Tél végén valamennyien tapasztaljuk magunkon az ún. tavaszi fáradtság tüneteit, fáradtak, kedvetlenek vagyunk, csökken a teljesítményünk és az érdeklődésünk, sőt fogékonyabbak lehetünk egyes betegségekre is.

 

A tavaszi fáradtság kialakulásához számos környezeti tényező is hozzájárul, pl. az évszakok változása, a napsugárzás és ultraibolya sugárzás mértéke, de nem elhanyagolható az esetleg kialakuló vitaminhiány sem. Beszéljünk egy kicsit az utóbbiról!

 

A vitaminok lényege és szerepe

 

A vitaminok, az életfolyamatok működéséhez szükséges vegyületek, melyek fehérjéből és ahhoz aktív csoportként kötött anyagból állnak. Ebből adódik elnevezésük is: vita (életfontosságú) amin (fehérje).

Kalóriaértékük önmagukban nincs és egymást sem pótolják, de mivel a szervezet nem képes előállítani őket, ezért külső forrásból kell pótolnunk. Fő feladatuk – a hormonokkal együtt – az anyagcsere folyamatainak szabályozása, de nem helyettesítik a főbb tápanyagokat, a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat. Fizikai-kémiai tulajdonságaik alapján vízben (C, B vitamincsoport) és zsírban oldódó (A, D, E, K) vitaminokat ismerünk, melyek a szervezetben való megoszlásuk, tárolásuk, lebontásuk és kiválasztásuk módjában, nagymértékben eltérnek egymástól. Közismertek az egyes vitaminhiányokra jellemző kórképek, de ma már felismerték, hogy a vitaminhiány kialakulását nem lehet így leegyszerűsíteni. Vizsgálatokkal igazolták például, hogy a B vitamincsoport az anyagcsere számos enzimjének szerves alkotója valamennyi élő sejtben, a mikroorganizmusoktól kezdve, a növényekben, állatokban és az emberben is. Ha a vitamin kémiai szerkezete akár kis mértékben is megváltozik, elveszíti aktivitását, képes az aktív vitamint kiszorítani a helyéről, és gátló hatást kifejteni. Ebben az esetben, ha a B vitaminokból hiány vagy fokozott szükséglet áll fenn, súlyos anyagcsere-zavar keletkezhet, a vitaminhiány ismert tüneteinek fellépte nélkül. A zsírban oldódó vitaminok közvetlenül, vagy anyagcsere-termékek formájában hatnak, de például a D vitamin hatása inkább hormonszerűnek tekinthető. A C-vitamin sem kapcsolódik enzimekhez, inkább a szervezet hidrogénion- és elektronszállításában játszik szerepet, ún. redox, oxidáló-redukáló szerepe van.

 

Mennyi vitaminra van szükség?

 

Változatos étrenddel vitaminszükségletünk általában fedezhető. Az ajánlott napi vitaminszükséglet figyelembe veszi az egyéni eltéréseket, és biztonságos ráhagyást is tartalmaz. Speciális körülmények között, mint pl. fogyókúra, időskor, növekedés, terhesség, szoptatás, intenzív sportolás esetében a vitaminszükséglet nő, de betegségek és stresszes életmód is fokozhatják azt. Az is közismert, hogy tartós tárolás esetében, tehát tél végére a tápanyagok vitamintartalma jelentősen csökken. Ha a vitaminbevitel nem megfelelő, vagy fokozott a vitaminok kiválasztása, először hipovitami-nózis, súlyos esetben avitaminózis alakulhat ki.

Vitaminhiányos állapot kialakulásához vezethet a fanatikus diétázás, alkoholizmus, egyes anyagcsere betegségek és a túlzott gyógyszerfogyasztás is. Az avitaminózis súlyos formája az ismert klinikai tünetekből könnyen felfedezhető, de a kevésbé súlyos vitaminhiány nehezebben ítélhető meg. A vitaminok vérben való koncentrációjának meghatározása mellett, legjobban az adott vitamintól függő biológiai funkciók mérésével tudjuk diagnosztizálni.

Mi a teendő, hogy a tél végére kialakuló vitaminhiányunkat megfelelően pótoljuk?

 

Lehetőség szerint igyekezzünk a vitaminokat természetes állapotban, változatos étrenddel biztosítani, mert a természetes tápanyagok mindig tartalmaznak kiegészítő vitaminokat, míg a szintetikus készítményekből azok hiányoznak. Soha ne szedjünk túl nagy ún. megadózisokat, mivel azok toxikusak is lehetnek. Igyekezzünk az adagokat mindig az adott időszakhoz, vagy a speciális vitaminigényhez igazítani (pl. teljesítmény-sportok űzése esetén ajánlott a B vitaminkomplex adagjának emelése, mivel jelentős szerepet játszanak a közti anyagcserében). Végezetül ne várjunk a vitaminok szedésétől jelentős teljesítményjavulást akkor, ha nincs valódi vitaminhiányunk, edzetté senki nem válhat kizárólag vitaminpótlással.

Dr. Ékes Erzsébet

 

6b9562b3-a8df-4faa-aa35-27954e82cfd8