Az év végén elérkezünk az esztendő legmeghittebb, leghangulatosabb ünnepeihez , a szépen megterített karácsonyi-szilveszteri asztal azonban nemcsak örömöt , hanem megpróbáltatásokat is jelenthet. E problémák közül az egyik az étkezésekkel kapcsolatos. Segítünk, hogy gasztronómiai szempontból is kellemes legyen az ünneped!

 

Aki esetleg valamely ismert emésztőszervi megbetegedéssel, pl. epekövességgel él együtt, az tudja igazán előre, hogy egy étkezési kihágás öröme milyen panaszokat hozhat magával. De a mértéktelen evés-ivás természetesen bármelyikünk számára eredményezhet különböző tüneteket.
 
1. Felfúvódás, haspuffadás
 
Elegendő időt szakít az étkezésekre? Alaposan megrágja az ételeket? A nem megfelelően megemésztett táplálék, a levegőnyelés felfúvódáshoz vezethet. A káposztafélék, a hüvelyesek, a hagyma, a rostban gazdag táplálékok és a hideg, széngázzal dúsított italok szintén okozhatnak felfúvódást, haspuffadást. De előfordulhat az is, hogy a felfúvódás lelki kiegyensúlyozatlanság és idegesség következménye, vagy alkati jellegű emésztési gyengeséggel függ össze.
 
Tünetek
Ha a gázok a gyomorban és a has felső részében képződnek, nyomást gyakorolnak a rekeszizmokra, ami kellemetlen feszítő nyomást vagy fájdalmas szorító érzést okoz. Kísérheti továbbá étvágytalanság, hányinger, szédülés és rossz közérzet is. A felfúvódás normális esetben gyorsan elmúlik, ha a kiváltó ok megszűnik vagy ha a panaszokat kezelik.
 

Segítség puffadás esetén
·   Kerülni kell a stresszt, a kiadós, gyors étkezést. A lassú, alapos rágás rendkívüli fontosságú a megfelelő emésztéshez. Használjon a főzéshez sok emésztést könnyítő fűszert, pl. köményt, ánizst, koriandert, majoránnát vagy gyömbért.
·   Lazítson és segítsen csökkenteni a levegőnyelést.
·   Léteznek olyan hatékony és kíméletes haspuffadás elleni szerek, amelyek helyileg hatnak, így nem terhelik meg a szervezetet.
 
FONTOS!
Forduljon bizalommal orvosához, ha felfúvódása erőteljes, fájdalmas, és önmaga nem tudja kezelni! Lehetséges, hogy a normális bélflóra-baktériumok károsodása okozza a panaszokat. A baktériumflóra helyreállítása orvosi segítséggel történik, ilyenkor a hiányzó bélbaktériumokat különböző készítményekkel visszatelepítik.
 
2. Gyomorrontás
 
A gyomorrontás vagy heveny gyomorhurut hátterében állhatnak ugyan baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések is, de a mindennapi életben a nagy mennyiségű étel vagy ital rövid időn belül történő elfogyasztása szerepel fő okként . Gyakori , hogy ilyen tünetekkel valamilyen családi-ünnepi esemény (pl. esküvők, születésnapi bulik, stb.) vagy a hagyományosan sok étkezéssel járó ünnepeink – így a közelgő Karácsonyi Ünnepek – alkalmával találkozunk.
Ilyenkor szinte kötelességünknek érezzük, hogy a tradicionális ünnepi ételeket és italokat határtalan mennyiségben vegyük magunkhoz, melynek gyakori következménye a gyomorrontás , amikor a gyomor nyálkahártyájának átmeneti gyulladásos folyamata zajlik.
 
Tünetek
A tünetei igen hevesek és kínzóak lehetnek . Az égő, feszítő gyomorfájást, hányinger esetleg megkönnyebbülést eredményező hányás, valamint nagyfokú levertség , rossz közérzet, fejfájás kísérheti. A beteg sokszor maga is tudja, hogy mi volt panaszainak okozója, mit nem kellett volna enni vagy inni . Ha a gyomorrontás többször ismétlődik, akkor érdemes számba venni , hogy vajon milyen ételek-italok okozzák, mert elképzelhető, hogy valakinek a gyomra pl. a túlságosan sok fűszert, vagy a nagy mennyiségű zsírt tartalmazó ételek iránt fokozottan érzékeny. Ilyenkor a megelőzés kézenfekvő lenne .
 
Mit tehetünk?
A gyomorrontás esetében önmagában elégséges lehet a megelőzés. Ha gondolunk arra, hogy a mértékletesség az ünnepek alatt is hasznos tanácsadó, akkor mi magunk is rájöhetünk, hogy a megoldás az ünnepi vacsora élvezete mellett az önmagunkra való odafigyelés. Legyen tehát ünnep az ünnep , a karácsonyi asztalon ne sonkás zsemle szerepeljen menüként, hiszen a hagyományos ételek és népszokások nagyon fontosak ilyen alkalmakkor. Ha pedig a minőségre talán még egy kicsit nagyobb figyelmet is szentelünk, mint a mennyiségre, akkor az ünnepet nem fogjuk gyomorrontással tönkre tenni.
•Ha már kialakultak a tünetek , a gyomorrontás egy átmeneti diétával könnyen kezelhető. Nem ritka, hogy bélhuruttal együtt lép fel és akkor az előbb említett tünetek mellett hasmenéssel jelentkezik. A legfontosabb tehát a diéta tartása, egyszerű édes keksz, egyszerű sós ropi , főtt krumpli, főtt rizs, reszelt alma fogyasztása , valamint a megfelelő folyadékbevitel , mely nem szénsavas, nem rostos italokat, elsősorban teát vagy ásványvizet jelent.
 
FONTOS!
•Súlyos tünetek esetén alkalmazhatunk emésztést elősegítő, puffadást csökkentő szereket. .A hasmenést nem célszerű csillapítani, hacsak nem fenyeget kiszáradással , de az akkor már úgyis kórházi kezelést tesz szükségessé . Ez elsősorban gyerekeket és idős embereket érinthet.
 
VESZÉLY!
Ha erre sem szűnnek meg a panaszok, egyéb betegségek lehetősége is felmerül . Gondolni kell epekövességre , fekélybetegségre (gyomor-vagy nyombélfekély ), vagy a napjainkban gyakori reflux betegségre.
 
3. Gyomorégés, reflux
 
Folytassuk a sort a nyelőcső és a gyomor -nyombél betegségeivel, és nézzük meg, hogy a gyomorsavnak milyen szerepe van a betegségek , tünetek kialakításában.
Az étkezés során megrágott étel a nyelőcsövön át a gyomorba jut. Az emésztés gyomorban zajló részéhez gyomrunk savat termel. Ez a sav az egészséges gyomorra természetesen nem bír károsító hatással. Akkor azonban, ha ez a savas tartalom visszajut a nyelőcsőbe, panaszokat okoz. Ennek az a magyarázata, hogy a semleges kémhatáshoz szokott nyelőcső nyálkahártyája nem viseli el a savas gyomortartalmat , a nyálkahártya károsodása, gyulladása, hosszabb távon akár kifekélyesedése jöhet létre, s ez természetesen heves fájdalmakkal járhat. Ekkor beszélünk gyomorégésről vagy reflux betegségről.
 
Tünetek
A gyomorszáj körüli égő jellegű fájdalom , a savas tartalom okozta nyelőcsőégés , szegycsont mögötti égő fájdalom, az akár egészen a szájüregig visszajutó, kellemetlen savas visszaáramlás. Az ehhez kapcsolódó fájdalom egyénenként változhat. Rendkívül súlyos esetben a fájdalom mértéke miatt a betegség a szívinfarktus okozta fájdalommal is összetéveszthető.
 
TUDTAD?
  Gyakori ma már, hogy a tartós köhögéssel, krákogással a tünetek alapján először fül-orr-gégész szakorvoshoz forduló beteget gasztroenterológushoz irányítják, és bizony ilyenkor a panaszok hátterében ugyancsak a reflux betegség áll.
További tünet lehet a nyáladzás, gyakori böfögés, puffadás, teltségérzés, emésztési nehezítettség , amelyek viszont más enyhe vagy súlyosabb , rövid lefutású vagy tartósabb emésztőrendszeri betegségekben is jelen lehetnek.
A helyzetet bonyolítja, hogy a savas visszaáramlások normál körülmények között teljesen egészséges embereknél naponta 892eaf82-2d3b-420e-8878-c258b6eb3464