Egy népi bölcsesség szerint, a jó saláta készítéséhez négy ember kell: egy bölcs, aki a sót adagolja, egy fukar, aki az ecetet önti, egy pazarló, aki az olajat adja és egy bolond, aki az egészet összekeveri. Végre itt a várva várt tavasz, amikor új életre kel a természet, minden megfiatalodik, felfrissül.

 

Sajnos az ember esetében ez a felfrissülés nem mindig érzékelhető, sőt igen gyakran a fáradtság jelei mutatkoznak rajtunk. Ennek vajon mi az oka, talán a télen felszedett kilóktól nehezen mozgunk? Hát ez is elképzelhető, de lehet, hogy a kialakult kisebb-nagyobb mértékű C-vitamin hiányára kell gondolnunk. Sokan, ezt úgy fogalmazzák meg, hogy „…úgy ennék valami kis zöldet”. Hát akkor rajta, együnk salátákat!

A saláták táplálkozás-élettani szerepe igen sokrétű. Mivel egy részük hőközlés nélkül fogyasztható, biztosítják a szervezet számára szükséges vízben oldódó vitaminokat (elsősorban C-vitamint) és ásványianyagokat (főleg K és Mg-ot). Energiában többnyire szegények, zsiradékot csak a hozzáadott öntetek tartalmaznak. Rosttartalmuk foglalkoztatja a rágóizmokat, inger a bélmozgás fenntartására, mennyiségétől függően változik a készítmény telítőértéke. A csak zöldségekből, gyümölcsökből készült saláták teljes értékű fehérjét nem tartalmaznak, fehérjéik kiegészítésre szorulnak. Természetes szerves-sav tartalmuk és a készítéskor felhasznált ecet, citromlé kellemes íze megkönnyíti az emésztést, üdítő, frissítő hatásúak. Élénk, ragyogó színük – a piros, sárga, zöld számtalan árnyalata – gyönyörködteti a szemet, már megpillantásuk működésre ingerli az emésztőmirigyeket. A sok szép szín nem csak a szemnek hasznos, hanem az immunrendszernek is, mivel a színanyagok nagy része antioxidáns hatású, megköti a szervezetben keletkezett szabadgyököket.

A fentiekből látszik, hogy a saláták az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezzék. Nyugat-Európa konyháiban ez már megszokott ételcsoportnak számít, hazánkban, népszerűsége, mondhatnánk karrierje, csak most van felfutóban, pedig a saláták számos helyen szerepelhetnek az ételsorban.

Mák Erzsébet

dietetikus

Mák Erzsébet

dietetikus

Mák Erzsébet

dietetikus

 

dcc6852d-3139-421e-9926-51938923eea1