Szálkás, karcsú, izmos test? Jó hírünk van: nem kell érte naponta izzadnod: elég, ha félórás edzéseket iktatsz be a programodba, és tiéd lehet.

Bizonyos idő eltelte után már szünetet sem kell tartanod az izomcsoport váltásánál, így a pulzusszám végig magas marad az edzés során.

 

TIPP: A betegségük miatt csökkent mozgásképességgel rendelkező személyek is alkalmazhatják ízületeik fokozott igénybevétele nélkül, kortól és edzettségi foktól függetlenül.

Amerikában és Nyugat-Európában már régóta népszerű edzésforma a vibrációs tréning, olyan sztárok kedvence, mint Madonna, Sting vagy Gwyneth Paltrow. Ma már nálunk is egyre többen ismerik és szeretik a módszert, nem is csoda, hiszen amellett, hogy az edzés a test minden izmát átmozgatja, mindössze harminc percig tart. Ezt pedig még a legelfoglaltabb emberek is be tudják illeszteni zsúfolt hétköznapjaikba.

Honnan ered?
A technológia alapjait még a hatvanas években használták az orosz űrhajósok, ezzel ellensúlyozták a súlytalanság hatásait. Évekkel később a holland olimpiai csapat edzője, Guus van der Meer látta meg a lehetőséget a módszerben, amit tovább is fejlesztett – így született meg 2000-ben az első ilyen technikára épülő berendezés.

power2

A népszerűség titka
• Ez az edzésforma nemcsak azért olyan népszerű, mert hihetetlenül rövid idő alatt látható változást eredményez, hanem azért is, mert amellett, hogy végigdolgozza a test összes izmát, teljes testmasszázst és relaxálást is végez.
• Az edzés alapja a gyorsulás, ezért hívják vibrációs vagy gyorsulásos tréningnek. Miközben állunk, ülünk vagy fekszünk a vibrációs padon, a testünket ingerek érik, és így reflexszerűen izomerőt alkalmazunk. Ez a háromdimenziós vibráció intenzív izom-összehúzódásokat idéz elő, és akár testünk tömegének ötszörösével is hathat az izmokra. A hatás alapja, hogy az edzés során tudatosan és célzottan működésbe hozott izomcsoportok munkáját a magas frekvencián végzett vibráció stimulálja, ill. megsokszorozza.
• A rövid gyakorlatsorok eredménye mind időben, mind pedig erőnlétben elérhetetlen lenne a hagyományosan, tornaszőnyegen végzett gyakorlatokkal. A gépen a különböző pozíciók, mozdulatok, például guggolás, karhajlítás, hasprés 30–60 másodpercig történő végzése egyszerre és célzottan stimulálja, erősíti vagy lazítja a test izomcsoportjait.

1-2-3
A félórás tréning három részből áll: az erősítő szakaszból, a nyújtó gyakorlatokból és a masszázsból. Ez utóbbinak köszönhetően egy kiadós, félórás edzés után nem lestrapálva érezzük magunkat, hanem éppen ellenkezőleg: tele leszünk energiával. Egy edzés során váltogathatjuk az alsótestet, felsőtestet és a hasat megmozgató gyakorlatokat, hiszen így a különböző izomcsoportok egy kis pihenéshez jutnak. Bizonyos idő eltelte után már szünetet sem kell tartanod az izomcsoport váltásánál, így a pulzusszám végig magas marad az edzés során. A gép nagy intenzitású ingereket vált ki, amelyekhez hozzá kell szokni, ezért a tréning elkezdésekor elég csak néhány gyakorlatot végrehajtani. Ahogy testünk alkalmazkodik ezekhez az ingerekhez, egyre könnyebben birkózik meg az edzéssel, ami azt jelenti, hogy hasonló eredmény eléréséhez hosszabb és nehezebb edzésre van szükség.

Az edzés előnyei
• Amellett, hogy rövid idő után látható lesz testünkön a változás, a gyakorlatoknak további előnyei is vannak.
• A gépen végzett edzés fokozza az anyagcserét, ami azt jelenti, hogy több kalóriát fogsz égetni, miközben edzel, valamint az edzés során termelődő hormonok is jelentősen befolyásolják a zsírszövetek csökkenését.
• Javul az egyensúlyérzék és a flexibilitás, erősebbé és tónusosabbá válnak az izmok, jobb lesz a vérkeringés, a nyirokkeringés.
• A mozgásnak pozitív hatása van a csontsűrűségre, a stresszhormonokra, a méregtelenítésre és a narancsbőrre is.
• A fiatal test esztétikus és egészséges felépítéséhez,
• az érettebb korúaknál pedig az öregedéssel járó tünetek megszüntetéséhez kínál új lehetőséget a módszer.
• Az edzés eredményesnek bizonyult a vér- és nyirokkeringés javításában, illetve több izom-ideg működési zavar kezelésében.
• Jelentősen növeli a csontsűrűséget, a rezgés következtében olyan nyújtó reflex alakul ki az izomban, amely folyamatos izom-összehúzódásokat eredményez.
• Hatékonysága bizonyított a szülés utáni regenerációban és a várandósság előtti alak mielőbbi visszanyerésében is.
FONTOS: Akut gyulladások, trombózis, akut migrén, friss törések, tumor, terhesség, epilepszia és pacemaker esetén ez az edzésforma nem ajánlott!

Otthon vagy edzőteremben?
Ha van rá lehetőségünk, saját otthonunkban is használhatjuk ezt az edzésformát – a gyakorlatokat így is biztonságosan el tudjuk végezni. Ha erre nincs mód, akkor az ország különböző edzőtermeiben is edzhetünk személyi edző segítségével. Szakemberek szerint ebből a mozgásból heti 2-3 alkalom az ideális, kezdők és haladók egyaránt választhatják.

Szöveg és kép: www.power-plate.hu