Mitől van ilyen utánozhatatlan színe, íze és zamata a tokaji boroknak? Itt van például a borvidék jellegzetes talajfélesé­ge, a nyirok. Ehhez a vulkáni alapkőzeten és tufáin kialakult, lösszel, humusszal keveredett rendkívül kötött talajnak (jó hőelnyelő képességének köszönhetően) fontos szerepe van a tokaji bor jelle­gének kialakításában. Többek között a meleg talaj adja a bor tüzét és zamatát.

 

Bodnár Pincészet Borház

A Bodnár Pincészet Borház csalá­di vállalkozás, 1992-ben alapította dr. Bodnár Sándor kertészmérnök. Boraik sikere a kiváló alapanyagnak és az évszázados kézműves hagyományoknak köszönhető. Fiatal boraikon dominál az elsődleges gyümölcsíz, míg a hagyományos szamorodni és aszú boraiknál az elsődleges és a klasszikus ászkolt ízek finomsága, élénksége tökéletes egyensúlyba, harmóniába olvad.

 

Tokaji Aszú 4 puttonyos 1994

Kitűnő aszús évjárat termése. Borostyán színű illa­tában harmonikusan olvad eggyé az aszúszemek, hosszú fahordós érlelés, palackos érlelésből szárma­zó palackbuké. Telt, gazdag, hosszú ízérzetű, tökéle­tes egyensúly az alkotórészek között, örökké élő, az ínyencek itala.

 

Bodnár Pincészet Borház

Dr. Bodnár Sándor

3980 Sátoraljaújhely,

Pincék völgye 16.

Tel.: (30) 9951-115

E-mail: bodnarpinceszet@freemail.hu

web: bodnar-pinceszet.internettudakozohu

 

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

A Béres Szőlőbirtok Tokaj-Hegyalján található. A közel 90 hektáros birto­kon jelenleg tíz hektár a termőterület, mely a folyamatban lévő telepítések­kel együtt néhány éven belül 50 hektárra gyarapszik. Az új ültet­vényen megtalálható az öt jellegzetes hegyaljai fajta: a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály, a kövérszőlő és a zéta.

A birtok szakmai irányítását a neves, fiatal borász, Bárdos Sarolta végzi.

 

Tokaji Hárslevelű, Késői szüretelésű, 2003

November elején szüretelt, túlérett, részben töppedt szőlőből származó késői szüretelésű félédes fehérbor. Magán hordozza a hárslevelű fajtajellegét, illatával akácvi­rágra, trópusi gyümölcsökre emlékeztet. Elegáns savait 30 g természetes maradék-cukor ellensúlyozza. Utóízét percekig érezzük a szánkban. 2004-ben a Tokaji Borbarátnők Társaságának bora.

 

Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft.

3932 Erdőbénye, Vörösmarty u. 6.

Tel.: (47) 536-000, Fax: (47) 536-001 

 

Tokaj Kereskedőház Rt.

Koronás Tokaji Aszú – Tokaj-Hegyalja koronaékszere

A Tokaj Kereskedőház Rt. a történelmi, zárt Tokaj-Hegyaljai borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozása. Tokaji borkülönlegességekből több évjáratból, széles szortimenttel rendelkezünk. Tulajdonunkban található egy többezer palackot felölelő muzeális készlet, amely a világon egyedülálló. Boraink az elmúlt 50 év során több száz aranyérmet nyertek, köztük négy Bordeaux-i Nagydíjat.

1993 Tokaji Aszú 5 puttonyos
Színe sötéten borostyánsárga, határozott feltapadásával a pohár falára tükrösen tiszta képet mutat. Mozgása olajos, de semmiképpen sem lomha. Az érlelés során határozott illatok alakultak ki kenyérhéjra, fahéjra, narancslekvárra emlékeztető jegyekkel, de fellelhető a mézesség, sárgabarack, karamell, füge, étcsokoládé asszociációival. Ízében kiegyensúlyo­zott, beltartalmi értékei összhangot mutatnak, kellemes lecsengésű utó­íze bársonyosan simul el.
 

 

Tokaj Kereskedőház Rt.

3980 Sátoraljaújhely, Mártírok u. 17.

Tel.: (47) 322-133 Fax: (47) 321-603

e-mail: tokajwin@axelero.hu, www.tkrt.hu

 

Disznókő Szőlőbirtok

A Tokaj-Hegyalja kapujában húzódó 150 hektáros Disznókő Szőlőbirtok borai igazi egyéniségek, amelyeket a gyümölcsösség, lendület, komplex ízek és a harmónia jellemez. A birto­kon október végén szüretelt túlérett és enyhén botritiszes fürtökből készül az egyik legkedveltebb édes borunk: a   Disznókői Késői Szüretelésű Furmint.

 

2002 Tokaji Késői Szüretelésű Furmint

Csillogó szalmasárga színű. Gyümölcsös illat, körte, vilmos­körte, méz, banán, vadvirág jegyekkel. A néhány hónapos tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően a bor intenzív ízekkel és illatokkal rendelkezik. Ízében körte, grapefruit, vegyes virágméz és egy kevés vanília fedezhető fel. Kerekded savai tökéletesen har­monizálnak lágy édességével.

Kiváló aperitif. Hideg libamájjal, tejszí­nes mártással készített halételekhez, almás pulykához és barackos kacsá­hoz párosítva kiváló összhatást nyújt. Fogyasztását 12 °C-on ajánljuk.

 

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet Rt.

3931 Mezőzombor, Disznókő-dűlő u.

Tel.: (47) 569-410 Fax: (47) 369-138

e-mail: disznoko@disznoko.hu

 

adc86316-8bb3-4846-825f-4cc587e8383c