A vitaminokat és nyomelemeket az emberi szervezet nem
képes előállítani, de megfelelő működéséhez – bár csekély mennyiségben –elengedhetetlenül szükségesek.

 

A vitaminok szerepe leginkább egy robbanómotor gyújtógyertyájának működéséhez hasonlítható, a szervezet anyagcsere-folyamatait „beindítják”, illetve szabályozzák.

Sportolók körében legendák élnek teljesítményfokozó hatásukról, de valódi javulást csak előzetesen fennálló hiány esetében tapasztalunk. Változatos, jól összeállított étrenddel vitamin és nyomelem szükségletünket még a téli időszakban is fedezni tudjuk, de néhány tényezőt figyelembe kell venni:

• A túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a B1, folsav, B12, és a C-vitamin 
felszívódását.

• Egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a nagy dózisú aszpirin szedése csökkenti a C-vitamin szintet.

• A fogamzásgátlók csökkentik a B1, B2, B6, folsav és C-vitamin szintet.

• A dohányzás fokozza a C-vitamin szükségletet és rontja a B1 és B12 vitaminoknak az anyagcserére gyakorolt hatását.

A fokozott vitaminszükségletet ebben az esetben is igyekezzünk inkább az étrend módosításával fedezni, mint vitaminpótlással. Részesítsük előnyben a multivitamin készítményeket, mivel ezek átfogó vitaminhatást nyújtanak és tartalmazzák a napi ajánlott mennyiséget, de a hozzászokás elkerülése végett ezeket is szakaszosan szedjük. A túladagolás veszélye, ha csak egyfajta vitamint szedünk, különösen két vitamin, az A és a B6 esetében fenyeget.
A kombinált multivitamin készítmények rendszerint tartalmazzák a napi nyomelem szükségletet is.

Az utóbbi években egyes nyomelemeknek a sportolók teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak, de ezek a készítmények nem váltották be a hozzáfűzött reményeket.
Önálló szedésük nem tanácsolt, de kombinált formában, szakember tanácsa alapján átsegíthetjük szervezetünket az esetleges hiányállapoton. Mindig figyelembe kell venni, hogy biológiai hasznosulásuk a szervezetben tág határok között mozog, nagymértékben függ az étrend öszszetételétől, nagy mennyiségben toxikusak is lehetnek. Soha ne felejtsük el, hogy a vitaminok és nyomelemek csak megfelelő szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmazó étrend mellett fejtenek ki optimális hatást.

Néhány példa?

• A cink antioxidáns hatású, hiányában az immunrendszer működése is romlik, mégse tanácsos emelt mennyiségben szedni, mert akadályozza a réz felszívódását, aminek a vérképzésben van szerepe.

• A szelén E vitaminnal együtt kiváló antioxidáns, de nagy mennyiségben toxikus hatású.

• A króm szabályozó szerepet tölt be a szénhidrát háztartásában, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a sejtek cukor és aminosav ellátását, de gyakran okoz allergiát.

Nyomelemhiány főleg az alacsony kalóriatartalmú étrendet fogyasztóknál fordul elő (balett táncosok, tornászlányok, manökenek, súlycsoportos sportágakban versenyzők), esetükben a vitaminok és nyomelemek pótlása elengedhetetlenül szükséges.

Téli időszakban, amikor a szervezet fokozott fertőzésveszélynek van kitéve, és főleg a veszélyeztetett korcsoportokban (gyerekek, idősek) ajánljuk egyes vitaminok (pl. C-vitamin) emelt adagban való fogyasztását, de itt is gondoljunk arra, hogy időnként tartsunk szünetet a szedésben, és ne feledjük, hogy természetes formában kedvezőbb hatásúak, mintha szintetikus készítményeket használunk. 

Dr. Ékes Erzsébet

 

3a6126a2-847d-4f51-9f5e-b71031601ccb