Itt a tavasz, egyre többen ülnek biciklire, hogy akár hétvégén, akár hétköznap tekerjenek. A gyorsaság, a szél, a szabadság élvezete mellett növeli az állóképességedet, és még csinosabbá, robbanékonyabbá is tesz!  Pattanj hát nyeregbe!

 

Közel 0,5 kg zsírt égethetsz el minden hónapban!

1. Kalóriát éget
Egy körülbelül 61 kg-os nő 19–22,5 km/órás sebességgel tekerve, 488 kalóriát éget el 1 óra alatt.
2. Meg tudod csinálni, ha menni kell!
Az emberek többsége 5–10 km-re lakik a munkahelyétől, ami kerékpárral megtéve körülbelül 20 percnyi távolságot jelent. Ha heti kétszer kerékpárral teszed meg az utat, máris 3000 extra kalóriát: közel 0,5 kg zsírt égethetsz el minden hónapban.
3. Mindenhol feszessé tesz!
Azt gondoltad, a biciklizés csak a lábadnak tesz jót? Tévedtél: a combizmok, farizmok és a vádli mellett a kormányba való kapaszkodással felsőtested izmait is feszesíti, egyensúlyban tartva izmaid tónusosságát.
4. Energiával tölt fel.
Nehézkesnek érzed magad?! Egy tanulmány szerint a kerékpározás 20%-al javítja az energiaszintet, és 65%-al csökkenti a fáradtságot. A kerekezés ugyanis a dopaminszint csökkenését váltja ki az agyban, ami az energiaszint alakulásában is szerepet játszik. Egy vizsgálat rámutatott arra, hogy azoknak az embereknek, akik alacsony-közepes intenzitáson kerékpároztak heti háromszor, rengeteget javult a fáradtságtűrő képességük.
5. Védi az ízületeidet.
A kerékpározás kevésbé terheli meg a térd-, a bokaízületet és a gerincet, mint a séta vagy a futás. A nyereg magasságát állítsd be a megfelelő méretre: az alul lévő pedálon tartva a lábad, a térdedet csak enyhén, kb. 25 fokban hajlítsd be. Ha a térded túlságosan nyújtott, vagy hajlított, csak vidd el a bringád egy kerékpárüzletbe, ahol segítenek a megfelelő magasság megtalálásában.
6. Minden izmod megérzi.
Keress egy hegyet, amit 3 perctől 10 percig tart megmászni. Heti 2-szer vagy 3-szor tekerj fel úgy, hogy a távolság felét kiállva teszed meg, miközben nem ülsz vissza a nyeregre.
+1. Védi a szívedet!
A szívroham a nők körében is az első számú halálozási okok közé sorolható, a két nagy rizikófaktor, a magas vérnyomás és a magas LDL koleszterinszint miatt. (Az LDL koleszterint „káros” koleszterinnek is nevezik, mivel vérben lévő szintjétől függően hajlamos lerakódni az érfalban, ami az ér elmeszesedéséhez vezethet.) Egy tanulmányban a kutatók 32 olyan nőt vizsgáltak, akik közepes-magas intenzitással, heti 3-szor minimum fél órát kerékpároztak. Egy év elteltével csökkent a vérnyomásuk és az LDL-szintjük. Ehhez nem kell mást tenned, mint keresni egy útvonalat, ahol minimum 30 percet megállás nélkül tudsz tekerni, és folyamatosan tudod tartani a sebességed!

Szöveg: Újvári Cecilia