Kenu- és kajaktúrák itthon
Az elmúlt években már nem csak az egyetemisták nyári szórakozása a vízitúra. Te próbáltad már? Jó társaság, remek edzés, pihentető nyaralás, és túl messze sem kell utaznod hozzá. Kell ennél több?

 

A 20. század első felében ragyogó vízi élet létezett Magyarországon, különösen a Dunán és a Tiszán (említhetem itt a század eleji Római-partot vagy a Ráckevei-Dunát, a Kopaszi-gát környékét), de ez a II. világháború után, a kommunista érában megváltozott. Ebben az időszakban az élsport és a világbajnokok kinevelése vált hangsúlyossá és az egyszerű rekreációs turizmus visszaszorult. Ezeknek a hatásai még ma is érezhetők. A 90-es évektől, a rendszerváltástól kezdve eladták a korábbi hajóházakat, „privatizálták” a korábbi közösségi hajókölcsönzőket. Ez a versenysportot is kellemetlen helyzetbe hozta, Magyarországot külföldön mégis mérvadó kajakos és kenus országnak ismerik. Valóban bővelkedünk jól evezhető gyönyörű vizekben és érdemes is akár végigpróbálni őket.

Vizek és vizek
Magyarországon kétféle víztípus közül választhattok: síkvízi folyók és tavak. Vadvizünk nincsen, a Hernádot és a Rábát szokták „vadvízként” emlegetni, de ezek csak gyors síkvizek.
A legfontosabb és leggyakrabban látogatott evezős folyóink: a Tisza, a Bodrog, a Rába és a Duna. A kisebb folyók közül népszerűek az észak-magyarországi folyók, így a Hernád, a Sajó illetve külön említendő az egyre népszerűbb Duna-Dráva Nemzeti Park és a Körös-vidék. Tavaink közül a legnépszerűbb evezős célpontok a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó.
FONTOS: az eladott hajóházak helyébe lépő kölcsönzők szinte kizárólag kenut kölcsönöznek. Részben még él nálunk az a tévhit, hogy a kenu stabilabb, mint a kajak, ami nincs feltétlenül így, másrészt anyagi megfontolások is indokolták ezt a döntést. Kajakokat illetve SITONTOP-okat ugyan kevesebb helyen kölcsönözhettek, de ennek köre lassan azért bővül.

Bővelkedünk jól evezhető gyönyörű vizekben és érdemes is akár végigpróbálni őket!

Válassz egy folyót!
A DUNA legnépszerűbb evezős régiója nem feltétlenül csak a Nagy Dunaág.
• A Nagy-Duna legnépszerűbb szakasza az Esztergom–Budapest közötti szakasz. Itt a Duna hegyek között kanyarog, ami Magyarországon ez még a Bodrogra igaz a Zemplén hegyei alatt, illetve a Hernádra. Itt Esztergomban és a Római-parton (Budapesten) kölcsönözhetünk hajókat, a szakaszt táborozóhelyek és kempingek szolgálják ki. A víz gyors, közepes evezős tudásra javaslom.
• Soroksári-Ráckevei-Duna: Az egyik legnépszerűbb evezős hely Budapest környékén. Max. 1-2 napos túrára ajánlom, nagyon nyugodt a víz, így kezdőknek is tökéletes. Szigetek sokasága teszi csodálatossá. A távolság nagyjából 57 km, két tucatnál is több szigettel találkozhatunk. Kölcsönzés Budapesten a Gubacsi hídnál vagy a Csepeli oldalon, vagy lejjebb Ráckevén.
• Mosoni-Duna: a Duna legérintetlenebb része a Mosoni-mellékág igazi vadon, rengeteg ággal, folyással, vadkemping lehetőséggel, többnapos túrára és kezdőknek is jó. Hajóbérlés Mosonmagyaróváron vagy Dunakilitiben.

TISZA: A Tisza Tiszabecsnél lép be Ukrajnából, itt nagyon tiszta az első 50 km Vásárosnaményig.
• Tokajig 200 km-t lehet evezni, ez a legnépszerűbb vízitúra célpont ma is. Nagyjából 20 km-enként éttermek, eleinte kavics- majd homokpadok, vadon és kiépített táborozó helyek kiszolgálják a nagy túrákat. A legnagyobb méretű turizmusra ez épült ki Magyarországon.
• Az ezt követő középső szakasz a Tisza-tóig (főleg Tiszafüredig) népszerű. Jó kempinghelyek, szabad strandok, nyugodt folyású víz, kezdőknek is kiváló vízitúra. Kölcsönzők Tokajban és Tiszafüreden.

BODROG: A Bodrog 5 m mély folyó. Az ország legnyugodtabb, legmelegebb és leglassabb folyója 50 km hosszú. Egynapos túrákra Tokajból, 3 naposra Felsőbereckitől javaslom. Nagyon jó, romantikus táborhelyek, egyedülálló madárvilág vár itt, a Zempléni-hegység alatt biztonságos, vadregényes a folyó. Különlegessége a májusi Bodrog-ártér túra, amikor magas vízállás után Balaton méretű evezhető ártér áll rendelkezésünkre, néha a fák koronái között evezhetünk. Az 5-ös folyami kilométernél befolyó Zsaró-ér nyáron is evezhető. Kölcsönzés: Tokaj, Sárospatak Felsőberecki.

RÁBA: a magyar „vadvíz” (a Hernáddal egyetemben). Gyors, kanyargó, patakszerű, izgalmas folyó, különösen Szentgotthárdtól Sárvárig. Kicsit technikás, nem első evezésnek javaslom. Sok kiépített táborozó hely, rengeteg kölcsönző van a környéken: Szentgotthárd, Sárvár, Nagykanizsa, Győr. 3-8 napos túrákra javaslom.

HERNÁD ÉS SAJÓ: két borsodi folyónk. Nem kezdőknek való vizek, változatos tájjal, bedőlt fákkal, apró kedves falvakkal, hegyekkel. Itt kevesebb a hivatalos táborozó hely, kölcsönzési lehetőség Miskolc környékén.

DRÁVA: az elmúlt 10 évben lett népszerű. Sok homokpad, alacsony víz, jó természetes táborhelyek jellemzik. Nemzeti Park és határfolyó, ezért engedélyköteles és limitált. Kezdőknek ideális, szelíd túra. Hajóbérlés Pécsett ill. Nagykanizsán.

Vízijármű ki kicsoda
• Kajak: ezeréves eszkimó találmány, általában 3-5 méter hosszú, egy vagy két (ritkán három) személyes keskeny vízi eszköz, melyet páros tollú lapáttal evezünk. Technikailag egyszerűbb kezelni, mint a kenut.
• Kenu: indián találmány, Kanadából származik. Éles, magas orrú, általában 5-6 méter hosszú 3-4 fős hajó, nyitott beülővel. Egytollú evezővel használjuk, melyeket a hajó ellentétes oldalain teszünk vízbe.
• SITONTOP: A kajakok legújabb generációja, amely egyesíti a hagyományos kajakok és kenuk előnyeit, stabilabb, mint a kenu, de kéttollú evezővel használjuk. Ezek a kajakok elsüllyeszthetetlenek, önkiürülősek, nyitott fedelűek. Ha ráülünk, fenekünk alatt lezárt légterület biztosítja az elsüllyeszthetetlenséget. Francia találmány, a XXI. század kajakja.

Vagy legyen egy tó?
A tavakra a kajak való! Egy kenut a Balaton közepén szinte lehetetlen menteni, míg egy kajakot könnyen. Így tavainkon meg kell várnunk a túrakajakok igazi elterjedését, hogy újra méltó lehessen a vízi élet.

VELENCEI-TÓ: Nyugodt, zsombékos, egynapos evezésekre való kedélyes tó. Színes madárvilággal, alacsony vízzel, biztonságos tanulás kezdőknek. Kölcsönzés Velencén ill. Székesfehérváron.
BALATON: A Balaton kiépítettsége közismert, rengeteg szálloda, kemping, étterem, bár vár itt. Sajnos evezési szempontból a kölcsönzés gyenge színvonalú. Komolyabb kölcsönzési lehetőség Siófokon és Nagykanizsán van, ahol könnyen kezelhető francia SITONTOP (elsüllyeszthetetlen, fedélen ülős) kajakokat lehet bérelni. Nyugat-Európában a tavak, tengerek ilyen jellegű hajókkal vannak már felszerelve. A Balaton kiváló lenne többnapos kezdő vagy haladó túrára, itt és a többi tavon (ugyanígy Velencén vagy a Fertő-tavon) is a vízitúrázást a „tengerikajakok” és a SITONTOP kajakok fogják megváltani. Ezek a legbiztonságosabb és leginnovatívabb hajók a rekreációs és túrázós evezésben illetve a vízi turizmusban, mivel a szeles Balatonon vagy Velencei-tavon is jól kezelhetők és biztonságosabbak, mint a kenuk. A tengerikajakok külön előnye, hogy függetlenebbek az időjárástól, mert fölülről lezárhatóak, tehát megnyújthatják a szezon hosszát. Magyarországon néhány ilyen kölcsönző működik, a nagyobbak: Siófok, Nagykanizsa-vidra-vizitura.hu, Szelidi-tó, Budapest-kajakshop.hu. Ezek a hajótípusok forradalmasították a turizmust Európában és az USA-ban (vagy éppen Thaiföldön) és olyan régiókat kapcsolnak be majd a magyar víziturizmusba mint a Gemenci erdő, Fertő-tó illetve a Velencei-tó vagy a mosonmagyaróvári Lajta.

vizitura3Fitt.tippek kezdőknek:
1. Ne menjünk vízre fényvédő krém nélkül, dupla erős a sugárzás.
2. Erős napsütésben mindig viseljünk sapkát (például baseball sapka vagy szalmakalap).
3. Mindig hordjunk mentőmellényt! Kenutúrához is jobb, ha kajakos mellényt használunk (mert rendesen csak abban lehet evezni).
4. Mindig valamilyen vízhatlan hordóban, tasakban legyen a pénz, fényképezőgép, kocsikulcs, törülköző illetve az igazolványok.
5. Az alkart és a vállat evezés előtt kenjük be izomlazítóval.
6. Felül viseljünk pólót, de lehetőleg poliészter szálast.
7. Első többnapos túránkra fogadjunk túravezetőt

Szöveg: Nagy Endre www.kajakshop.hu