Hírességekkel fürödhetsz együtt egy budapesti legendás uszodában, a másikban egy századdal előbbre képzelheted magad műemlék jellege miatt, de van olyan is, mely annyira filmszerű, hogy még Brad Pitt sem hagyhatta ki. Budapest fürdőváros. Használd ki!   Az érvényben lévő jogi szabályozás alapján kilencféle fürdőkezelés vehető igénybe orvosi javaslatra, rehabilitációs céllal Budapest gyógyfürdőiben.

 

Kétéltűeknek

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Képzett szakemberek irányításával zsírégető, súlyzós, alakformáló torna és vízi aerobic foglalkozásokkal várnak. Szárazföldi sportot is választhatsz ebben az uszodában!

 

Élményfürdő: sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany, ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, metabórsav, nátrium

Vízhőmérséklet: 20-38 oC

Medencék száma: 15

Gyógy szolgáltatások: víz alatti csoportos gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, iszappakolás,   komplex fürdőgyógyászati ellátás (nappali kórház), gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő, súlyfürdő, szénsavas fürdő, víz alatti vízsugármasszázs


A boldog békeidők nyugalma, a virágzó, millenniumi Budapestre emlékeztető hangulat. A Széchenyi Fürdő létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti, aki addig kutatott, amíg felfedezte a gyógyforrást. Azt hitte, Pest első gyógyfürdőjét hozza létre, közben Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumát is megalapozta.   Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben. Az ideiglenes jellegű fürdő azonban egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő, melyben ma már gyógyászati kezelések mellett sportolási ajánlatok közül is választhatsz.

 

A kondicionáló terem szolgáltatásai: kardio gépek, futópad, háttámlás teremkerékpár, lépcsőzőgép, elliptikus futógép, különféle típusú erőgépek, hasizompad, kézi súlyzók.

A kondicionáló terem, fitnesz terem és a vízi aerobic programokat az uszodai belépőjegy megváltása ellenében veheted igénybe!

További extrák: fitneszterem, infraszauna, thai masszázs, étterem és büfék

 

Filmszerű

Gellért Gyógyfürdő

A valamikori csodaváró helyből mára igazi Paradicsom lett. Világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt. Rengeteg filmet forgattak itt, még amerikait is: a nagy Brad Pitt a Gellértben szerepelt…

 

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos- kloridos hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, nátrium

Medencék száma: 10

Vízhőmérséklet: 18-38 oC

Élményfürdő: van  
Javallatok: degeneratív izületi megbetegedések, érszűkület, idegzsába, idegfájdalom, komplex fizioterápiás osztály (nappali kórház), porckorongsérv

Gyógy szolgáltatások:

Gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, komplex fürdőgyógyászati ellátás

 

A gyógyfürdő területén feltörő „csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték, a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő, finom forrásiszap miatt.    

 

Kedvenceid törzshelye

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Első látásra semmi különös. Aztán egyszer csak szembejön veled: Kállai Ferenc Bacsó Péterrel. Láthatod Presser Gábort is, aki amúgy kerüli a tömeget, itt viszont családi körben érzi magát, a zuhanyozóból kihallatszik, hogy dúdol, vagy „a” karikaturistával, Krennerrel humorizál, akit Gálvölgyi társaságában is sokat látni. Itt a magyar hírességek hírnevében fürödhetsz. De vigyázz, autogrammal ne zaklasd őket!

 

Fürdő típusa: termálfürdő  

Élményfürdő: van  

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, nátrium

Vízhőmérséklet: 22-40 oC

Medencék száma: 8

Gyógy szolgáltatások:

gyógyvizes medencefürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, komplex fürdőgyógyászati ellátás

 

A mai Lukács fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János- lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól. Ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.    

 

Lukács Mackó legendája

Élt 106 évet

 

Lukács Mackónak hívták a Lukács uszoda legidősebb törzsvendégét, dr. Molnár Károly fogorvost. aki 192o. óta ott úszott, egészen 106 éves koráig. Ezért a hűségért, no meg azért, mert egy fazon volt az öreg, Kodály Zoltán után ő lett az egyetlen, akinek megengedte a fürdőigazgatóság, hogy cikkcakkban ússzon, vagyis nem kellett a sávokhoz igazodnia. Másrészt vízálló úszósapka helyett fiatalos baseballsapkát hordhatott. Aranyjegyet is kapott, Budapest összes fürdőjébe ingyen bemehetett.

De Lukács Mackó csak a Lukácsba szeretett járni.

Vagy húsz éve aggódtak már érte, hogy egy nap nem jön… Azok közül, akik féltették, sokan meghaltak őelőtte. A 102. születésnapján, vagyis még életében emléktáblát avattak tiszteletére, amit a Lukács uszoda falára függesztettek. Most is ott van. A kisöreg, akiről már szinte mindenki kezdte elhinni: vagy feltalálta az örök élet titkát, vagy ő lesz a kivétel, aki élve marad, 106 éves korában hunyt el, néhány évvel ezelőtt. De ha a Lukács kabinsorán szóba hoznád, rengeteg sztorit hallhatnál, hogy édesanyja eredetileg az Orsolya rend apácája volt, csak aztán beleszeretett a szomszéd fiúiskola tanárába, vagy hogy olyan sokáig – 75 éven át – praktizált, hogy feltalálták neki a gránitdiplomát, hogy ő meg feltalálta a vízi imát, hogy….

 

Törökfürdő!

Király Gyógyfürdő

Különös, semmi máshoz nem hasonlítható hangulata van. Illetve egy valamihez igen: láttad a Törökfürdő című kultuszfilmet? A török fürdőkultúrát örökíti át e hely, a törököknek nem csak testi, hanem lelki megtisztulást is jelentett a fürdőzés.

 

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, nátrium

Medencék száma: 4

Vízhőmérséklet: 26-40 oC

Gyógy szolgáltatások: orvosi gyógymasszázs,   gyógyvizes kádfürdő,   gyógyvizes víz alatti vízsugármasszázs

 

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben, és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvíz bázisa. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége a várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács fürdő környékéről biztosították. Buda visszafoglalását követően, 1796-ban a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára, ötvözve a régit az újjal, megőrizve műemlék voltát.    

 

Kivételes férfiak!

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda (felújítás alatt)

A 10 méter átmérőjű kupola alatt, amelyet 8 oszlop tart, nyolcszögletű medence foglal helyet.   Egykor nagy írók törzshelye volt. Itt szerette áztatni magát például Bródy János. Még akkor is vett jegyet, amikor már kenyérre sem tellett.

A termál részleg jelenleg felújítás alatt áll, ezalatt az uszoda zavartalanul üzemel.

 

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos, rádioaktív hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, nátrium

Vízhőmérséklet: 16-42 oC

Medencék száma: 8

Javallatok: degeneratív izületi megbetegedések, idegzsába, idegfájdalom, mészhiánnyal kapcsolatos betegségek, porckorongsérv

 

A XV. században a török uralom idején alakult ki a mai fürdő központja, a törökfürdő.

A modern uszoda, amely gyógyuszoda-jelleggel és szaunával üzemel, 1986-ban épült. Ivócsarnokában a Hungária, az Attila és Juventus források vize fogyasztható- ivókúrára is.  

 

Dandár Gyógyfürdő

 

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos- kloridos hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, nátrium

Medencék száma: 3

Vízhőmérséklet: 20-36 oC  

Gyógy szolgáltatások:  orvosi gyógymasszázs, gyógyvizes kádfürdő,   gyógyvizes medencefürdő, víz alatti vízsugármasszázs

 

Pestszenterzsébeti Jódos-Sós Gyógy-és Strandfürdő (felújítás alatt)

Fürdő típusa: gyógyfürdő  

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos ásványvíz

A víz egyéb jellemzője: jodid-és bromid tartalom

Vízhőmérséklet: 26-39 oC

Medencék száma: 6

Javallatok: degeneratív izületi megbetegedések, idegzsába, idegfájdalom, komplex fizioterápiás osztály (nappali kórház), porckorongsérv

 

Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda

  

A víz fő jellemzője: kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos- kloridos hévíz

A víz egyéb jellemzője: fluoridion, metabórsav, nátrium

Vízhőmérséklet: 20-38 oC

Medencék száma: 6

Javallatok: baleseti rehabilitáció, degeneratív ízületi megbetegedések, komplex fizioterápiás osztály (nappali kórház)

Gyógy szolgáltatások: orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs

gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő

 

Rác Gyógyfürdő (felújítás alatt)

 

FITT TIPP!

 

A legújabb jogi szabályozás alapján kilencféle fürdőkezelés vehető igénybe orvosi javaslatra, rehabilitációs céllal a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. gyógyfürdőiben.

1 Gyógyvizes medencefürdő

2 Gyógyvizes kádfürdő

3 Iszappakolás

4 Súlyfürdő

5 Szénsavas fürdő

6 Orvosi gyógymasszázs

7 Víz alatti vízsugármasszázs

8 Víz alatti csoportos gyógytorna

9 Komplex fürdőgyógyászati ellátás

 

•A gyógyfürdő kezeléseket orvosilag indokolt esetben reumatológus szakorvos rendelheti.  

 

Utalványos kezelésekhez szükséges okmányok

– 2 db szabályszerűen kitöltött kezelőlap, ún. Babás-lap;

– 1 db orvosi rendelvény;  

– TAJ kártya;

 

fa246bce-a149-4880-b1fb-36bef35d3b73