Szervezetünk jelentős mértékben, gyermekkorban több mint 70, felnőtt korban átlagosan 60 százalékban tartalmaz vizet, mely túlnyomórészt a sejteken belül, kisebb kb. harmad részben pedig a vérben és a nyirokfolyadékban található. Igazán jelentős biológiai tényezőről van szó, hiszen a víz aktív szerepet tölt be többek között a vér alkotóelemeként.

 

De a hőszabályozás szereplőjeként és a különféle anyagcsere-folyamatok, pl. a sav-bázis egyensúly helyszíneként is. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között kényes, ám annál lényegesebb egyensúlyi állapot áll fenn. Hiszen szervezetünk nyugalmi állapotban a bőrön keresztül történő párologtatással, a légzéssel, a széklettel és a vizelettel naponta körülbelül 2 liter folyadékot veszít, mely mennyiség aktív munkavégzés, magas környezeti hőmérséklet esetén akár napi 3 literre is emelkedhet. A folyadékmérleg bevételi oldalán a táplálékkal elfogyasztott mintegy 1,2 liter, a folyadékkal bevitt kb. 1 liter és a belső oxidáció („vízképződés”) során keletkező megközelítőleg 0,3 liter víz áll.

 

Folyadékveszteség esetén működésbe lép az agy érzékeny területe a szomjúságközpont, ennek eredményeképp iszunk. Igen ám, de nem mindegy hogy mit. Megfelelő választás az ivóvíz, a más-más ásványi-anyag tartalommal bíró ásványvizek, valamint a gyümölcslevek. Nemcsak folyadékhoz, hanem igen értékes ásványi sókhoz (káliumhoz, magnéziumhoz), rostokhoz és vitaminokhoz is jut szervezetünk a gyümölcslevek fogyasztásakor.

 

Az A-vitamin és ennek előanyaga a béta karotin elengedhetetlenül fontos a megfelelő növekedéshez,   csontfejlődéshez, valamint szerephez jut az immunfolyamatok tökéletes működésében, a látásban, továbbá hatékonyan őrködik a hámszövet (pl. a bőr) épsége és szépsége felett. Az E-vitamin antioxi-dáns (daganatmegelőző, öregedést gátló) hatással rendelkezik. A C-vitamin komoly funkciót tölt be a mélyebb sejtműködésben (molekuláris oxidációs és redukciós folyamatok), a hormon és fehérjeszintézisben, elősegíti az immunrendszer tökéletes működését és a vasfelszívódást. A rostanyagok segítenek az optimális mederben tartani, szükség esetén normalizálni a bélműködést, fogyókúrában pedig kihasználható kitűnő teltségérzetet fokozó hatásuk.

 

Nem utolsó szempont továbbá a gyümölcslevek izgalmas sokszínűsége, érzékeket gyönyörködtető változatossága és az ezek által elnyerhető kulináris élvezet. Hiszen a hétköznapokban nem csupán racionális alapokon pótlunk folyadékot, hanem legalább akkora részben érzelmeink, ízlelőbimbóink szavazatai alapján választunk, döntünk a zamatos gyümölcslevek mellett.

 

Szűcs Zsuzsanna

dietetikus

 

c4208bb5-aee8-48be-ab2d-4daa0f2d316e