Azt mondják, minden kövér emberben lakik egy sovány, aki ki szeretne szabadulni – mégis, sokszor éppen magunk szabotáljuk fogyási kísérleteinket, akaratlanul, sőt, tudattalanul. Vajon miért ragaszkodunk plusz kilóinkhoz, és hogyan engedhetjük el őket? Összeállításunkban három módszerrel is segítünk:
• a pszichológia,
• a neurolingvisztikai programozás és
• a zen
is a fogyás pártjára áll.

 

El tudod engedni?

A probléma gyökere
• Sok súlyfelesleggel küzdő ember azért hízik meg, mert túlevésbe fojtja bánatát, vagy életében az egyetlen örömszerző tevékenység szerepét az evés tölti be.
• Visszavezethető a túlsúly negatív kora gyermekkori tapasztalatokra is, problémás anya-gyerek viszonyra, amelyek átitatták az etetés körülményeit, ezáltal az egyén egész táplálkozására jelentős hatással vannak.
• Traumatikus élmények (pl.: szexuális visszaélés, fizikai bántalmazás) is állhatnak a háttérben: ezekben az esetekben a saját testhez való negatív vagy ellentmondásos viszony talaján alakulnak ki a testsúlyproblémák.
• A túlzott megfelelésigény, a tökéletességre törekvés, önmagunk és a környezetünk kontrollálásának problémája,
• a félelem a felnőtté válástól, a szexualitástól ugyancsak meghatározó tényezők lehetnek az evési problémákban.

A lélekbúvárok segítenek abban, hogy megtudd, miért is szaporodtak el ennyire felesleges kilóid, és hogyan engedheted el őket lelkileg.

Engedjük el…
A régóta tartó elhízás következményét minden túlsúlyos jól ismeri; önleértékelés, az önbecsülés elvesztése, boldogtalanság, önutálat és még sorolhatnánk. Minél gyorsabban ki tudsz kerülni ebből a negatív körből, annál hamarabb visszatalálsz önmagadhoz, és ismét jól érzed magad a bőrödben!
Ha valaki elfogadja és szereti önmagát olyannak, amilyen, és ezzel nyitottá válik a változtatásra, új élmények megtapasztalására, új életmód kialakítására, új ételek kipróbálására, akkor nagy a valószínűsége, hogy sikerrel le fog fogyni.
A másik fontos tényező a túlsúlytól való megválásunk során az elengedés. Minden változás során el kell válnunk a régitől, hogy beengedhessük életünkbe az újat, és sokak számára ez ijesztő lehet. Az elengedés során egyfajta űr keletkezik bennünk, egyfajta üresség annak a helyén, amit elengedtünk – legyen az egy szokás, egy ember, egy élethelyzet, egy szerep, egy szenvedély. Valami elmúlt, és az új még nem született meg. Ez egy átmeneti állapot, amit sokan nehezen bírnak kivárni, és mindenáron pótolni akarják valami mással: esetünkben étellel. Ha azonban tudatosan számítunk erre az ürességérzetre, nagyobb esélyünk van arra, hogy kibírjuk pótcselekvés nélkül, míg kialakul a következő kör. Tudatosan illeszthetünk be új és vágyott dolgokat az így felszabadult helyre: mozgást, új hobbit, élményeket, új dolgok tanulását stb.
Kitartás nélkül a legtökéletesebb fogyókúra sem ér semmit. Meg kell barátkozni a gondolattal: a kitartás életünk végéig tartó odafigyelést is jelent. Nemcsak az étkezésen, hanem az életformánkon is változtatni kell, különben valószínű, hogy a kilók újra meg fognak jelenni.

Minden eredményes életmódváltásnak rendelkeznie kell az alábbi jellemzőkkel:
• Egyénre szabott legyen: harmonikusan illeszkedjen bele az életedbe, a személyiségedbe.
• Testi, biológiai folyamataiddal összhangban legyen (pl. anyagcsere sebessége, életkor, nem, foglalkozás).
• Három lábon álljon: táplálkozás, mozgás és pszichológia.
• A testsúlypont és a testkép lassan változnak, ezért ha valaki gyorsan fogy le, szinte egészen biztos, hogy idővel visszahízik, ezért hetente maximum 0,5–1 kg fogyás javasolt.
• Olyan ételekből álljon, amelyeket kedvelsz, örömmel fogyasztasz és olyan mozgásformákból, melyeket szívesen végzel.

Lelki segítséggel
A háttérben húzódó lelki ok felismeréséhez és kezelésükhöz érdemes szakemberek segítségét kérni: a pszichológus, kineziológus sokat segíthet.
Pszichológushoz abban az esetben érdemes fordulni, ha a fogyókúra az életünkben jelentős szorongással, feszültséggel jár. Lehetnek olyan esetek, amikor kiemelt pszichés jelentősége van annak, hogy a páciens pszichológus támogatásával kezdje a fogyókúrát, vagy ha a kúrának az egészségünk megóvásában vagy visszanyerésében van különösen kiemelkedő szerepe. Ilyenkor az első beszélgetésben felmérik a fogyni vágyó motivációját, táplálkozási szokásait, a fogyás célját és azt, hogy milyen testalkatot, testsúlyt tart önmaga számára ideálisnak.
A pszichológus felelőssége, hogy azt a módszert támogassa, amely összhangba hozható a páciens életvitelével, egészségi állapotával, énképével, valamint hogy valóban reális célokat tűzzön ki maga elé.
A sikeres fogyás mindig fejben dől el: figyeld, vizsgáld meg étkezési szokásaidat, rossz beidegződéseidet motivációdon keresztül. Táplálkozz tudatosan: koncentrálj az ízekre, és mindig szakíts időt az evésre!