Közös csobbanások a gyerekkel

Nyár van, a családi pihenések, nagy fürdőzések időszaka. De lehet-e pihentető egy utazás, ha a gyerekeket is visszük? Ha nem akarsz folyamatosan szervezni és felügyelni, és a csomagolás gyötrelmeiről is szívesen lemondanál, jól válassz úti célt! Könnyűnek látszik, hiszen csak ki kell keresni a varázsszót: családbarát. Ezt keresd, ha hosszabb útra indulsz, de akkor is, ha csak egynapos fürdőzésre van idő. De lehet, hogy nem is olyan egyszerű?

 

Divat lett a „barátság” – bababarát, gyerekbarát, szülőbarát, családbarát. Szinte minden hotel és fürdő megígéri, hogy a barátunk lesz. De vajon csak marketingfogás, hogy a választásunkat befolyásolják, vagy tényleg ez lesz a valódi kikapcsolódás kulcsa?
A fürdőzésről minden generációnak más elképzelése van. A legkisebbek pancsolnak, a nagyobbak csobbannak, a szülők pezsegnek vagy úsznak, a nagyszülők megmártóznak. Legyen minden korosztálynak öröm a vizes kaland! Fontold meg, nektek mi hiányozna a valódi pihenéshez, és kérdezz rá indulás előtt!

Nem mindegy, hogy
• van-e olyan medence, ahol szabad pancsolni és egy kicsit hangoskodni, és alakítottak-e ki nyugalom szigetét csak felnőtteknek.
• van-e gyerekfelügyelet a közelben. Így a szülők is tudnak egy kicsit kettesben fürdőzni, szaunázni.
• milyen az öltöző – van-e pelenkázó, gyerek WC, szoptatósarok és elég hely van-e a szekrények között az izgő-mozgó gyerekek öltöztetéséhez. A családi öltözőkabinok praktikusabbak, mint a külön férfi és női öltözők.
• van-e olyan játéklehetőség a medencék közelében, amelyekkel egy kicsit a vízen kívül lehet tartani a gyermekeket.
• milyen higiéniai kritériumoknak felel meg a fürdő vize. Örömteli változás, hogy egyre gyakrabban alkalmaznak klórmentes megoldásokat.
• a babamedencébe bemehetnek-e a felnőttek, vagy a kialakítása azt engedi meg, hogy (higiéniai okokból) csak a partról vigyázzanak a fürdőző babákra.
• van-e étkezései lehetőség a közelben – amely akár fürdőköpenyben is kényelmesen megközelíthető. A gyerekbarát étterem etetőszéket jelent csupán vagy már az alapanyagok kiválasztásánál is figyelembe veszik a gyerekek igényeit?
• van-e elegendő nyugágy vagy meg kell küzdeni a helyfoglalásért.
• mennyi megy el a pihenés értékes idejéből a sorban állásra (belépés, élményelemek, csúszdák, éttermek).
• összehangolták-e a medencetér, az öltözők és a közlekedő folyosók hőmérsékletét? Hűvösebb időben különösen fontos, hogy fokozatosan változzon a hőmérséklet, mielőtt a szabadba érünk.
• a szaunák között van-e olyan, ahova gyerekek is mehetnek.
• a medencék közelében lehet-e babával pihenni, szoptatni.
• a szabadtéri medencék hőmérsékletét szabályozzák-e, vagy a nap erejére bízták a fűtés.
• a szabadtéri baba- és gyerekmedencék árnyékolása megoldott-e.

Fontold meg, nektek mi hiányozna a valódi pihenéshez, és kérdezz rá indulás előtt!

A döntés előtt
• Ha nagyobb gyermeked van, nem mindegy, hol húzzák meg az ingyenes korhatárt. Ez lehet 3, 6 vagy 12 éves kor is. Nézz utána, mert több nap esetén tízezrekben mérhető az árkülönbség.
• Győződj meg róla, hogy mit tartalmaz az ár. Nem mindegy, ha előre tudod, hogy mennyibe fog kerülni az út, vagy utólag rontja el a kedved egy magas számla.
• Érdemes körülnézni, hogy hol, milyen akciókat találtak ki nyárra. Sok az 5=6, 6=7 akció.
• Ha nincs az az élményfürdő, ami pótolni tudná neked a Balatont, keress olyan helyet a parton, ahol saját strand is jár a szoba mellé. Így rossz idő esetére ott a medence vésztartaléknak, de a Balaton azért mégis csak A Balaton…!
• Gondold végig, hogy kinek mi tenné emlékezetessé a nyaralást. Ha a nagyi is veletek tart, lehet, hogy érdemes megfontolni egy olyan akciót, ahol 1 Ft-ért adnak egy gyógykúrát, ha 7 éjszakát foglaltok.

Kényeztető kezelések
A vízsugár jótékony masszírozó hatásától élmény igazán az élményfürdő! Állj be egy nyakzuhany vagy hátzuhany alá, bújj el a vízesés mögött, feküdj rá egy pezsgőágyra vagy helyezkedj el kényelmesen a pezsgőfürdőben. Mintha erős, láthatatlan kezek masszíroznának. Ráadásul nincs időkorlát, bármikor újrakezdheted, nem fog elfáradni a „masszőr”.

3 VIZES KÉNYEZTETÉS!
 Csak Te leszel vizes – Tangentor
Bár nagyon „gyógyászati” hangzású a szó, a tangentor méregtelenítő, stresszoldó fürdőt jelent. Egy gyógyvízzel megtöltött kádban ülve egy csőből érkező vízsugárral még masszíroznak is.
A masszőr is vizes lesz – Watsu
Az angol water és a japán shiatsu masszázs szóból jött létre és vízimasszázst jelent. Testmeleg hőmérsékletű medencében lebegve végzik a masszázst. A masszőr is a vízben van és átmozgatja minden testrészedet, nagy figyelmet szentelve a szervezet energiaáramlására. Úszni sem kell hozzá tudni!
Ruhában – masszőr nélkül – Víz feletti masszázs
Képzeld el, hogy olyan „vízágyon” fekszel, ahonnan alulról vízsugár masszíroz a talpadtól a tarkódig. Az ágy felveszi a tested formáját, kíméli a gerincet és még vizes sem leszel. Kényelmesen, ruhában, mintha befeküdnél egy tó közepére. Mindössze 15 perc alatt kikapcsol, ellazít és feltölt, akár egy rohanó hétköznapba is könnyen beilleszthető ez a program.

 

+1
Gyógyító fürdőzés – Dr. Hal rendel
Akár több száz kis doktorhallal vagy együtt a vízben. Bár nagyon furcsán hangzik, de maximum csiklandozást fogsz érezni, az eredményt pedig egyelőre semmilyen más módszerrel nem lehet elérni. Alkalmazható kozmetikai célból bőrkeményedések eltüntetésére, de kifejezetten gyógyító hatással bír pikkelysömör, ekcéma és aknés megbetegedések esetén. Sőt! A halak apró kis masszőrökként a narancsbőr megszüntetésében is profi munkát végeznek.

Tipp – Fokozd a vizes élményeket!
Vízigömböc
Bebújhatsz egy nagy, szappanbuborékra emlékeztető labdába és végre kipróbálhatod a vízenjárás élményét anélkül, hogy vizes lennél.
Sodrófolyosók
Pattanj egy nagy gumicsónakba és sodródj vagy egyszerűen csak ússz az árral.
Szörfmedence
Kifejezetten beltéri használatra kifejlesztett szörfdeszkákkal elhozza neked a tengerparti üdülés hangulatát.
Labdamedence
A medence közepén egy óriási felfújt labda található, amelyre kötelek segítségével mászhatnak fel a vállalkozókedvűek. Fentről gombazuhanyból folyik a víz és a család is nehezítheti a küldetést vízipisztolyok jól célzott sugaraival. Garantált jókedv!
Éjszakai fürdőzés
A víz alatti és feletti hangulatfények és általában zene egészíti ki a nappali fürdőzés élményét a záróra utáni, pezsgéssel teli időszakban.
Vízicsopper
A gyerekeket várják ezek a különleges járművek. Fedett fürdőben, a hullámmedencében igazi kaland lesz a használata.
Vízi kenguru
Ha egy nagyon fura járgányt szeretnél kipróbálni, pattanj fel egy vízi kengurura. Hogy miért kenguru? Majd nézd vissza videón, ahogy ugrálsz rajta!

Szöveg: Kutai Dóra