A tokaj-hegyaljai borvidék az észak-magyarországi szőlőtermelő tájhoz tartozik. Ez a legnevezetesebb és leg­híresebb borvidékünk. Területe kb. 5500 hektár, mely a sátoraljaújhelyi és az abaújszántói Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszög­ben terül el. Számos híres szakember, borkedvelő laikus próbálta megfejteni a tokaji bor „tit­kát”.

 

Mitől van ilyen utánozhatatlan színe, íze és zamata a tokaji boroknak? Itt van például a borvidék jellegzetes talajfélesé­ge, a nyirok. Ehhez a vulkáni alapkőzeten és tufáin kialakult, lösszel, humusszal keveredett rendkívül kötött talajnak (jó hőelnyelő képességének köszönhetően) fontos szerepe van a tokaji bor jelle­gének kialakításában. Többek között a meleg talaj adja a bor tüzét és zamatát.

 

A másik fontos tényező az éghajlat, azon belül is a napsütéses órák száma. Ez befolyásolja ugyanis a bogyó cukortar­talmát. Igaz, hazánkban nem ezen a területen a legnagyobb a napfényes órák száma, de az évi megoszlása itt a legop­timálisabb. A hűvös őszi reggelek elvé­konyítják a szőlőbogyó héját, a meleg, napfényes nappalok pedig elősegítik a szemek cukrosodását, töppedését. Az aszúsodást az őszi esőzések is elősegítik, melyek megindítják a szőlő nemesrothadását.

 

Szinte biztosra vehető, hogy Hegyal­ján már a honfoglalás előtt is kultúrája volt a szőlőtermesztésnek. Ezt bizonyítja, hogy a hét magyar törzshöz csapódó szőlőműveléshez értő kabar törzs itt tele­pedett le. Az Árpád-korban a szőlőkultúra felvirágzott, de a tatárjárás Tokajt sem kerülte el. IV. Béla az elpusztított ültetvé­nyek újratelepítésére olaszokat hivatott Hegyaljára, akik több új szőlőfajtát hoztak hazánkba. A leghíresebb, ma is termesz­tett fajta ezek közül a Furmint.

 

A tokaji aszú élettani, bio­lógiai és gyógyító hatása

A tokaji aszú gyógyító erejének híre hamar bejárta a világot. Paracelsust is arra csábította, hogy eljöjjön a tokaji bor szülőföldjére, és személyesen győződjön meg varázserejéről, annak gyógyító hatá­sáról, melyről nagy elismeréssel emléke­zett meg.

 

A tokaji aszúról Zemplén vármegye főorvosa 1796-ban ezt írja:

„Felette hatalmas orvosság, a beteg és elbágyadt emberek erejét egészen helyrehozza, és azoknak mintegy új életet ád.”

   

Háromszáz év óta keresik és kutatják a tokaji titkát. A csoda az aszúbogyók­ban rejlik, amit a mai modern kutatási és vizsgálati módszerek is igazolnak. A tokaji aszúban rejlő szénhidrátok, szer­ves savak, észterek, aminosavak, a magasabb rendű alkohol, az aszúsodást előidéző Botrytis cinerea gomba által ter­melt elsődleges aromaanyagok teszik iga­zán különlegessé a tokaji aszút. A nemes összetétele miatt nemcsak élvezeti cik­ként, hanem a kedvező élettani hatásai miatt gyógyszerként is használható. A természetben az egyik legbőségesebb káliumforrás a tokaji aszú, és kevés táplálékban jobb a nátrium/kálium arány, mint e finom borban. A nemzetközi és a magyar morbiditási statisztikák alapján az érrendszeri, szív- és agyérbetegségek kerülnek előtérbe mindenütt. A tokaji aszúbor ideálisan mineralizált ital lehet a betegségek megelőzőséhez és gyó­gyításához, mert nátriumot alig, ezzel szemben sok káliumot és magnéziumot tartalmaz.

 

Stresszoldó hatása is jelentős a tokaji aszúnak. Selye János professzor már 1950-ben felfedezte és tanulmányozta az elektrolit, steroid cardiomyopathiakat, és megállapította, hogy a nátriumbevitel fokozása az emberi szervezetbe elősegíti a szívizomzat elhalását. Ezzel szemben kiderítette, hogy ezek az elváltozások kivédhetők kálium vagy kálium és mag­nézium egyidejű adásával. Veszélymen­tesen vihetjük be a szervezetbe a káliu­mot és a magnéziumot a tokaji aszúval.

1987-ben egy amerikai tanulmány bizo­nyította a kálium megelőző szerepét az emberek agyvérzésének kivédésében. Szerencsére a világ borai között csak a tokaji aszúban van példátlanul magas kálium- és magnéziumérték.

 

A tokaji bor a III. kiadású Magyar Gyógy­szerkönyvben „Vinum Tokajense pasum” címen bejegyzésre került a súlyosan legyengült szervezet felerősítésére gyo­mor, szívbántalmak ellen, a vérnyomás-ingadozás kiegyenlítésére, az általános közérzet javítására javasolt.

A civilizált világ nagy részén az orvossá­got patikában vásárolják, tudott dolog, a tokaji bor gyógyszer is. A jövőben mégsem ezt hangsúlyoznánk, mert az egészséget nem patikában veszi az embert! Hanem ott, ahol hozzájut, és a tokaji aszú ionösszetétel alapján a világ legegészségesebb bora!

 

Dr. Bodnár Sándor

borász

 

0b15dd16-5ec2-42d2-87cf-69d93fa3e1c6