Hány másodperc alatt veszíti el a fejét egy nő? Azt nem tudom. Ám ha meglát egy cabriót, azonnal a hatása alá kerül. Talán már azt sem mérlegeli, hogy a gombnyomás után a kocsi hány perc alatt veszti el a fejét, azaz nyitja ki a tetőt. Egy cabrióban viselkedni kell: az emberek megnéznek, bebámulnak a kocsidba a 7-es buszról.

 

A cabriók új generációja – zárt tetővel – pontosan úgy működik, mintha sosem lett volna fedetlen, azaz csendes, nem ázik be, és jól befűthető. Ma az autógyártás legfontosabb pillére a biztonságossá tétel, erre a cabrióknál még fokozottabb figyelmet szentelnek, ezért vannak a bukókeretek, a megerősített szélvédő keretek, a légzsákok és az ABS is. Nézzük, miből válogathatunk!

 

Feltűnő

Pár éve felvetette fejét egy új őrület a Cupe Cabrio, ennek a műfajnak képviselője a Peugeot 206 CC. Ez az autó igazi „kettő az egyben”, hiszen zárva egy négyüléses kupé (azért a hátsó ülésben ülők csak kis növésűek lehetnek), nyitva egy vagány természetközeli cabrio. És, hölgyem, a színválaszték valami fantasztikus: hét teljesen egyedi és különleges színből választhatjuk ki új kedvencünk megjelenésének meghatározó elemét. 20 másodperc alatt nyit a tető, amit akár menetközben is kivitelezhetünk, bár csak 10 km/h alatti sebességnél, de a tetőnyitás külön figyelemfelkeltő mutatvány lehet a piros lámpánál. A Peugeot következő CC-je a 307-es, ami mint egy nagy testvér követte a 206-ost. Ez az autó a limuzin, a sportautó és a cabrio előnyeivel van megáldva. Itt már a hátsó ülések is kényelmesen használhatóak és családi autóként sem vallunk vele szégyent. A két fedetlen fejű „oroszlán” közül ez a férfiasabb modell.

 

Rejtélyes

A feltűnő szépségű Peugeot-k után nézzük a szürke eminenciásnak nevezhető Audi A4 cabriót. Az Auditól megszokott díszítésektől mentes, elegáns forma jellemzi az autót első ránézésre. Ne tévesszen meg bennünket a külső! Ez az autó ízig-vérig négy személyes, szuper biztonságos, modern. Hihetetlen mennyiségben találhatóak az autóban rekeszek, zsebecskék és egyéb tároló helyek, szám szerint nyolc rejtekhely. Az ülések alacsonyak, így hölgyeknek a magas sarkú cipővel való ki-beszállás egy kicsit nehezített, de a vezetés élménye mindenért kárpótol. Biztosra vehetjük, minden férfiszem irigykedve fog ránk szegeződni, mikor a pirosnál (csak állva, kéziféket behúzva mozgatható a tető) kinyitjuk ezt a csodát. A ponyvatető ellenére a tető zárása után egy csendes, kényelmes, sportos autó fogad bennünket.

 

Kuriózum

Folytassuk a kört a Volkswagen Beetle cabrióval. A „bogár” utódja a szabad szellem és a szabadság szimbóluma lett. A tehetősebb fiatal réteg „önmegvalósító” kocsija. A vászontető manuálisan és elektrohidraulikusan csukódó kivitelben is kapható. Lenyűgöző formája biztosan minden férfi, sőt női szemet az autóra tapaszt, így tulajdonosa büszkén élvezheti a „topless” modellek adta lehetőségeket.

 

Édeske

Lássunk egy másik „kis gömbölydedet”, a Citroën C3 Plurielt. A C3 Pluriel a hétköznapi embereknek szól, akik némi színt szeretnének vinni a hétköznapok monotonságába. A kellemes megjelenésű városi cabrio nem hivalkodó, nem kivagyi, inkább kedves, mosolyt csal az őt nézők arcára. És lássunk csodát, ebben az egy kisautóban van öt másik autó. Vegyük csak sorra! Zárt tetővel egy kupé. A nyitható vászon tető 8 fokozatban állítható, így panoráma autót kapunk. Ha teljesen eltüntetjük a tetőt, a hátsó szélvédővel együtt a csomagtartóban egy cabrio áll előttünk. Amennyiben indulás előtt otthon hagyjuk a tetőkeretet (mert ennek, sajnos nincsen helye az autóban), egy igazi Spiderrel élvezhetjük a napfényt. És még nincsen vége, a hátsó üléseket előredöntve a hátfalat lehajtva egy Pick-Up válik belőle, amivel a strandra leköltöztethetjük akár a mini hűtőnket is a szörfdeszkákkal és a napozóággyal együtt. Ez a kis édes járgány mind árát, mind formáit tekintve kitűnő társunk lehet a nagyvárosokban és az országutakon egyaránt.

 

Kipróbáltuk!

 

Az Opel GM a nemrégiben piacra dobott új Opel Tigra Twin Top-ot rendelkezésemre bocsátotta, így alkalmam nyílt ezzel a modellel közelebbről is megismerkedni. Első látásra igen csak csajosnak mondható az autó, extra sárga színe csak úgy vonzotta a szemeket.

Én egy kényelmes, és finoman kidolgozott bőrülésbe ülhettem be. A hátul ülők kényelméről azonban megfeledkeztek, ugyanis a hátsó üléssor helyén egy óriási tároló rekeszt találtam. A kesztyűtartó nagy mérete és a sok apró tárolórekesz a pakolási gondjaimat megoldotta, viszont a napellenzőbe a piperetükör mellé szükséges világításról mindkét oldalon elfeledkeztek. Pedig ez egy csajos autó lenne…

 

Kis félelem töltött el, amikor rájöttem, hogy az autóban óriási mennyiségű elektromos kütyü és modern technika van beépítve, amelyek a mi kényelmünket szolgálják, de egyszerűen kezelhető, jöttem rá. A bal kezem felől az ajtón van a csomagtartó nyitógombja, közvetlenül a tetőmozgató gomb mellett, na, ezt sikerült többször is elhibáznom, és kinyitottam a csomagtartót a tető helyett, de szőke nő létemre kivágódtam a sárga csodából, és egy elegáns, folyamatos gombnyomással zártam is a csomit. A kormányról vezérelhető MP3 lejátszós, rádiós zeneeszköz használatát is pikkpakk elsajátítottam, és élveztem a verőfényes napsütésben a tökéletes hangzású (bár nem vagyok egy vájt fülű) muzsikát.

 

18 másodperc alatt „veszti el a fejét” a kocsi, egyetlen gombnyomásra, és eltűnik a csomagtartóba a tető, mintha soha nem is lett volna. A tetőnyitást és zárást azonban csak állva lehet kivitelezni, mert a kéziféket be kell a művelethez húzni, de impozáns látvány ez a produkció(nk) is. Meglepő, hogy amikor a kilincshez érek, minden esetben az oldalsó ablak lehúzódik picit, viszont minden ajtóbecsukás után az ablak automatikusan zár. Jómagam nem is tudtam mire vélni ezt az okosságot, de elmagyarázták, hogy így védi a zárógumi állapotát, és biztosítja a tökéletes zárást is (most már ezt is tudjuk). Összességében az autó felszereltsége kategóriájához képest több mint megfelelő és egy kicsit polgárpukkasztó is a Tigra Twin Top, mert többször kiprovokálta a versenyszellemet az autós kollégákban a lámpáknál, még annak ellenére is, hogy ugye egy nő ült a volán mögött.

 

Papik Gabriella

 

09eeb6c2-d680-489d-8680-687e79101aff