Gyermekkorunk népszerű játéka a jojó, felnőttként már nem is olyan jó mulatság. A le-fel szánkázó kilók bizony sokunkat érintő problémát jeleznek. Nézzük meg, mit tehetünk ellenük?

Magyarországon minden harmadik embernek vannak súlyproblémái, háromból ketten meg is próbálják ezt leadni, általában kevés sikerrel. A fogyókúrázóknak csak nagyon kis százaléka képes megtartani az álmodott testtömeget. A szakemberek is alátámasztják, hogy a vágyott testtömeget könnyebb elérni, mint megtartani.

Mi a titka?

Az effektus mögött számos egyéni élettani és lelki ok húzódhat meg. A divatos fogyókúráknak sok hátrányuk és akár egészségkárosító hatásuk is lehet. Először azt vizsgáld meg, hogy a kitűzött célod valóban reális-e. Nem biztos, hogy mindenáron annyira vékonynak kell lenned!

 Tudtad?
Klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy a fogyókúrázók közel 80%-a két éven belül visszahízza a leadott kilogrammokat, sőt a kiindulási testtömeg fölé is hízhat. Ezt az adatot bizonyították a hazai műsorokban látott fogyókúraharcok résztvevőinek későbbi eredményei is.

ördögi kör
Bizonyára tudod, milyen megsemmisítő érzés a sikeres fogyókúra után újból elővenni a gardróbból az eggyel nagyobb méretű nadrágodat. A leadott kilók jutalom után kiáltanak, ilyenkor esik a legjobban a régóta nélkülözött hamburger vagy az esti chips. Az önjutalmazás pedig újbóli kilókat ró rád, így joggal gondolhatod, hogy ez csak még tovább rontja a fogyókúra sikerességét.

egész-ség
A jojóeffektus nem csak önértékelési problémákat okoz. Az ingadozó testtömegnek van a legnagyobb szerepe abban, hogy az elhízáshoz társuló betegségek kialakuljanak. Ezek közül kiemelendő a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegségek és a daganatok.

Fontos!
A tudomány állása szerint kedvezőbb, ha kismértékű, de állandó súlyfelesleggel rendelkezel, mint az, hogy az optimális testtömeg és az elhízás nagy tartományában ingadozol.

kiszámítható anyagcsere
A kis testtömeg-ingadozás teljesen elfogadott, hiszen az ember táplálkozását megannyi tényező befolyásolja, de a nagyobb kilengéseket már nehezen tolerálja a szervezeted. Akár hízol, akár fogysz, a jelenlegi testtömegednek 10%-kal nagyobb változása már drasztikusnak számít. Különösen akkor, ha ez körforgásszerűen, rövid időn belül, többször ismétlődik. A tudomány mai állása szerint a fenti állapothoz a túl szigorú fogyókúrák vezetnek, a lassabb ütemű, egyénre szabott és kiegyensúlyozott étrendekkel kevésbé kerülsz közel a jojóeffektushoz.

Tudtad?
Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik nagyon szigorú, kis energiatartalmú étrendet tartottak, a program végére rossz eredményekkel és a kiindulási testtömegnél nagyobb felesleggel zártak, míg azok, akik egy elfogadható, könnyen betartható étrenden voltak, teljesítették a kívánt célokat.

nem játék a jojó!
A probléma a diéta betartása alatt keletkezik, de csak utána kerülhet a figyelmed középpontjába. A gyors fogyókúra számos negatív egészségi kockázattal jár.
» növeli a vitamin- és ásványianyag-hiányok rizikóját
» epe- és cukorbetegséghez vezethet
» folyamatosan csökkenti a szellemi teljesítőképességed
» csökkenhet a libidód
» evészavarokat okozhat
» megváltoztathatja az alapanyagcseréd

kis.okos
ALAPANYAGCSERE Az az energiamennyiség, amelyet a szervezet naponta felhasznál az alapvető életfunkciók (testhő, légzés, emésztés, kiválasztás) fenntartásához nyugalmi állapotban, semleges körülmények között. Ez az érték nem tartalmazza azt az energiaszükségletet, mely a szellemi és fizikai munkavégzés során keletkezik.

felbomló anyagcsere
JÓ HÍR: Az emberi szervezet az évezredek során a túléléshez alkalmazkodott, biológiai funkcióink igazodtak a megváltozott körülményekhez, és teszik ezt ugyanúgy ma is. Amikor túl keveset eszel, azaz diétázol, és a naponta elfogyasztott energiamennyiséged kisebb, mint az alapanyagcseréd, akkor a szervezeted képes ehhez alkalmazkodni, és csökkenti azt. Ezáltal a kisebb energia is ki tudja elégíteni az élettani szükségleteket.
ROSSZ HÍR: A baj akkor keletkezik, amikor a megváltozott körülményeket már nem veszed figyelembe, és elkezdesz visszaállni a diéta előtti táplálkozási szokásaidhoz. Ez rendjén is van, hiszen egészségtelen folyamatosan diétázni, azonban a szervezeted a drasztikus kúra után már kevesebbel is beérné. A felesleget így hát hamar a zsírszövetekbe küldi, hiszen fel van már készülve arra, hogy ínséges idők is járhatnak – így fogja fel a sanyargató fogyókúrát. Ez a túlkompenzáció sokkal nehezebben kezelhető, mintha megelőzted volna.

hormon.info
A drasztikus fogyókúra betartásának biológiai nehézségei is vannak. Az éhségérzetet kiváltó ghrelin nevű hormon mennyisége növekszik, míg a jóllakottság érzéséért felelős leptin szintje csökken, így egyre éhesebbnek és kevésbé elégedettnek fogod magad érezni.

zsirfelesleg2

szállj ki a hullámvasútból!
Az anyagcserén túl lelki okai is vannak a jojóeffektusnak. Az elhízottak közel felénél megfigyelhető – a megváltozott agyi aktivitás miatt –, hogy sokkal érzékenyebbek a lelki behatásokra, melyekre evéssel reagálnak.
Rajtad múlik, hogy szembenézel-e önmagaddal. A megfelelő akaraterő mellett szükséged lesz egy hatékony testtömeg-csökkentő program kialakítására is. Ne a jövő heti partira akarj csak néhány kilóval kevesebbnek látszani, maradj karcsú évek múlva is!

LÉGY REÁLIS!
Tűzz ki elérhető célokat a karriered mellett a táplálkozásodban is! Azonosulj a terveiddel, hiszen az önmagadba vetett hited ereje sokkal nagyobb, mint gondolnád. Egyes kutatók szerint napi egy óra mozgással felér, ha pozitívan állunk magunkhoz. Természetesen nem helyettesíti egyik a másikat!

LÉGY TÜRELMES!
Az egészséges fogyás mértéke csupán fél–egy kilogramm hetente. Ennél nagyobb mértékű fogyás már nehezen tartható. Egyszerre a jelenlegi testtömeged 10%-ánál nagyobb súlyt ne akarj leadni!

LÉGY TÁMOGATOTT!
A fogyókúrában a magány a legnehezebb. Oszd meg problémáidat szakemberrel, vagy a veled egy cipőben járókkal, ezzel tudni fogod: nem vagy egyedül. Ez egyszerű út a sikerhez.

LÉGY ŐSZINTE!
Különösen saját magaddal! Valld be a kisebb megingásokat, az érzelmi hullámokat. Sok stresszt már azzal feloldasz, ha tudatosítod, mire kell jobban odafigyelned.

LÉGY SZEMFÜLES!
Ha már nem először fogyókúrázol, feltételezhető, hogy valamit rosszul csináltál. Ne mondd azt magadnak, hogy „nem nagy ügy, csak 5 kilóról van szó”, hanem pontosan tartsd be a tervedet, rendszeresen mérd a testtömeged. Ha kell, kérd dietetikus tanácsát is!

LÉGY RUGALMAS!
Mindannyian mások vagyunk, ami az egyik embernek a vágyott fogyást hozza, az a másiknak nem feltétlenül. Tudj váltani a módszerek között, amikor szükség van rá!

LÉGY AKTÍV!
Minden nap mozogj egy keveset! Járj gyalog vagy kerékpárral, így nemcsak a környezetedre, de magadra is vigyázol! A mozgás az egyetlen, amely képes az anyagcserét hatékonyan fokozni!

LÉGY OPTIMISTA!
A legfontosabb a sikerhez: minden hibád egy lehetőség arra, hogy a következő alkalommal még jobban csináld!

Szöveg: Vági Zsolt dietetikus