Az élsport az időbefektetés mellett a szervezet minden forrásának felhasználásával is jár, sőt, a megfelelő odafigyelés nélkül könnyen a kizsákmányolás áldozata lehet az eredmény is. Hogy ez ne történjen meg, kövesd az MKB Veszprém kézilabdázóinak példáját. Az ő csapatorvosukat, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház kardiológus főorvosát, Dr Sydó Tibort kérdeztük a fortélyokról.

 

tapkieg2
Mi a jó edzésprogram, a hatékony felkészülés alapja?

A jó sporteredmény alapja a tudatos felkészülés, mely magába foglalja a pontos, sportág-specifikus, lehetőleg egyénre szabott edzésprogramot (nem elég csak sokat edzeni!). A jól összeállított edzésprogram akkor hajtható végre 100%-osan, és az eredménye akkor lesz maximális, ha az étkezést is (nem csak mennyiségben, hanem minőségben is) ehhez igazítjuk. A sportág-specifikus edzésprogram és a megfelelő táplálkozás, táplálék-kiegészítők használata jelentősen hozzájárul a sportsérülések esélyének csökkentéséhez, azok megelőzéséhez.
Milyen arányban kell ezekre figyelni?
Százalékos arányokat nehéz lenne meghatározni, hiszen egyik tényezőt sem lehet nélkülözni. A karaván is csak olyan gyorsan tud haladni, mint a leglassúbb tagja. A sportban az átmeneti ”lazítás” akár egy szezon „elúszását” is okozhatja, ami az élsportban nehezen engedhető meg.
Hogyan járulnak hozzá a sikerekhez ezek az alapelvek?
Az azonos képességű csapatok, sportolók közül azok érnek el jobb eredményeket, akik ezen alapelveket jobban be tudják tartani, és tudatosan fejlesztik is, mind jobban kihasználva a tudományos eredményeket.
A táplálkozásnak pontosan milyen szerepe van?
A táplálkozásnak meghatározó szerepe van, de nemcsak a különböző sportágak esetében. Ez a terület már külön tudománnyá nőtte ki magát, amelynek eredményeit mindennapjainkban is felhasználjuk. Főleg a fizikai sportágakban elképzelhetetlen pontos táplálkozástudományi ismeretek nélkül jó eredményt elérni, hisz rengeteg tényezőt figyelembe kell (kellene) venni a sportolók étrendjének összeállításában.(sportág, nem, súlycsoport, felkészülés, versenyidőszak, helyszín, életkor, edzésidő, stb.)
Táplálék kiegészítők – valóban nem lehetünk nélkülük eredményes sportolók?
A mai táplálkozási szokások igazodnak az élet ritmusához. Rengeteg mirelit árut, gyorsan „érlelt” zöldségféléket, gyümölcsöt fogyasztunk, melyek természetesen nem fedezik a szükséges vitamin és ásványi anyagok mennyiségét még irodai munka esetén sem. A sportolóknak pedig ezekből jóval nagyobb mennyiségre van szükségük, ezért szükségesek a táplálék-kiegészítők, melyek komplex formában (a szervezet számára gyorsan és jól hasznosítható formában) tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat.
Melyek azok a vitaminok, ásványi anyagok, melyek megfelelő szintje elengedhetetlen a szervezet működéséhez, miért?
Nagyon fontos szabály a „minimum törvény”, mely azt jelenti, hogy a szervezet optimális működéséhez a vitaminok optimális aránya szükséges. A legkisebb koncentrációban jelen lévő vitamin arányában hasznosítja a szervezetünk a többi vitamint is. Tehát 1-1 fajta vitaminból extrém adagok bevitelének biológiai előnye nincs, legfeljebb a mellékhatások aránya nő, mint pl. C-vitamin extrém adagjainak tartós bevitele esetén a vesekő képződésének a kockázata jelentősen fokozódik. Fokozottabb fizikai aktivitás miatt a vitaminok, ásványi anyagok szükséglete is emelkedik, sportágaktól függően. A teljesítménysportok esetén a magnézium, cink, szelén, Q10, kalcium, króm, vas, omega3, C vitamin megfelelő arányban történő pótlása elengedhetetlen.
A táplálék-kiegészítő összetevőin kívül mire figyeljünk, ha ilyet vásárolunk?
Egy-egy táplálék-kiegészítő vásárlása legalább annyi körültekintést igényel, mint a kozmetikumok kiválasztása. Nemcsak az a fontos, hogy hányféle hatóanyagot tartalmaznak, hanem az is, hogy milyen mennyiségben, és hol gyártották. A sportoló saját felelőssége, ha a doppingvizsgálat során pozitív lesz az eredmény, ezért minden kétséget kizáró ajánlással (hivatalos laborban bevizsgált – pl. OSEI) kell rendelkeznie a terméknek. A minőségi gyártótól származó termékek felszívódása és a biológiai hasznosulása sokkal jobb, ezért költséghatékonyabbak is!
Van-e esetleg olyan tapasztalat, hogy táplálék-kiegészítők nélkül és azokkal milyen eredményeket lehet elérni?
Elmondhatom, hogy a válogatottból visszatérő kézilabda csapat tagjainál (MKB Veszprém KC) nem volt sérülés, mióta egységes metodika alapján kapják a játékosok a PharmaNord termékeket. Ilyesmire az általam ismert korábbi három szezonban nem volt példa. A sérülésmentesség mellett az erőnlétük is sokkal jobb volt, és ezt az elért eredmények is megerősítik. Ebben a megfelelő edzői munka mellett biztosan szerepe volt a rendszeresen szedett táplálék-kiegészítőknek is.
Ezeket a tapasztalatokat nem élsportoló, de sokat edző emberek hogyan tudják alkalmazni?
Mindenképen szükséges a sportban jártas dietetikus vagy sportorvos segítségének igénybe vétele. A táplálék-kiegészítők alkalmazása ne csak reklámorientált legyen!
Milyen orvoshoz forduljon egy sokat edző laikus, ha táplálék-kiegészítőt szeretne fogyasztani?
Ha orvos, akkor legyen jártas a dietetikában, de jól képzett, sportolók táplálkozásában jártas dietetikus, vagy a dietetikában jártas edző is jó tanácsokat adhat.
A táplálék-kiegészitők mellett a prevenció milyen formái lényegesek még?
Az egyénre szabott edzésprogram, ide értve, hogy az egyénnek milyen céljai vannak: versenysport, egészségmegőrzés, testsúlykontroll stb. Milyen körülmények között történik a fizikai aktivitás, milyen a talaj, a cipő minősége, a ruházat? Rossz talajon és cipőben történő futás több ízületi problémát okozhat, mint egészségügyi hasznot hoz. A bemelegítésre és levezetésre, nyújtásra sokkal nagyobb gondot kell fordítani. Minél idősebb korban végezzük a fizikai aktivitást, a bemelegítésnek, levezetésnek annál nagyobb időt kell kitennie a tréning idejéből.

Az odafigyelés jutalma: győztes csapat
Az MKB Veszprém Kézilabdacsapat az egyik legjobb ma Magyarországon, bravúrosan eljutott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéig, ahol az utolsó mérkőzésen még legyőzte a Barcelona Borges csapatát.
A csapat az elmúlt három évben zsinórban nyerte a Magyar Bajnokságot, és idén is ez szerepel a tervben.

tapkieg_magnesium
Bio-Magnézium
Tiszta magnézium-komplex, mely szerves és szervetlen magnéziumot tartalmaz. A magnézium fontos szerepet játszik az idegrendszer és az izomzat megfelelő működésében, az aminosavak metabolizmusában, és a zsírsavak oxidációjában.
tapkieg_q10
Bio-Quinone Q10
A koenzim Q 10 létfontosságú szerepet tölt be a sejtek belsejében lejátszódó energia-anyagcsere folyamatokban. Az elfogyasztott élelmiszerek tápanyagai tiszta energiává alakulnak át, amely egész testünk összehangolt működéséhez szükséges. Természetes körülmények között szervezetünk képes a megfelelő koenzim Q 10-szintet fenntartani, de fizikai terhelés hatására, vagy az életkor előrehaladtával ez a szint lecsökken.
tapkieg_chrom_
Bio-Króm
A krómélesztő tabletták szervesen kötött krómot tartalmaznak és magas a biológiai hasznosulásuk. A króm aktív szerepet játszik a szervezet szénhidrát- anyagcseréjében, a cukorháztartás szabályozásában. Ismert tény, hogy az alacsony vércukorszint éhség- és fáradtságérzethez vezethet.