Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek gondoltak egy nagyot és tavat varázsoltak a magyar Alföld kellős közepébe. Így született meg a Tisza-tó, ez az egyedülállóan érdekes és értékes vízi világ. A Tisza-tó – 127 km2-es területével – Magyarország második legnagyobb tavának számít, s más tóval össze nem hasonlítható, hiszen keresztülfolyik rajta a Tisza.

 

A tó mindenképp eltér a megszokott tavi világtól, hiszen felszínét burjánzó ártéri erdők, holtágak, szigetek, gazdag flóra és fauna teszik változatossá. Mindezt leginkább csónakból érdemes felfedezni, hol keskeny csatornákon kanyarogva, hol pedig 1000 hektárnyi nyílt vízfelületek hullámain ringatózva. Itt találhatóak Európa legnagyobb sulyom- és tündérfátyol mezői, a holtágak tündérrózsaszőnyegei és a különleges madárvilág, mely nevet adott a paradicsomnak. A Tisza-tavi Madárrezervátum ugyanis a Hortobágyi Nemzeti Park részeként 1999-ben felkerült a világörökség listájára kultúrtáj kategóriában.

 

Aki pedig a természetet új oldalairól szeretné megismerni, az vállalkozhat ballonos repülésre Szabó Péterrel, a magyar magasságirekord-tartó pilótával, vagy Kunmadarason is repülőre szállhatnak, hogy madártávlatból is megcsodála a tájat. Akik pedig a víz és ég helyett inkább a szárazföldet választják, kerékpárra vagy lóra pattanhatnak. Fantasztikus élmény a gátakon lóháton vagy szekéren végigmenni, miközben a különleges vízi világban, vagy éppen a felejthetetlen panorámában gyönyörködünk.

 

A Tisza-tó horgászkirándulásoknak, nyaralásoknak is ideális színtere, hiszen amíg a horgászó családtagok a vizet „vallatják”, s lesben várnak, hogy kifogják az 50 féle halfaj valamelyikét, addig a többiek számtalan programlehetőség közül választhatnak.  A napfény, a strandolás és a vízi sportok szerelmesei a Tisza-tó szabad vizű strandjain (Abádszalók, Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Tiszanána – Dinnyéshát, Kisköre, Nagykörű) és kijelölt vízisportpályáin találják meg számításaikat.

 

A kirándulást, kalandozást kedvelők a tótól kissé eltávolodva felfedezhetik Nagykörűt, „az ország cseresznyéskertjét”, sétálhatnak az erdőtelki arborétumban, vagy meglátogathatják a régió jellemző kézművességeinek műhelyeit, amelyekben korongozni, vesszőt, vagy gyékényt fonni tanulhatnak. Hűvösebb napokon kellemes kikapcsolódást biztosítanak a tó körüli gyógy- és termálfürdők.

 

Gyógyfürdők és kikapcsolódási lehetőségek

A Tisza-tó környékén fekvő városok közül nehéz választani, hiszen azok is széles kínálatból válogathatnak, akik gyógyulásra, pihenésre vágynak, és azok is, akik Magyarországnak ezt a különleges vidékét szeretnék felfedezni. Itt van mindjárt Tiszaújváros, amit az Alföld kapujának is szoktak nevezni és a vízitúrázók, horgászok kedvelt célállomása. A város 1995 óta a Nemzeti Sportváros címmel is büszkélkedhet.

 

A Tiszaújvárosi Termál és Strandfürdő 1200 méter mélyről feltörő, 57 °C-os hévize főként ízületi, nőgyógyászati és urológiai idült gyulladások kezelésére alkalmas, az egészségesek számára regeneráló hatású. Tiszafüred a Tisza-tó centruma, gazdag halállománya, jó fekvésű szabad vizű strandja, valamint a település melletti csodálatos Madárrezervátum miatt sokan keresik fel a várost és környéket.

 

A Tiszafüredi Termál- és Gyógyfürdő alkálihidrogén-karbonátos gyógyvize alkalmas idült mozgásszervi, reumatológiai és porckorongkopásos, nőgyógyászati, izombénulással és -sorvadással járó ideggyógyászati betegségek kezelésére is.Polgár város a „Kelet kapuja”, a Hortobágyi Nemzeti Park közelében található település. A Polgári Strandfürdőt és Kempinget héthektáros parkerdősáv veszi körül, amellyel csendes és nyugodt pihenést biztosít a fürdővendégek számára.

 

Berekfürdő több mint 70 éves fürdőkultúrával rendelkező csendes kis település. A Berekfürdői Termál- és Strandfürdő alkáli-hidrogénes gyógyvize igen jó hatású a mozgásszervi megbetegedésekre gerinc-, csípő-, térdízületi meszesedésekre, idegrendszeri vérkeringési zavarokra, nőgyógyászati megbetegedésekre, balesetek utáni rehabilitációra. Kunhegyes a Tisza-tavi falusi turizmus egyik fellegvára. A Bagolyliget Egészség és Gyógypark ezer méter mélyről feltörő jódos termálvize reumatikus panaszok kezelésére, nőgyógyászati betegségek gyógyítására is ajánlott.

 

Karcag, a Nagykunság fővárosa üdítő kikapcsolódást jelent az idelátogató kirándulóknak. A Városi Strandfürdő magas sótartalmú hévize kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, egyes bőrbetegségek gyógyítására. Tiszacsege Magyarország egyik legrégibb települése. A Tiszacsegei Termálfürdő 1150 méteres mélységből feltörő 81 °C-os hévize összetételét tekintve a hajdúszoboszlói vízhez hasonló, gyógyító hatását a reumában, az izomfájdalmakban és sömörös betegségekben szenvedők igazolhatják.

 

Hevesen és Mezőcsáton családias hangulatú kis fürdők várják a vendégeket ásványi sókban bővelkedő, egészségesnek felfrissülést, betegeknek gyógyulást ígérő vizeikkel. A Hortobágy szélén, a Tisza-tó közelében fekvő Tiszaörsi Termálfürdő vizét főként mozgásszervi, ízületi megbetegedésekre és nőgyógyászati problémákra javasolják, de ivókúraként is használható.

 

Kerékpár nyergében

Fedezze fel az alföldi kerékpározás örömeit! Itt nem az emelkedők leküzdése a cél, hanem a könnyed élményszerzés egy aktív üdülés alkalmával. A túrák kis forgalmú közúton, kijelölt kerékpárutakon, csendes falvakon, természetvédelmi területeken haladnak át. A Tisza-tó körül húzódó gát a 11-es EUROVelo útvonal része. A szolgáltatók ajánlataikban olyan szálláshelyeket kínálnak, amelyekben szívesen fogadnak kerékpárosokat, segítenek túraútvonalak kidolgozásában, túravezetőket biztosítanak és minden tanáccsal ellátják a vendéget. Itt mindenki a tudásának, erejének és kedvének mérten válogathat rövidebb-hosszabb túrákból.

Túrajavaslatok:

          Abádszalók-Tiszafüred-Poroszló-Kisköre-Abádszalók (74 km) aszfalt borítású gáton a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben, és a 33-as főúton.

          Kolopi iszaptúra: Abádszalók- Tiszabura- Tiszaroff (komp)- Tiszasüly (43 km) kis forgalmú közúton és aszfaltborítású gáton.

          Kunhalom és Szélmalom túra: Abádszalók–Kunhegyes–Abádszalók (30 km), kis forgalmú közúton.

 

Lovaglás – lovas túrák

Hazánkban számos lovasbázis működik, a lovaglást kedvelők szinte minden vidékünkön hódolhatnak szenvedélyüknek. A Tisza-tó környékén elsősorban a kisebb, a vendégekkel közvetlenebb viszonyt kialakító lovas tanyákat és programokat találják meg az érdeklődők.

De miért is érdemes a Tisza-tó partján lóra ülni? A tájért, a lovaglás és fogatolás sajátos élményéért ezen az erős, tradíciókkal rendelkező vidéken. Próbálja ki Ön is, milyen élmény a gátakon folyamatos panorámában gyönyörködve lóháton vagy szekéren végigmenni, vagy a lovat mint legjobb „terepjárót” kihasználva a sekélyebb medencék vízi világát tanulmányozni, esetleg a szabad strandok szélén „társunkkal” megmártózni.

 

A Tisza-tó környéke önmagában számos lovas kalandot rejteget, de különleges adottsága az is, hogy egy nap alatt elérhető onnan a Hortobágy és a Bükk-hegység más-más lovas élményt nyújtó vidéke is. A tó környéke lovas rendezvényekben is gazdag, melyek között egyaránt megtalálhatók a bensőséges hangulatú, különböző szakágakban és kategóriákban szervezett kis versenyek és a több ezer látogatót megmozgató fesztiválok. Gyógyvizek, nyugalom, érintetlen természet, a Tisza-tó selymes vize, városok, amelyek felfedezésre várnak, ehhez nem kell útlevél, sem repülőjegy, a miénk, hazánk egy különleges mozaikja. Érkezzen autóval, kerékpáron vagy lovon: felejthetetlen élmények várják.

 

Tudta?

          a magyarországi tavak közül egyedül a Tisza-tó Abádszalóki és Sarudi öbleiben

engedélyezett a motoros vízi sporteszközök használata, mint a vízisí, a jet-ski stb.?

          a Tisza-tóban több mint 50 halfaj él, így egy igazi horgászparadicsom?

          a Tisza-tavi Madárrezervátumban több mint 200 madárfajt figyeltek már meg?

          a Tisza-tónál található az ország egyetlen Csárdamúzeuma a Meggyes Csárda?

          a süllő sulyomszósszal igazi Tisza-tavi ételspecialitás?

          a Tisza-tavon találhatók Európa legnagyobb összefüggő Tündérrózsa és Tündérfátyol mezői?

          a Nagykörűbe található Magyarország legnagyobb összefüggő cseresznyéskertje?

          Berekfürdőn készül a világhírű „fátyolüveg”?

 

Magyar Turizmus RT.

Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda

5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.

Telefon/fax: 59/351-753

E-mail: mailto:rmitiszato@hungarytourism.hu

Web: www.tisza-to-info.hu

 

1d351125-5c55-4a50-8cf1-f33d236fa07c