Edzés utáni fájdalom: van, aki örül neki, van, aki szenved tőle, de általában büszkén viseljük, hiszen annak jeleként fogjuk fel, hogy keményen edzettünk. Van olyan azonban, amikor ez a fájdalom már erősebb a megszokottnál. Mit tegyünk, ha edzés után sajognak az izmaink?

 

 

Edzés után izomláz?
A közismert elmélet szerint a túlterhelt-fáradt izomzatban oxigénhiányos állapot alakult ki, és az anaerob energianyerési folyamatok melléktermékeként az izomzatban tejsav szaporodik fel, ez okozza az izomlázat. Ez a régi elmélet azonban mára már megdőlni látszik, mégpedig több okból. Egyrészt a tejsav lebomlási ideje kb. 20 perc, az izomláz pedig csak a terhelést követő 1-2 nap múlva jelentkezik. Másrészt az aktív versenysportot űzők izmaiban is képződik tejsav, mégsem éreznek izomlázat.

Mitől fájhat?
A legújabb kutatások szerint a hirtelen nagy megterhelés az izomsejt mikroszkopikus sérüléséhez vezethet. Ilyenkor az izomszövetben sejtközti folyadékfelszaporodás, ödéma alakul ki, és a sejtekből kiszabaduló gyulladást keltő anyagok ingerlik a fájdalomérző receptorokat. Ezért érezzük az izomlázat.

A teendő: megelőzés!
A legfontosabb, hogy megelőzzük az izomláz kialakulását.
1. Terhelés előtt melegíts be izmaidat!
2. Fokozatosan emeld a terhelést!
3. Testedzés után tartsd izmaidat melegen!
4. A megerőltetett izomcsoportokat lassan nyújtsd le!
5. Gondoskodj a kalcium-, magnézium- és folyadék-utánpótlásról!

Mit tegyünk, ha mégis fájnak az izmaink?
Az izmokban kialakult mikrosérülések gyorsan regenerálódnak, 2-3 nap után az izomerő sem csökken tovább. A lassú, óvatos mozgatás, úszás jó hatású lehet, semmiképpen nem javaslom azonban az ismételt megerőltetést, az ún. rádolgozást, mert az további izomszövet-károsodást okozhat. A meleg fürdők, szauna, gyulladáscsökkentő kenőcsök jó hatásfokkal segítik a szöveti regenerációt, mert fokozzák az izomzat vérkeringését. Ahogy panaszaid csökkennek, újra visszatérhetsz a sporthoz.

Ha komolyabb a baj…
Lényeges különbség van az izomláz és a komolyabb izomsérülések között! Izomrándulás, részleges vagy teljes szakadás már nem csak mikroszkopikus elváltozásokat okoz az izomszövetben.
A fájdalom, duzzanat hátterében az izomrostok sérülése, szakadása áll, a szövetekben bevérzés okozta duzzanat alakul ki. A fájdalom a sérülést követően azonnal érezhető, a funkcióvesztés azonnal észlelhető, és tartósan megmaradhat.

A legjobb, amit tehetsz.
1. Helyezd nyugalomba a sérült végtagot.
2. Jegelés, borogatás csökkenti a bevérzés mértékét.
3. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő kenőcsök és borogatás használata enyhíti az akut tüneteket.
4. Ha tartós fájdalom vagy súlyos funkcióvesztés alakult ki, fordulj orvoshoz, mert a súlyosabb izomszakadások akár műtéti kezelést is igényelhetnek.

Az izomsérülések ezen fajtái lassabban regenerálódnak. A vérömleny felszívódásával párhuzamosan az izomszövetben hegesedés kezdődik, és az izomzat fokozatosan regenerálódik. Ebben az időszakban a kímélet, a fájdalmas izomcsoport tehermentesítése szükséges.

Szöveg: dr. Pantó Tamás ortopéd-traumatológus főorvos