A férfi és női test közti különbségekből adódóan egyáltalán nem a legjobb ötlet, ha a párod bringáját kéred el egy hétvégi túrához. Arról nem is beszélve, hogy akkor hogy mennétek együtt? Idén szánd rá magad: legyen neked is sajátod!
Segítségünkkel megtalálhatod az ideális drótszamarat, akármilyen célra is szánod!

 

Mire kell a bicikli?
A válasz nem is olyan egyszerű, és meghatározza a kiválasztandó kerékpár jó pár tulajdonságát. Első lépésként gondold át jól, mi a célod, hol fogod használni és mire, így máris könnyebb a választás.

• Városi közlekedésre?
Ha csak a városban közlekedés a cél, hogy védjük környezetünket, elkerüljük a kocsiban, a forgalmi dugóban töltött időt, gyorsabban érjünk munkahelyre – akkor érdemes egy sárvédővel, szoknyavédővel, esetleg kosár/csomagtartóval ellátott női vázas (alacsony felsővázcső – a könnyebb fel és leszálláshoz) kerékpárt beszerezni a KRESZ által előírt felszerelésekkel (első és hátsó lámpa, küllőprizma, csengő…)
Ezen kerékpárra érdemes minta nélküli vagy kis mintázatú külső gumikat tenni, a minél kisebb gördülési ellenállás elérése érdekében. Kormánya lehet egyenes, vagy kissé hajlított. A kerékpáron kényelmesen, szinte egyenes derékkal ülhetünk. Választhatunk teleszkópos vagy merev villás modellt is, ezekről nem árt tudni, hogy a teleszkóp kényelmessé teszi csuklónk, karunk számára a zötykölődő utakat, ugyanakkor felesleges energiát nyel el aszfaltúton, ha nem zárható le (lockout). Ezeket a kerékpárokat hívhatjuk trekkingnek.
Ha mégis kedvünk szottyan kirándulni vele, gond nélkül megtehetjük aszfaltos utakon, sőt, akár döngölt turistaúton is használható.

• Kiránduláshoz
Ha szeretnénk a természethez közelebb kerülni, és inkább kirándulási, sportolási céllal kerekezni, akkor érdemesebb specializálódni. Ha biztosan tudjuk, hogy csak és kizárólag aszfaltutakat használunk majd, akkor országúti kerékpárt válasszunk (koskormány, vékony, minta nélküli külső abroncs, merev villa).
Ha már elgondolkodunk azon, hogy csábító lehet akár murvás úton, akár erdei ösvényen, erdőben is kerékpározni, akkor hegyi kerékpárt javaslunk. Azzal akár aszfalton, akár terepen lehet gurulni (bütykös gumi, teleszkóp, egyenes kormány). 

Csak nőknek!
Akármelyik típust is választjuk, létezik mindegyikből női kivitel, amely röviden úgy jellemezhető, hogy kisebb, könnyebben használható, mint a hagyományos típusú.
Melyek a legfontosabb különbségek?
• A nőknek kisebb a felsőtestük, mint a férfiaknak, így a kormány-nyereg közötti távolságot rövidebbre szabják női bringák esetén.
• A női váll keskenyebb, így ahhoz keskenyebb kormány a kényelmesebb, bár terepen történő lejtőzés közben a szélesebb kormány stabilabb.
• Kisebb a női tenyér és ujjak, így ahhoz igazodva a nőkre szabott bringákon közelebb van a fékkar a kormányhoz, így nem kell nyújtózkodni ujjainkkal, hogy elérjük azt, amikor fékezni szeretnénk.
• Általában gyengébbek vagyunk, mint a fiúk, így más fogaskerekek kerülnek a bringára, hogy egy hegymenetnél könnyebb áttétellel tekerhessünk fel, és ne kelljen leszállnunk a bicikliről, mert már nem tudjuk elhajtani a nehéz áttételt (jó tanács: akárhol is bringázunk, inkább váltsunk vissza és pörgessünk, mint erőlködjünk a nehéz áttétellel).
• A meredekebben lejtő felső vázcső a könnyebb átlépést segíti, illetve egy hirtelen leszálláskor véletlenül sem tudjuk beütni érzékeny testrészünket.
• Általánosságban a nők szeretik a szélesebb, puha nyerget. Ha nem rendszeresen, és csak rövid távot tekerünk, arra jó is lehet, azonban ahogy rendszeresebben, vagy hosszabb időt töltünk nyeregben, bizony rájövünk, hogy nem is annyira jó, ha nagyon puha a nyereg. Már sok gyártó rendelkezik női nyereggel – női testhez alakított geometriával, szép külsővel. Érdemes többet kipróbálni, hogy el tudjuk dönteni, melyik a nyerő.

+2 JÓTANÁCS
1. Ne feledjük, akármilyen célra is használjuk a biciklit, a fejvédőt viseljük, mert életet menthet. Ha csak munkába megyünk, akkor is be lehet lőni a frizurát akár a sisak alá, vagy amikor a munkahelyre érünk.
2. Kerékpár vásárlásakor kérjük a szakemberek segítségét, hogy testalkatunkhoz állítsák be a bringát. Tapasztalatuknak köszönhetően biztosan jobban tudják, hogy mi kell a magasságunkhoz, minthogy kísérletezzünk, és megfájduljon hátunk, lábunk, idő előtt elfáradjon karunk.

Szöveg: Módos Gabriella, Olimpiai Cross Magyar Kupa és Bajnokság dobogós helyezések, Merida Maraton Team-CST