A tudatos étkezés és élet elsajátítása az egészség és lelki béke megtapasztalásának kulcstényezője. Ez az elképzelés hozta össze a zen buddhista mestert és a dietetikust, hogy újszerű képet adjanak a tudatosságról és az elhízás problémájáról.

A súlygyarapodást és az általa az emberekre és közösségekre helyezett terhet illetően a szokásos megközelítéssel semmit sem érünk el. Világszerte több mint egymilliárd ember túlsúlyos – olyan sok, hogy a szakértők már járványszerűnek tartják az elhízást. Miközben ez a jelenség a túlzott táplálkozás és a mozgás hiányának együttes következménye, azt nem magyarázza meg, hogy mi is történik valójában. Világválság, amelyet azok a társadalmi trendek alakítottak ki, amelyek zavarnak és megakadályoznak minket abban, hogy azt csináljuk, ami kiegyensúlyozottá, egészségessé tesz minket, összeköt belső lényünkkel és a világban elfoglalt helyünkkel.

Józan ésszel arra jutunk, hogy a fogyáshoz kevesebbet kell enni és többet mozogni. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Sokan tudjuk, hogy kevesebbet kellene ennünk és többet mozognunk. De valahogy megakadunk. A legjobb szándékkal kezdünk neki egy testsúlycsökkentő programnak, de amikor nem tudjuk magunkat tartani hozzá, akkor csalódunk és elkedvetlenedünk. Pesszimista gondolatok fognak el bennünket, és egyre boldogtalanabbak leszünk a súlyunkat illetően.
A küzdelem csak úgy érhet véget, ha megtanuljuk, hogy a sajnálat, aggodalom vagy félelem nem uralkodhat el a jelenünkön. Minden perccel, amit a jövőért való aggódással vagy a múlt feletti bánkódással töltünk, az életről maradunk le – lemaradunk arról a lehetőségről, hogy életünket a jelenben tegyük jobbá, hogy megtapasztaljuk a lelki békét és az örömöt. Annak gyakorlata, hogy minden pillanatot teljes egészében megtapasztalunk, maga a tudatosság. Ez ősi buddhista életszemlélet, ami segít abban, hogy itt és most legyünk – és bevégezzük a súllyal folytatott küzdelmünket.

Annak gyakorlata, hogy minden pillanatot teljes egészében megtapasztalunk, maga a tudatosság.

Tudatosság…
A tudatosság azt jelenti, hogy teljesen tudatában vagyunk annak, ami a jelenben történik, a lelki folyamatainknak és a külső eseményeknek, pillanatról pillanatra, anélkül, hogy véleményünk vagy előítéleteink megbénítanának minket. Amikor eszünk, és az elménk minden falatnak tudatában van, kiélvezve az étel zamatát és tápláló erejét, máris gyakoroljuk a tudatosságot. A tudatossághoz az kell, hogy megtanuljuk a teljes jelenlétet és az elmélyülést. Először is meg kell állítanunk kóbor elménket, hogy arra figyeljünk, amit az adott pillanat nyújt. Amikor tudatában vagyunk annak, amit éppen teszünk, akkor megtanulunk részt venni a saját életünkben.

Megértés
A jelen pillanatra összpontosító tudatosság megadja nekünk a lehetőséget és az eszközöket ahhoz, hogy megérintsük a békét és az örömöt, meglássuk saját igazi valónkat és másokhoz fűződő kapcsolatainkat, ezáltal bevégezzük testsúlyunkkal folytatott harcunkat.
Azt kell elsajátítanunk, hogyan barátkozzunk meg a nehézségekkel és kihívásokkal. Szükségük van a mélyebb megértésre, átalakulásra, mely több örömet és békét hoz, ha megtanuljuk, hogyan bánjunk velük.

 Egészségesebb élet
Melyek a – testi, lelki, kulturális és környezetből fakadó – akadályok, amelyek nem engedik, hogy jól táplálkozzunk és mozgékonyak legyünk? Ahogyan egyre tudatosabban viseltetünk testünk, érzéseink, gondolataink és valós lehetőségeink iránt, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy egészségesebben éljünk, rájövünk majd, hogy mit kell tennünk egyénileg, és milyen közösséget és társadalmi támogatást igénylünk ahhoz, hogy megváltoztassuk hozzáállásunkat. Ezzel a tudással felszerelkezve már bátran áttörhetjük az egészséges életmód és a súlykontroll elé tornyosuló akadályokat. Lépésről lépésre vezethetjük be a változtatásokat, azzal, hogy egészségesebb szokásokat veszünk fel, miközben egyre több lelki békével élünk.
Olyan egyszerű, mint néhány légzőgyakorlatot végezni a nap folyamán bármikor – az e-mailek megválaszolása, sorban állás, vagy a dugóban várakozás közben. Tényleg mindenki számára elérhető. Minden nap apró lépéseket tegyünk, és legyünk kitartóak. A tudatosság állandó gyakorlásával elevenebbnek érezzük magunkat. A tudatos étkezés, a tudatos mozgás és a tudatos légzés képezik a megértés és a lelki megvilágosodás alapjait.

Az érzelmek táplálása
A bölcs buddhista tanítások és a táplálkozástudomány elegye révén egyre jobban érthetjük a testünket és az elménket. Ha teljes tudatossággal étkezünk, egyre tudatosabbak leszünk az ételünket valósággá változtató hozzávalók és erőfeszítések tekintetében, így növekszik megbecsülésünk az állandó támogatás iránt, amit másoktól és a természettől kapunk. Amikor csak eszünk vagy iszunk, minden érzékünket lefoglalhatjuk az evés és ivás élménye által. Így nem csupán testünket tápláljuk, és fizikai jólétünket őrizzük, hanem érzéseinket, elménket, és tudatunkat is táplálékkal látjuk el. És mindezt többször is megtehetjük a nap folyamán!

A jól táplálkozás alapjai
Az étel adja a testnek azokat a nyersanyagokat, amelyek az élet anyagcsere-folyamataihoz szükségesek. Minden élelem tartalmaz legalább egyet, gyakran kettőt-hármat is az úgynevezett makrotápanyagok – szénhidrátok, fehérjék és zsírok közül. Ezek a tápanyagok adnak nekünk energiát, hogy napi tevékenységeinket végezhessük. A szénhidrátok tartalmazzák a leggyorsabban felhasználható energiát, ami minden sejt által alkalmazható. A fehérjék a szöveteink és szerveink – bőr és izom, csont és vér, máj és szív – építőkövei. Számtalan sejt- és hírvivő-mechanizmust működtetnek, mint például az enzimek, amelyek megemésztik az ételt, és az ingerület-továbbvivők, amelyek az egész test területére küldenek jeleket az agyból. A zsír beépül minden sejt membránjába, az idegekbe, és az életfenntartó hormonok elővegyületeként szolgál. Az étel vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellát minket, az úgynevezett mikrotápanyagokkal – azaz olyan tápanyagokkal, amelyek kis adagokban szükségesek –, amelyek a szövetek felépítéséhez és kémiai reakciók beindításához szükségesek az egész test területén.

A tudatos étkező hét gyakorlata
A tudatosság egyik bevonása az étkezésünkbe egyszerűen a légzés. Mielőtt ennénk, álljunk meg egy pillanatra. Lélegezzünk néhányszor be és ki, hogy eggyé váljunk az étellel, amit meg akarunk enni. A tudatos étkezésgyakorlást igényel. Hét gyakorlat van, amit ki kell fejlesztenünk, hogy a jó egészség érdekében tudatosan étkezzünk.

1. Tiszteljük az ételt. Kezdjük az étkezést azzal, kifejezzük a személynek, aki a salátát készítette; vagy beszéljünk más témákról, amivel az ételhez fűződő hálánkat és viszonyunkat táplálhatjuk.
2. Foglaljuk le mind a hat érzékszervünket. Ahogyan felszolgáljuk és elfogyasztjuk az ételünket, figyeljünk fel a hangokra, színekre, illatokra és anyagokra, ahogyan az elménk ezekre adott válaszaira is, és nem csak az ízére.
3. Szerény adagokban tálaljunk. A mértékletesség a tudatos étkezés egyik alapja. A kisebb adagok nem csupán a túlevés és hízás megelőzésében hasznosak; így az élelemre költött pénzt és a bolygó készleteit is gazdaságosabban osztjuk be.
4. Ízleljük meg a kis falatokat és rágjuk meg alaposan. Ha tudatosan kisebb falatokban eszünk és jól megrágjuk őket, akkor egyszerre lassíthatjuk le az étkezésünket és tapasztalhatjuk meg a maga teljességében az étel ízét. Segíthet az emésztésünk javításában, mert az étel lebontása a szájban lévő enzimekkel kezdődik.
5. Együnk lassan, hogy megelőzzük a túlevést. Ha lassan eszünk, akkor észleljük, hogy mikor vagyunk kellemesen jóllakottak, így megállhatunk, mielőtt túl sokat ennénk. A kínai orvoslásban azt ajánlják, hogy a 80 százalékos telítettségig együnk, és soha ne „töltsük tele a pocakunkat”, mert ez gyengíti a gyomor és a belek emésztőerejét, és hosszú távon túl nagy nyomást ró rájuk.
6. Ne hagyjunk ki étkezéseket. Az étkezések kihagyása megnehezítheti a tudatos döntéseket. Amikor éhség emészt minket, a megszokás energiájának ereje arra sodor minket, hogy bármilyen étel is van kéznél, azt megegyük. Hozzunk a nap során tudatos döntéseket; tervezzük meg a rendszeres étkezéseket, és ha úgy kívánjuk, iktassunk be egészséges rágcsálnivalókat. Az is jó, ha minden nap ugyanabban az időben étkezünk, hogy a testünk konzisztens ritmusba álljon be és adjunk magunknak elegendő időt, hogy kiélvezzük az ételünket, hogy tudatosítani tudjuk azokat az érzéki örömöket, amelyeket az étkezés nyújt.
7. Együnk növényi alapú ételeket a saját és a bolygónk egészségéért. Amikor a tudatos étkező alaposan megnézi az ételt, amit éppen meg akar enni, akkor messzebb lát, mint a tányér pereme. Látja azt a kárt, amit egyes állati eredetű ételek fogyasztása okozhat a testében – például a vörös húsból és feldolgozott húsból eredő végbélrák magasabb kockázatát, vagy a hús és tejtermékekben található telített zsírok fogyasztásából eredő magasabb kockázatot a szívbetegségben.

Tudatos életmód
Amikor megszabadulunk az automatikus válaszoktól, világosabban látjuk meg a dolgokat, úgy, ahogy vannak, pillanatról pillanatra, ítélkezések, előítéletek és részrehajlás nélkül, jobban megismerjük önmagunkat. Összhangba kerülünk saját érzéseinkkel, tetteinkkel, gondolatainkkal, csakúgy, mint másokéval.
Amint minden pillanatot a maga teljességében élünk meg, megtanuljuk szeretni magunkat és megbékélni a körülöttünk való világgal. Egyszerűen érezzük az élet zamatát.

Thich Nhat Hanh, Dr. Lilian Cheung: Zamat, Jaffa Kiadó