Arra van igényünk, anyagi keretünk, hogy kifizessük a drága utakat, ám arra még nincs, hogy a megfelelő védettséget is biztosítsunk magunknak, családunknak, amikor egzotikus, de az európai ember számára veszélyes luxuskirándulásokat teszünk – állítják a szakemberek.

 

Tévhit, hogy a fertőzéshez inni vagy fürdeni kell az édesvizekben! Elég, ha csak bokáig állunk bele a folyókba vagy tavakba, és máris ott a baj, ha nem tettél óvintézkedéseket!

 

Hová, hová ne?

 

Járványügyi és virológiai szempontoknak ugyan nem kéne befolyásolnia a külföldi üdülőhelyeink kiválasztását, ám szakorvosok nem győzik hangsúlyozni a kellő tájékozottság és a felvilágosító beszélgetések, előadások, védőoltások hasznosságát.

Ahogy Dr. Axmann Ágnes, egyetemi docens, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének szakorvosa mondja, sokan például nem is tudják, hogy például egy kellemes, olcsó és ártalmatlannak ígérkező egyiptomi nyaralás miféle veszélyeket rejtegethet.

– Ezért – mondja a doktornő- intézetükben nemcsak oltást és recepteket adunk, de igény szerint megelőző tájékoztató előadásokat is tartunk a legfontosabb tudnivalókról. Egyiptom egyébként is a legtöbb problémát jelentő észak afrikai országok egyike – folytatja a szakorvos – ahol a Hepatitisz valamennyi ismert fajtája (A, B, C, E) megfertőzhet bennünket. A Hepatitisz E-ről sokan nem is tudják, hogy az amúgy enyhe hasmenéssel lezajló fertőzés például a terhes nőkre és a magzatra egyaránt végzetes veszélyt jelenthet.

Az egyiptomi példánál maradva, itt lelhető fel egész Észak-Afrikában egyedül a maláriát okozó kórokozó. A világ több pontján is megtalálható úgynevezett vérmelybetegség (itt egyiptomi vérvizeléses kór) amely édesvizekben élő csigafajtákon keresztül terjed. Még egészséges bőrfelülettel érintkezve is súlyos fertőzéssel fenyegethet, amennyiben édesvízzel érintkeznénk. Ez főleg a nílusi hajókirándulások, kalandtúrák, horgászversenyek alkalmával jelenthet komoly veszélyt.

– Tévhit- mondja a szakorvos-, hogy a fertőzéshez inni vagy fürdeni kell az édesvizekben, mert valójában a fertőzéshez elég, ha csak bokáig állunk bele a folyókba vagy tavakba.

 

Jó tudni

 

•Az általános higiénia és a jó közérzet megtartásához elegendőek a házipatikus módszerek,

•ám a komoly fertőzéseket csak előzetes védőoltással lehet elkerülni.

A védőoltásokról jó előre érdemes gondoskodni, hiszen akár 28 napot is igénybe vehet a védelem kialakulása.

Az oltóközpontok minden esetben angol/francia nyelvű oltási kiskönyvet állítanak ki, amelyet javasolt magunkkal vinni a nyaralásra.

 

Tévhit, hogy…

 

…az ötcsillagos szállodák megóvnak minden fertőzéstől, ezért tehát a csapvíz mellőzése valamint a palackos vizek fogyasztása (még fogmosáshoz) is erősen javallott!
…a merülőforralóban készített teavíz hatékonyan elpusztítja a kórokozókat

 …az átsütve kért hús, valóban és biztosan kellőképp átsütött

 …az éttermekben köretként felszolgált dekoráció ehető

 … a koktélokba, üdítőkbe tett jégkocka nem okozhat problémát

…halsaláták nem nyershalból készülnek.

a trópusi hasmenés kivédhető illetve megszüntethető az egyébként jól bevált széntablettával.

 

 

Okos kalandorok

 

•Akik búvárkodással töltenek néhány napot a nyaralás során, ügyeljenek arra, hogy a hazautazás előtt egy nappal befejezzék a merülést, mert ennyi idő kell, hogy a szervezetben a merülések okozta elváltozások megszűnjenek, és veszély nélkül vágjunk neki az ugyancsak jelentős légnyomásváltozással járó légi útnak.

•Akik magashegyi kalandtúrára indulnának, ne feledkezzenek meg arról, hogy 2500-3000 méter magasan többeknél jelentkezhet az úgynevezett AMS (accute moutain sickness) vagyis a magashegyi betegség valamely tünete.

Az emberek 25 %-a már 2500 méter magasságban fejfájásra, gyengeségre, szédülésre panaszkodik. Kellemetlenebb tünet lehet a légszomj, az aluszékonyság és az ítélőképesség elvesztése. Igaz, a magashegyi betegség tüneteit védőoltással nem lehet kivédeni, bizonyos gyógyszerek azonban segíthetnek. Erről mindenképpen kérjük ki szakemberek segítségét. Egyébként pedig: aki betartja a biztonsági előírásokat a hegyitúrák során, elkerülheti a kellemetlen tüneteket és tragédiát.

Az előírások legfontosabbika, hogy az első éjszakát ne töltsük 2500 méter felett, és az emelkedés naponta ne haladja meg a 600 métert a 2500 méter feletti magaslatokon.

Ha hagyunk elég pihenési időt a szervezet számára, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigén koncentrációhoz, illetve ha még enyhe tünetek esetén is visszatérünk éjszakára az előző napi pihenőponthoz, akkor biztosan elkerülhetjük a magashegyi betegséget. A cél tehát a fokozatosság.

•Akik hosszabb, komolyabb kalandtúrára készülnének idén nyáron, azok a fenti alapszabályok mellett készítsenek be egyszer használatos tűt és fecskendőt, amennyiben váratlan orvosi ellátásra szorulnának valamely fejlődő országban.

 

Javasolt időköz az oltások és az utazás között

…azaz mennyivel az utazás előtt kell beoltatni magad?

 

 

60 nap

28 nap

14 nap

10 nap

7 nap

Sárgaláz

 

 

 

 

 

Tífusz (im)

 

 

 

 

 

Diftéria   Tetanusz

 

 

 

 

 

Hepatitis A

 

 

 

 

 

Hepatitis B

 

 

e0376a4b-b7d9-41e6-9c7c-d7d298cec347