Szúr, lüktet, szorít?

Te is az a típus vagy, akinek a nyár legnagyobb gondját nem a narancsbőr vagy a bikiniben is tökéletes alak hiánya okozza? Esetleg te is a fejfájással küzdesz, ahogy emelkedni kezd a hőmérséklet? Nem vagy egyedül! Felmérések szerint, ahogy a hőmérséklet 9 fokot emelkedik, a fejfájás esélye 8%-kal lesz nagyobb.

 

 A leggyakoribb fájdalom a fejfájás, és bizony a nők többször szenvednek tőle, mint a férfiak. De ez persze nem jelenti azt, hogy az egész nyarat fájdalomcsillapítókkal és a hidegfrontra való várakozással kéne töltened.

MIÉRT FÁJ?
A meleg hatására a koponya vérerei kitágulnak, és nyomást gyakorolnak a körülöttük lévő idegvégződésekre. Így a normális vérkeringést is úgy érezheted, mintha kalapáccsal ütnék a fejedet.
FITT TIPP: hűtsd le magad! A jég azonnal képes csillapítani a fájdalmat.

Tenziós fejfájás
Ez a fejfájás olyan érzéssel jár, mintha egy hatalmas és erős gumiszalag szorítaná össze a fejedet. Általában egy helyről indul, szorító érzéssel kezdődik a tarkóban, homloknál vagy a nyaknál. Ilyenkor a megfeszült izmok hatnak az idegvégződésekre, és azok fájdalomjelzéseket küldenek az agyba. Az érzést szinte akármi kiválthatja a stressztől a fáradtságig.
• Kezeld: az ibuprofen, paracetamol vagy acetil szalicilsav hatóanyagú fájdalomcsillapítók segítenek a problémán leginkább akkor, ha a fájdalom első szorító jelére máris beveszed. Ha nem akarsz tablettákat szedni, próbáld izomlazító krémmel bemasszírozni a nyakadat és válladat.
• Előzd meg: kezdj izzadni! Azok, akik gyakran edzenek, egyértelműen ritkábban találkoznak ezzel a típusú fejfájással. Az edzés természetes stresszoldó, amely a szervezet saját fájdalomcsillapítójának, az endorfinnak a termelését serkenti. Emellett kivédi az izmok fejfájást kiváltó feszülését is.

Az edzés természetes stresszoldó, amely a szervezet saját fájdalomcsillapítójának, az endorfinnak a termelését serkenti.

Sinus fejfájás
A sinus fejfájás lényege, hogy a megfázás, allergiák, de akár egy kellemetlen parfüm is irritálhatja és gyulladásba hozhatja a fej üregeit, így kellemetlen, szemkörnyéki fájdalmat idézve elő. Az arc- és homloküreg nyomásának normális állapotban meg kell egyeznie a külső nyomással. Ha tehát a gyulladás miatt már amúgy is nyomáskülönbség áll fenn – amikor például egy hirtelen nyári vihar a környezetedben további nyomásváltozást okoz – az üregek nem tudnak alkalmazkodni, így a fájdalom még erősebbé válik.

• Kezeld: egy langyos nedves borogatás a szemeden segít csökkenteni a gyulladást. A fertőzés ellen használj orrsprayt, és ha a tünetek nem enyhülnek, keress fel egy fül-orr-gégészt.
• Előzd meg: figyelj rá, hogy a légkondicionálók filterei mindig tiszták legyenek. Lehetőleg HEPA szűrőt használj ezekben és a porszívódban is, mivel ez szűri ki a legjobban a port, a polleneket és más szennyezéseket, amelyek allergiát és gyulladást okozhatnak. Hetente kétszer inhalálj illóolajos kamillateával.

Migrén
A fejfájások királynőjét igencsak sok dolog kiválthatja: stressz, vakító fény, túl sok vagy túl kevés alvás, éhség, egyes ételek vagy hormonális hatások. A mechanizmus egyszerű: a vérerek megtelnek vérrel, az ebből következő idegi fájdalom pedig négy órától akár három napon át is tartó elviselhetetlen kínlódáshoz vezet. A legújabb kutatások szerint genetikai hajlam áll a nőknél gyakoribb migrénes fejfájás hátterében. Ha nem vagy benne biztos, hogy a fájdalom, amelyet érzel, migrénes, akkor válaszolj ezekre a kérdésekre:
• A fájdalom olyan erős, hogy akadályoz normális életviteledben?
• A fájdalom rosszabbodik fény hatására?
• Társul mellé hányinger?
Ha legalább kettőre igennel válaszoltál, akkor ez bizony migrén.
• Kezeld: a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók ilyenkor nem sokat segítenek. Egy jéggel teli zacskó kissé enyhítheti a tüneteket, de a legtöbb migrénesnek orvos által felírt speciális szerekre van szüksége, és ezek is csak akkor igazán hatásosak, ha a fájdalom első jelére bevesszük őket.
• Előzd meg: nézesd meg a magnéziumszintedet, és ha alacsony, szedj magnéziumot táplálékkiegészítőként. Ez az ásványi anyag serkenti a szerotonin termelését, amely a vérkeringés szabályozásában vesz részt. Másik természetes alternatíva lehet az akupunktúra, amely meglepően hatásosnak bizonyul a migrénes rohamok megelőzésében.

A fájdalom világa
A három alaptípus mellett még három, kevésbé gyakori, de éppolyan kellemetlen fejfájást különböztethetünk meg.

1. Rebound vagy megvonásos fejfájás
Ez akkor alakul ki, ha túl sok fájdalomcsillapítót szedsz rendszeresen, legyen ez receptre vagy anélkül kapható. Ilyenkor a test hozzászokik a szerekhez, és amikor abbahagyod a szedésüket, még erősebb lesz a fájdalom. Ha azt tapasztalod, hogy a gyógyszerek abbahagyása után a fájdalom legalább két napon keresztül a korábbi erősséggel tér vissza, mindenképpen keresd fel az orvosodat! Lehet, hogy jobban jársz egy általa felírt erős fájdalomcsillapítóval, mint több és gyengébb tabletta bekapkodásával. Ilyenkor mindenképpen kerüld el a koffeint is tartalmazó szereket, mert azok inkább csak rontják a helyzetet.
2. Menstruációs migrén
A menstruáció előtt a női szervezet ösztrogénszintje lezuhan, amely természetes folyamat, de sokaknál kellemetlen fejfájást okoz. Ha a probléma kezelhetetlen, jobban járhatsz a hormonális fogamzásgátlókkal, mint az állandó fájdalomcsillapítással.
3. Cluster fejfájás
Ennek a fájdalomnak az a jellemzője, hogy nagyjából félórás időtartamra jelentkezik, ciklikusan, akár heteken, hónapokon keresztül, de az is előfordulhat, hogy egy évig is kimarad. A legújabb megfigyelések szerint az oxigénkezelés segít az állapot javításában. Ez a férfiak körében ötször gyakoribb, mint a nőknél. Jellemzően éjszaka jelentkeznek a mérhetetlen szenvedést okozó 15-90 perces rohamok. Általában a 20-as és 30-as években alakul ki, genetikai meghatározottsága nem valószínű. A betegek többsége a cluster periódus (3-16 hétig tartó, melyeket fél évig is tartó intervallumok szakítanak meg) alatt érzékeny az alkoholra.

Szerző: Kovács Valéria