A mindennapi növekvő stressz miatt megnőtt a szervezet adaptációs (alkalmazkodó) készségét fokozó gyógynövények jelentőssége. Védenek a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben, gátolják az adaptációs betegségek kialakulását. El sem hinnénk, a vegetatív centrumok érintettsége miatt milyen sokféle tünetegyüttes kialakulhat!

 

Az adaptációs zavarok, a vegetatív centrumok érintettsége következtében gyakran pszichoszomatikus tünetcsoportban nyilvánulnak meg, mint például a hipertónia, neurózis, álmatlanság, hasmenés, székrekedés, gyomorsav-túltengés
.

Az immunrendszer fő feladata, hogy megvédje a szervezetet a külvilágból származó fertőző ágensektől (baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól), elimináljon minden olyan szervezetidegen anyagot, amely elég nagy ahhoz, hogy immunreakciót váltson ki, illetve felügyelje a szervezet saját sejtjeit, szöveteit. Ha azok kórosan módosultak (vírus,   mutagén vagy, karcinogén hatásra) illetve ha azok idegen sejtként, vagy szövetként a külvilágból kerültek be, akkor pusztítsa el azokat.

Az immunrendszert két fő részre oszthatjuk fel: aspecifikus és specifikus részre. Az aspecifikus immun-redszer már születéskor is megtalálható, míg a specifikus immun-rendszer kialakulása később zajlik le.

Az aspecifikus és specifikus immunrendszeren belül további felosztást jelent, hogy létezik, úgynevezett humorális és celluláris típusú immunválasz. A humorális immunválasz azt jelenti, hogy ellenanyaghoz kötött, míg a celluláris válasz sejthez kötött. Az aspecifikus immunrendszer hu-morális részéhez tartozik a komp-lementerrendszer, míg a celluláris részhez, makrofágok, granulociták és NK sejtek. A specifikus immunrendszer humorális részéhez tartoznak az immunglobulinok, míg a celluláris részhez a T-limfociták.

A szervezetben létrejövő immunválasz igen bonyolult és egy adott immunválasznál általában mindig együtt van a specifikus és aspe-cifikus, illetve humorális és celluláris komponense az immunrendszernek, közöttük bonyolult kölcsönhatások alakulnak ki.

Régóta ismerünk olyan gyógynövényeket, amelyek a szervezet általános védekező erejét fokozzák. Ezt a hatást immunstimuláns hatásnak nevezzük. Az immunstimuláns anyagok közül kiemelkedő jelentősége van a poliszacharidoknak. Immun-stimuláns poliszacharidokat tartalmaz számos gombafaj (Lentinus sp., Agaricus   sp., stb.) és számos magasabb rendű növény (Echina-cea-fajok, Ginseng-fajok stb.).

A jó fizikai állapot és közérzet az immunrendszer akciókészségét fokozza, míg a deprimáltság, depresszió pedig gyengíti a védekező rendszer aktivitását. A betegségek kialakulása és lefolyása többtényezős folyamat. Nemcsak a kórokozóknak jut szerep, de a genetikai, pszichológiai, szociális és környezeti tényezők minősége is jelentősen befolyásolja működését.

Az ember gondolatai, érzései, az agyban az impulzusok, vegyi üzenetközvetítők és hormonok közvetlenül hatnak az immunrendszerre. Ezen kívül befolyásolják védekező-rendszerünket: táplálkozási, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaink, valamint mozgásigényünk,

de viselkedésünk, életszemléletünk, stresszoldó képességünk, családi és baráti környezetünk is nagyon fontos befolyásoló tényező.

A legintenzívebben kutatott, valamint a legismertebb immun-stimuláns poliszacharidokat tartalmazó gyógynövénye; a kasvirág, a gin-zeng, a tajgagyökér és a leuzea.

 

Kasvirág

 

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó keskenylevelű Echinacea an-gustifolia L. és a vörös kasvirág E. purpurea L. gyökere és / vagy földfeletti hajtása (herba) adja a drogot.

A növény levelei tojás vagy lándzsa-alakúak, fészkes-virágzatának nyelves virágai piroslók, szagtalanok, ízük kesernyés.

A kasvirág Észak-Amerikából származik, már az indiánok is használták. Európában dísznövényként termesztették, újabban gyökeréből és a teljes növényből tinktúrát (alkoholos kivonatot) készítenek.

Hatóanyagai poliszacharidok, flavo-noidok. Külsőleg rosszul gyógyuló sebekre, belsőleg a szervezet ellenálló képességének fokozására és erősítőként tumorterápiában alkalmazzák. Növeli a szervezet interferon termelését.

Megelőzésként napi 3-szor 20 cseppet, megfázás esetén először 50, majd óránként további 10 cseppet kell fogyasztani 2-3 napig, ezután csökkenteni lehet az adagot napi 3-szor 20 cseppre a tünetek teljes megszűnéséig.

 

Ginzeng gyökér

 

A drogot a borostyánfélék családjába tartozó Panax ginseng C.A. Meyer gyökere szolgáltatja.

A kifejlett növény gyökere répához hasonló, hosszában ráncsos, harántul futó gyűrűs vonalakkal. A fehér ginzeng gyökeréről a pararéteget eltávolítják, a vörös ginzeng gyökeret begyűjtés után forró vízzel vagy gőzzel kezelik. A drog aromás illatú, keserű, majd édeskés ízű.

Tartalmaz szaponinokat, poliszac-haridokat, aminosavakat, kevés illóolajat, fehérjét és biológiailag fontos, nyomelemekben gazdag ásványi-sókat.

Terápiás alkalmazásának mintegy 2000 éves múltja van a délkelet-ázsiai gyógyításban. Adaptogén hatású: a szervezet általános állapotát javítja, fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, valamint a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Növeli a szervezet saját interferon termelését. A ginzengkivonat serkenti a sugárkezelés és fertőzések után tapasztalható vérképelváltozások rendeződését. Roboráló hatású: fokozza a fehérjeszintézist. Csökkenti a vércukorszintet, a vér emelkedett koleszterin és triglicerid-szintjét. Fizikai megterhelés közben csökkenti az izomzatban felszaporodó tejsavszintet („izomlázat”).

Túlzott fogyasztása (magas dózis, évekig tartó szedés, egyidejű koffein bevitel) alvászavarokat, izgatottságot, fokozott szexuális aktivitást okozhat. Magas vérnyomásban szenvedőknek és szívbetegnek különböző gyógyszerekkel való együttes alkalmazását meg kell beszélniük kezelőorvosukkal.

 

Tajgagyökér

 

A borostyánfélék családjába tartozó szibériai ginzeng – az Eleuthero-coccus senticosus Maxim szárított gyökere a drog.

Erősen elágazó gyökértörzse szürkés színű, vastagsága 2 cm, szagtalan, íze csípős.

Hatóanyagai poliszacharidok, ligná-nok, kumarinok. A drogot és készítményeit elsősorban idegerősítőként,

stresszhatás kivédésére, a fizikai

teljesítőképesség fokozására, energia pótlására alkalmazzák.

 

Leuzea-gyökér

 

A drog, az újabban ismerté vált, Szibériában őshonos Leuzea cartha-moides D.C. a fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény gyökértörzse és gyökere.

Elsősorban flavonoidokat, ekdisz-teroidokat, szaponinokat és cserzőanyagot tartalmaz.

A drog anabolikus hatású, fokozza a májban a fehérjeszintézist, csökkenti a szervezet stressz reakcióját. Roboráló készítményekben fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozására, valamint geriátrikumként (időskori betegségekben) alkalmazzák.

Az alkalmazkodást segítő, immunerősítő gyógynövények önállóan vagy adjuvánsként jól használhatók az adaptációs-pszichoszomatikus kórképekben, valamint lassítják az öregedési folyamatokat. Alkalmazásuk kúraszerűen (3-4 hét, többhetes szünetekkel) a legeredményesebb.

A világszerte tapasztalható érdeklődés következménye, hogy egyre több országban állítanak elő megbízható adagolású készítményeket. Ilyen termékek széles választéka a hazai gyógyszertárakban is beszerezhető.

dr. Balázs Andrea

egyetemi adjunktus

 

4f49f9a8-782f-453f-a9bf-9799be3bb92f