Súlyos egyéniség vagy könnyű préda?

A neurolingvisztikai programozás nem régi módszer, de segítségével, ma már itthon is, szinte észrevétlenül érhetünk el sikereket. Az egyik legjobb példa erre a fogyás kérdése!

A testsúly változásának fizikai képlete nagyon egyszerű: amennyiben a szervezetünkbe nagyobb energiamennyiséget viszünk be, mint amennyit leadunk, akkor hízunk, fordított esetben fogyunk. Ez azonban nem elegendő a siker eléréséhez, különösen nem a tartós sikerhez, a jojóeffektus elkerüléséhez. Kell még valami, amit nevezhetünk pszichés állóképességnek, vagy akár figyelemnek is.

 Tüneti kezelés?
Az NLP rávilágít arra, hogy a túlsúly csak egy tünet, a testünk ezzel mondja el számunkra, hogy nem vesszük figyelembe a jelzéseit. A fogyókúra olyan, mint a fájdalomcsillapító, megszünteti a tünetet, viszont amennyiben az ok továbbra is fennáll, a tünet újra és újra visszatér. A siker eléréséhez minden tünet esetében az okra érdemes koncentrálni, ebben segít ez a módszer.

Hogyan oldhatjuk meg segítségével a súlyproblémánkat, milyen megoldást ad?
Az egyértelmű, hogy leggyakrabban nem testi okai vannak annak, hogy többet eszünk. Hiszen mindenki tudja – ha egy kicsit is figyel –, hogy testünk mindig jelzi, ha felvette a megfelelő táplálékmennyiséget. Mondjuk is: „ezt már csak a szemem kívánja”. Viszont ha nem testi szükségletet elégítünk ki, akkor a megoldás annak a lelki oknak a kiküszöbölése, ami evésre kényszerít bennünket. Az okok megszüntetése tartós megoldást nyújt, és ami ennél talán még fontosabb, erőfeszítés nélkül.

Programozzuk át!
A neurolingvisztikai programozás nevében is mutatja, hogy a nyelven, beszélgetésen keresztül jut el a kliens a megoldáshoz, ami mindig egyedi. Minden súlyproblémával küzdő személy számára hasznos segítség a vágyott súly eléréséhez és megtartásához. Ezzel a módszerrel vezetett kérdések segítségével térképezzük fel a mintákat, hiszen életünkben rengeteg ismeretet, információt, magatartásmintát tettünk magunkévá.
Elég megfigyelned nyelvünket, oda is beitta magát az évezredes tanulási folyamat, ahol a kövérség a gazdagság jelképe volt. Amikor súlyos problémával kell szembenéznünk, az valódi kihívást jelent a számunkra. Ki ne szeretné, ha kövér lenne a pénztárcája? Annak is örülünk, ha véleményünk sokat nyomna a latban? Súlyos egyéniség lennél inkább vagy könnyű préda? A könnyűvérűről már nem is beszélek… Egy zsíros állás jobb, mint a sovány vigasz. Nem?
Most, hogy kicsit érzékelhetted a bőség és a kövérség tekintetében a tudatalatti hatalmát, ideje rápillantanod a saját mélyen rögzült összefüggéseidre. Ezekre fény derül a beszélgetéseken, és ennek hatására a változás „magától” bekövetkezik, hiszen amennyiben megszűnik a kiváltó ok, a tünet is elmúlik: így van ez a fájdalom és a láz esetében is, ez testünk csodálatos működési elve.

Andrea példája
Fiatal lányként az a kis töltött galamb típus voltam. Jól viseltem, hiszen mindenki kövér volt a családban. Nyílt, vidám és kiegyensúlyozott voltam, így a fiúk is kedveltek. Férjhez mentem, az első trauma a terhesség után ért. 35 kilót híztam, ebből 15-öt sikerült egy év kemény munkával leadni, de tovább sehogy sem ment, jött a második gyerek, és rajtam maradt újabb 10 kiló. Ez már szörnyen zavart, de egy idő után már nem foglalkoztam vele. Kövér vagyok és kész, mindenki ilyen a családban. Persze közben hájpacninak és rettenetesen rondának éreztem magam. Egyetlen ruha sem állt jól, már a férjem is tett 1-1 megjegyzést. Bezárkóztam. Amíg a munkahelyemen voltam, nem is volt gond, de már hazafelé azt tervezgettem, hogy mit fogok enni. Hazaérve kinyitogattam a konyhaszekrényeket, hogy tudjam, mit kívánok, és persze sósra édeset akartam enni, majd fordítva, addig, amíg azt nem éreztem, hogy feszül a hasam a sok ételtől. Utána jött a lelkiismeret-furdalás, a néhány napos-hetes koplalások, pár kiló fogyás, persze volt, amikor 15 kiló is lement, de aztán csak kezdődött minden elölről.
4 hónapja találkoztam a módszerrel. Beszélgetésről beszélgetésre közelebb kerültem a megoldáshoz, a harmadik alkalom jelentette az áttörést. Persze a gondolatok a hazafelé vezető úton még fel-felbukkantak, és volt, amikor kinyitottam az első szekrényajtót is, de már nem ismételtem a viselkedést, azonnal észrevettem, mit csinálok, és megerőltetés nélkül hagytam abba. Kicsit tudatosabban figyeltem a mozgásra, az eredmény érdekében egy héten legalább 3 alkalommal fél órát mozogtam. Ma 20 kilóval vagyok kevesebb, és tudom, hogy ez még csak a kezdet, lassan visszanyerem régi alakomat.

Szöveg: Péterfia Éva www.lifebalance.hu