Világklasszisunk a versenyzést Sydney után hagyta abba, de a vegetáriánus ételekhez továbbra is hű maradt. 14 éve vegetáriánus Kőbán Rita kajakozó világnagyságunk, aki 1992-ben Barcelonában, majd négy évvel később Atlantában is olimpiai aranyérmet szerzett hazánknak. Világklasszisunk mottója: „Nem kötelező, de lehet így is”

 

Elmondaná mottója lényegét?

14 éve vagyok vegetáriánus, ez idő alatt nyertem két olimpiát és több világversenyt. Sokaknak, de nem mindenkinek jó, ha nem esznek húst, de mindenkinek jó, ha néha vagy bizonyos időközönként a húsételek elhagyásával segítik szervezetüket a regenerálódásban. Ezen kívül szívesen ajánlom az évente kétszeri tisztítókúrát, hiszen mindenkinek jót tenne, és jó néhány betegség kiküszöbölhető lenne.   

 

Ön jelenleg a Gastroyalnál dolgozik, és segít a vegetáriánus ételek összeállításában. Hogyan került kapcsolatba a közétkeztetés egyik vezető cégével?  

Tavaly néhány rendezvényen már szóba került közöttünk – Kállai Ildikó és Pesuth Rita – hogy ki, mit eszik, hogyan kellene megoldani az egészséges táplálkozást. Azért jó beszélni ezekről a dolgokról, mert a szerencse, no és persze az ismertség révén kiderült, hogy Ildikó volt sporttársa Tatarek Rezső a Gastro-yaltól rendel, aki találkozásunk alkalmával, nyugodt szívvel ajánlotta ezt a lehetőséget. Rövidesen kipróbáltam a szolgáltatást, majd Rezső révén a cég egyik vezetője megkeresett, lenne-e kedvem velük dolgozni. Van egy elképzelésük, melyet meg akarnak valósítani – ismert sportolókkal együtt – ez pedig a reformtáplálkozás bevezetése a közétkeztetésben. Külön szerencse, hogy a vezetőség tagjai egytől-egyig ex sportolók, akik a mai napig rajonganak a sportért. Jó időben jó helyen, és a megfelelő szakembergárdával találkozva egyértelmű volt számomra, hogy ki kell próbálni, és élni kell a lehetőséggel. Úgyhogy nem sokáig haboztam. Szinte ugyanabban az időben kaptak felkérést az előbb említett hölgyek is, akik szintén csatlakoztak a Gastroyalhoz. Így rövidesen a „Fitt-Lesz” ételek elkészítőinek, azaz nyerőcsapatának tagja lettem. A vegetáriánus ételsorok majdnem mindegyike, saját receptsorom alapján készül.

 

Miből és hogyan készülnek a vegetáriánus ételek?

Vegetáriánus ételeinket reform alapanyagokból készítjük, tönkölybúzát, búzacsírát, könnyű tejfölt, szója vagy olíva olajat használunk, és tengeri sóval ízesítünk. Könnyen emészthető ételek jellemzik választékunkat. Törekedtünk a lehető legalacsonyabb szénhidráttartalom biztosítására, hogy minden fogyókúrázó kedvére válogathasson különleges fogásaink között.

Az étkezésre odafigyel, de mi a helyzet a sporttal, a rendszeres mozgással, hisz szinte semmit sem változott, ugyanazt a csinos hölgyet látom magam előtt, mint aki négy éve végleg letette Sydney után a lapátot…  

2001-ben végleg letettem a lapátot, sajnos tíz kiló súlyfelesleg azonnal rám is telepedett. De annyira jó volt pihenni az elmúlt 24 év eredményes munkája után, ezért csak keveset mozogtam. 2003 óta azonban, ha még csak kis mértékben is, de már rendszeresen foglalkozom a lovaimmal. Amatőr hajtóként már jegyezve vagyok, sőt, azóta öt futamot is nyertem. Alakomra visszatérve, szerencsés felépítésemnek köszönhetően az izmaim továbbra is fittek, és erősek. De a súlycsökkenést, kizárólag az alacsony szénhidráttartalmú vegetáriánus ételek fogyasztásának köszönhetem. Természetesen ezek a receptek szerepelnek a „Fitt-Lesz” étlapon.

 

Számtalanszor eljátszották Önnek a himnuszt, hiszen kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnokként vonult vissza. Ha összeszámolom a nemzetközileg elért sikereit, akkor bátran mondhatom, hogy még gombócból is sok lenne. Egyébként szereti a gombócot, kedveli az édességeket?  

Sajnos nagyon szeretem az édességet, nagyon sokszor le kellett mondanom róla. Néhány engedélyezett csak számomra, például a turmixok, az energiaszegény finomságok. De ha már a gombócot kérdezi, akkor azt felelem: imádom, … persze csak durum tésztából.

 

Hircz Tamás

 

5eaf376c-17fd-40b4-8550-e70804794791