes felszínét tetoválja az orvos segítségével fájdalommentesen.

 

H. Zs.

 

bb0ded51-7bc3-4178-8f70-f80fdc85e825