A Szépség és Szerelem szigete, Ciprus, természeti csodákban és történelmi emlékekben egyaránt gazdag. Több kilométer hosszú aranyhomokos tengerpart, simogató napsütés, kristálytiszta tenger, romantikus öblök, barátságos emberek várják az idelátogatókat.

 

A legenda szerint ezen a csodálatos mediterrán szigeten emelkedett ki a habokból Aphrodité, a szépség és  a szerelem Istennője, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének. Ciprus, a Földközi-tenger keleti medencéjének legnagyobb szigete, éghajlata szinte egyedülálló az egész világon – az év 300 napján süt a nap. Ciprus szépsége az ellentétekben rejlik: aranyos fövenyű tengerpartok, erdő fedte hegycsúcsok, vonzó falucskák, és nyüzsgő nyaralóhelyek. A görög táj négy jellegzetes eleme: az ég, a tenger, a szikla és a növény, állandó hasító fénnyel, forró káprázattá alakítja az itt eltöltött időt – nem csoda, hogy az istenek is kedvét lelték benne. Még az emberekből is sugárzik a napfény – mindig mosolyognak.


Limassol Ciprus második legnagyobb városa. Óvárosa, régi kikötője és halászbárkái romantikus hangulatot kölcsönöznek tájnak. A várost övező termékeny hegyoldalakon az ókor óta folyik a szőlőművelés, híres desszertboruk a Commandaria, melyet egykoron a Szent János-lovagok maguk termeltek. A hosszan elnyúló tengerpart, illetve az azt kísérő sétány méltán érdemelte ki a ciprusi Riviéra nevet.


Az elegáns szállodák változatos, testet-lelket kényeztető szolgáltatásokkal várják a pihenésre, megújulásra vágyó idelátogatókat. Thalasso, spa és wellness csomagok, összetett gyógyászati kezelések útján segítik elő a fáradt test és a lélek gyó­gyulását, vagy a tartós fogyást a környezetváltozás, a jótékony hatású tengervíz, a tengeri algák, a masszázs és a különböző fizikoterápiás kezelések segítségével.


Nem messze Limassoltól található Kourion városállam, ahol a romok között sétálgatva fedezhetjük fel Apolló templomát, illetve az ókori színházat. Az egykori palestra hideg- és melegvizes medencéinek padlómozaik maradványai a népszerű görög-római életmódkultúrára utalnak. Valódi párhuzam vonható az ókori palestrák és a ma oly kedvelt fitneszcentrumok között. Ezekben az edzőtermekben tagsági könyvvel, nyilvántartással és a mai recepciónak és edzőnek megfelelő felügyelő-személyzet mellett végezhettek a testmozgást.

A sziget nyugati részének egyetlen jelentős városa Paphos, mely Nagy Sándor idején Ciprus fővárosa volt.

A híres történelmi romok és mitológiai, illetve keresztény legendák sajátos hangulatot varázsolnak a város köré. A közeli Akamas félszigeten található az istennő fürdője, mely termékenységgel kecsegteti a megmártózókat, illetve a forrás, melyből a szerelem vize fakad. A város történelemmel átszőtt hangulata a mediterrán tengerparttal ötvözve rabul ejti az idelátogatók szívét.

A strandolás, vízi sportok élvezete mellett a tavernákban való ücsörgés életmóddá válik, de azért az evésről sem szabad megfeledkezni! A „meze”-t bárhol is ajánlják, bátran engedjen a csábításnak, mert emlékezetes csúcsevésben lesz része. A húsz fogásból (saláták, fűszeres mártogatók, fél tucat hideg-meleg előétel, 6-7 féle sült hús, sült hal, a híres roston készített sajt – a halloumi) álló ebéd, meg kell hagyni, ritkaságszámba megy.

 

Mediterrán táj, szikrázó napsütés, gyöngyöző kék tenger, csodás panoráma, elegáns életstílus, kultúra, tradíció, mitológia, békés környezet. Ha ezeket az érzéseket ön a magáénak vallja, akkor nincs értelme hezitálni. Az élményekben gazdag utazásért köszönet a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatalnak.

  

Bögös Gabriella

 

27005a14-2532-464a-9538-6a664a3058a1