Van-e fogászati szempontból szépségideál? Milyen a szép fogú nő? – kérdeztük dr. Óvári Zoltánt, a VitalCenter hálózat legújabb, MOM Park-i rendelőjének főorvosát, aki azt is elmondta: ha megfelelő időben megelőző- vagy fogszabályzási kezelésen átesne a páciens, a későbbiekben esztétikai beavatkozásra nem is lenne szüksége.

 

– Az egészséges fog esztétikus is?

– Attól, hogy egy fog nem felel meg a mai szépségideálnak, még lehet egészséges. Ebben a kérdésben is a reklámok, a filmcsillagok a mérvadóak. Van, aki szerencsés, és korrekció nélkül is ilyen fogai vannak, mások fogazata az ideálishoz igazítható.


– Mi nevezhető ideálisnak – a fogorvos szerint?

– A teljes fogazat szabályossága nem kritérium, sőt némi aprócska “rendellenesség” még esztétikus is lehet, hiszen természetességet kelt. A felső nagymetszők szimmetriája fontos, jóval lényegesebb a szemnek, mint a mellette levőké. A fogak közötti hézagok már bántóak, és a fogak színe sem mellékes.

 

Fogfehérítés, kockázat nélkül

– Roncsolhatja a fogakat a fehérítés?

– Határozottan állítom: NEM! A fehérítő anyagnak nincsen káros hatása, mert bár agresszív anyagot használ az orvos, de a fognak csakis azon a részén, mely nagyon ellenálló, tehát a zománcréteget, az élettelen szövetet érinti. Ha olyan részeket érne a fehérítő anyag, melyet nem fed zománc, akkor az a rész érzékenyebbé válhatna. A fogfehérítésnek ma már jelentős hagyománya van, kikristályosodtak a szabályai. Azoktól a korszerű szerektől, amiket nem áruházakban vesz meg a páciens, hanem a rendelőbe megy, s ott fogorvos által kontrollált fogfehérítés történik, vagy a szakember adja a szert, amellyel otthon sikert érhet el: nem lehet probléma. A szer ugyanis nem csinál mást, mint a fogakban lévő pigment anyagokat oxidálja, melynek hatására a fogak optikai képessége megváltozik.


– Az otthoni, vagy a rendelői fogfehérítést ajánlja?

– Van, aki otthon szeret pepecselni, a fürdőszobája intimitásában, ez a hosszadalmasabb út, s nem lehet kizárni, hogy az ínyen keresztül felszívódik az anyag, ezért kismamáknak nem ajánlott! A rendelőben egy kezeléssel elérhető a cél, nincsen kizáró ok, kismamák is választhatják.


– Meddig tart a kezeléssel elért hófehérség?

– A rendelői fogfehérítéssel öt-hat színárnyalatot lehet fehéríteni, az otthonival három-négyet – és a hatás évekig eltarthat, ám az étkezési szokásoktól is függ, hogy meddig, és itt nem csak a kávé, a tea, a dohányzás ellenhatására kell gondolni, hanem a spenóton keresztül a paradicsomig és a vörösborig minden, amiben színező anyag van, az a fogba is beépülhet.
 

Épp ezért, ha a fogorvos professzionálisan dolgozik, akkor a fogfehérítés nem puszta kozmetikai eljárás. Megállapítja, miért színeződött el a fog, hogy természetes fogelszíneződésről van-e szó, vagy az étkezési szokások miatt alakult ki, esetleg gyógyszer mellékhatásától csíkos a fogazat, vagy egy elhalt fog sötét színéről van szó. Vagyis az ok-okozatot kell megállapítani, és az alapján alakul a terápia.

 

Fém helyett kerámia

– A fogfehérítésen túl, milyen esztétikai kezelésekkel alakítható ki az “ideális” szépségű fogazat?

– A kisebb eltérési rendellenességeket már fogszabályozás nélkül, kerámiahéjakkal is ki lehet igazítani. A nagyobb eltérések tekintetében: régebben a hagyományos koronáknál fém váz adta a bázist, a fém azonban szürkés árnyékot adott az ínynek, mintha beteg lenne, holott teljesen egészséges volt. Ma már teljes kerámia koronát készítünk, optikai hatása természetes, hiszen a fém váz nem látszik át az áttetsző természetes fogakon, ugyanakkor legalább olyan stabil. Ezzel az eljárással esztétikus korrekciókat lehet végezni olyan esetben is, ahol eddig csak toldozgatás-foldozgatás volt. Az esztétikus tömőanyagok is annyira erőssé váltak, hogy a fogak közötti hézag-rés tömőanyaggal befedhető.


A fehér mellett azonban a rózsaszín esztétikájáról is kell szólni – a lágyrészekről, az íny formájáról, egészséges állapotáról. Az esztétikai probléma ugyanis nem csak magában a fogban rejtőzhet, hanem a környezetben is. Ha kimarad az előkezelés, a fehérítésnek nincs eredménye: sem esztétikailag, sem orvosilag. Ha például van egy szuvas fog, azt már károsíthatja a fogfehérítő anyag, tehát az esztétikai szempont rákényszeríti a pácienset arra, hogy rendezze a fogai állapotát, legyen rendben az ínye is: vagyis az esztétika és a funkcionalitás így találkozik.


– Az orvostudomány egyre gyorsabban fejlődő ágazata a fogászat: mi a legújabb vívmány, amit Ön is alkalmazhat?

– Számítógépes pontossággal el lehet már készíteni a kerámiai koronát, azaz letapogatjuk egy szkenerrel a csiszolt fog felületét, és arra számítógép tervezi a bázist. Nincs a folyamatban esetlegesség, véletlenszerűség. Ilyen gyár még elég kevés van a világon, így a fogorvosok interneten küldik el az információt külföldre és visszakapnak egy “sapkát”, erre készül el a fogforma – már itthon, Magyarországon, a hazai fogtechnikusok dolga, hogy tényleg fogszerű legyen a végeredmény. Vagyis a toldozgatás, pótolgatás a múlté: ma visszaadjuk az egészséges fogazatot.  

 

Vidd magaddal a legkisebbet is!

Korán kell kezdeni!

•Már az első fogtól kezdve: mosni kell a gyerek fogát!

•A fogorvosi látogatáshoz minél hamarabb, úgy hároméves korában kell hozzászoktatni a gyermeket, egyrészt azért, hogy ne féljen a környezettől, másrészt onnantól kezdve már valóban lehet ellenőrizni, rendben fejlődnek–e a fogak.

•Fontos tudni, hogy a családban szerezhető baktériumok súlyos fogbetegségek okozói lehetnek. Ezeket azáltal szerzi a gyerek, hogy az anyuka mondjuk megkóstolja az ételét, nem forró-e, majd ugyanazzal a kanállal kínálja meg a gyereket. Ez baj! Van olyan baktérium is, mellyel komoly fogproblémát lehet okozni, például egyes fogágy-betegségek ilyen módon átörökíthetők!  

 

3badbbb4-3058-4b97-9fd1-7647374d61cd