Bolygónkon kb. egymilliárd ember él vegetáriánus életformával vallási, gazdasági okok miatt, vagy meggyőződésből. A néhány éve nálunk még teljesen elutasított étrend ma már a táplálkozási szakértők körében is egyre elfogadottabb, hiszen előnyei, a kockázatok kerülésével, tagadhatatlanok.

A vegetarianizmus az alternatív táplálkozás legismertebb fajtája, bár egymástól nagymértékben különböző típusai ismertek. A vegetáriánus táplálkozás – számos egyéb étrendi és életmódjavaslat mellett – az állati eredetű termékek részleges vagy teljes fogyasztását mellőzi. Gyökerei minden ősi kultúrában és világvallásban egyaránt megtalálhatók. A történelem során több híres ember vallotta magát vegetáriánusnak, Leonardo da Vincitől Albert Einsteinig. A húsmentes táplálkozás alapvetően az élet tiszteletére és szeretetére irányul, ebből adódóan elkötelezett követői nemcsak a hús fogyasztását mellőzik, hanem minden olyan cselekedetet vagy tevékenységet kerülnek, mellyel az élőlényeknek ártani lehet. Kerülik a bőrből készült ruhák használatát, a környezetszennyezést stb. Az életmód sajátossága, hogy a lelki egészséget is előtérbe helyezi, követői mélyen hiszik, hogy életükkel magasabb eszményeket is tudnak szolgálni. Egészségük megőrzésére nagyobb hangsúlyt fektetnek, kerülik az egészségkárosító magatartásokat.

 Vegetáriánus ki kicsoda
A vegetarianizmusnak több, egymástól akár nagymértékben eltérő irányzata létezik, melyeket – az eredeti jelentéssel ellentétben – a növényi ételek mellett fogyasztott egyéb állati eredetű élelmiszerek alapján különböztethetünk meg. Az egyéb állati eredetű élelmiszerek rendszerint nem kapcsolódnak közvetlenül az állat megöléséhez, az ipari állattartásban azonban közvetett módon (kegyetlen vagy kedvezőtlen tartási körülmények) hozzájárulhatnak az állatok teljes élethosszig tartó szenvedéséhez, illetve felesleges környezeti terheléshez vezethetnek.

• Semi-vegetarianizmus
A semi-vegetáriánus forma a táplálkozási irányzat „enyhébb” formája, megengedi a tej- és tojásfogyasztáson kívül a nem gyakori baromfihús-fogyasztást is. Tulajdonképpen elvei a jelenlegi egészségestudatos táplálkozási ajánlásokkal esnek egybe.
 Pesco-vegetarianizmus
Ez az irányzat a vegetáriánus táplálkozás kevéssé ismert formája, az állati nyersanyagok közül a halfogyasztást engedélyezi.
• Lakto-ovo-vegetarianizmus
Ez a forma megengedi a tej (latinul: lac) és a tojás (latinul: ovum) fogyasztását. A két forma külön-külön is irányzattá vált, bizonyos megállapítások alapján követői az állati termékek közül vagy csak tojást vagy csak tejet fogyasztanak. Lakto-ovo-vegetáriánusok a hinduizmus és a buddhizmus követői, kivéve a tibeti buddhistákat, akiknek földrajzi adottságok miatt a jakhús fogyasztása engedélyezett.
• Veganizmus
A veganizmus, azaz a szó szerint vett növényevő életforma követője a vegán. Tisztán növényi ételeket fogyaszt, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőz a táplálkozásából. Szélsőséges nézeteket valló tagjai még a méz fogyasztását is mellőzik, hiszen annak kitermelése a méhek halálához vezethet. Speciális típusában az ételeket csak nyersen lehet fogyasztani. A veganizmus táplálkozástudományi megítélése kétes, egyes betegségek körükben kisebb mértékben fordul elő, azonban gyakran vezet alultápláltsághoz és súlyos (akár visszafordíthatatlan) fehérjeéhezéshez. Az a szülő, aki így neveli gyermekét, számos ország törvényei szerint bűncselekményt követ el.

vega2

Egészség és hit
A vegetáriánus táplálkozás a tudományos eredmények alapján, megfelelően összeállítva a gyakori krónikus betegségek legtöbbjének előfordulási arányát csökkenti. Éppen ezért egészségmegőrzés céljából is gyakran választják a húsnélküli életformát. Bizonyos állapotokban és betegségekben, pl. gyermekeknél és daganatos betegeknél a húsundor gyakran megfigyelt jelenség. Ők nem a hitbeli meggyőződésük alapján, hanem az állat teteme által kiváltott ingerek miatt képtelenek elfogyasztani a húsételeket. Esetükben megoldás az, ha a nyersanyagot olyan formában dolgozzák fel, hogy az ne emlékeztessen az állati formára.

Tudtad?
Sokan azzal indokolják, hogy az ember növényevő, mert a természetes állapotában lévő nyersanyagok közül a nyers hús egyáltalán nem vált ki nyáltermelést, sőt, a legtöbb embert taszítja, ellenben egy lédús nyers gyümölcs látványa pozitívan hat a nyál termelődésére.

Hús nélkül is egészségesen
A táplálkozástudományi szakemberek egybehangzóan azt állítják, hogy a megfelelően összeállított lakto-ovo-vegetáriánus étrend minden tápanyagszükségletet kielégít, és az egészségmegőrzésben is nagy szerepe van. A vegetáriánusnak figyelnie kell a megfelelő esszenciális aminosav-, vas- és B12-vitamin-bevitelre, ezeknek a legjobb forrásai hús nélkül is az állati eredetű termékek. A vas növényi eredetű ételekből rosszul szívódik fel.

Szöveg: Vági Zsolt dietetikus