Nap, sun, sonne, sol, cолнце, sole, aurinko, zon, diell, päike, güneş, ήλιος

Napozás: az elmúlt évtizedekben volt már divatos, elvárt, elátkozott és rehabilitált. De úgy tűnik, a kedélyek lassan lenyugszanak a barna bőrszín körül, és mindenki belátja, itt is igaz a mondás: jóból is megárt a sok.
Hogy ne ártson meg bőrnek, szemnek, hajnak, kövesd a tanácsainkat!

 

 

Napozási kisokos

Csokibarna bőr vagy egészséges bőr? Úgy tűnik, választanunk kell a két dolog között. Vagy mégsem? Arról, hogy mi a megengedett és mi az ajánlott, Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász-onkológussal beszélgettünk.

Nem a napozás, hanem a leégés árt!
Milyen trükköt ajánlana, amit még nem tudhatunk a napvédelemről?
Nem kell nagy trükkökben gondolkodni: a lényeg az, a hétköznapi reggeli rutinba építsük be, hogy azokat a testrészeinket, amelyek ki lesznek téve a sugárzásnak, kenjük be fényvédővel. A miniszoknyák, rövidujjú és ujjatlan felsők védtelenül hagynak területeket, amelyek könnyen leéghetnek egy városban töltött napon is, hiszen a beton, az aszfalt, a házfalak is visszaverik a fényt, és különösen az érzékenyek bőre könnyen megpirul. Ha valaki azért aggódik, hogy nem éri elég napfény a kellő mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, az is megnyugodhat, a fényvédő krémek nem gátolják ezt a funkciót.
Szintén figyelni kell a fej védelmére: itt direkt módon, merőlegesen érik a sugarak a fejbőrt, a hajat. Különösen azoknál a férfiaknál veszélyes ez, akiknek már ritkább a haja, akik kopaszok, de maga a haj is károsodik az UV-sugárzástól, különösen, ha festett. A fényvédőt tartalmazó hajápoló termékek jók lehetnek, bár ezek viszonylag új fejlesztésűek, és még nem tudjuk pontosan, milyen hatásfokkal védenek.

Az utóbbi években mégis mintha enyhült volna a bőrgyógyászok álláspontja a napozással kapcsolatban…
Ez így van. Nem a napozástól, hanem a leégéstől kell tartózkodni. Semmiképpen sem kell túlzásokba esni, nem kell azért nyáron mindig az utca árnyékos oldalát választani. Nem árt az sem, ha figyeljük az időjárás-jelentésben a sugárzás erősségét, és ennek ismeretében különösen odafigyelünk a fényvédelemre.

20-as faktor felett…
Milyen gondot okozhat a leégésen kívül a napsugárzás?
A napallergia például akármikor, bárkinél előfordulhat, még kreol bőrűeknél is. Ilyenkor a napfénynek kitett részeken viszkető, a bőrfelületből kiemelkedő érzékeny foltok, csalánkiütések jelennek meg. A tüneteket egyes gyógyszerek, kémiai anyagok, például a parfümök is fokozhatják. Ezt az állapotot allergiaként kell kezelni, súlyosságtól függően a további irritáció csökkentésével (pl. babáknál is használható mosakodókrémek használatával), a kozmetikumok és a napfény kerülésével, laza ruha hordásával. Ha komolyabb a probléma, orvoshoz kell fordulni, ilyenkor szükség lehet gyógyszerre, gyulladáscsökkentő krémek használatára is.
De nem minden ilyen kiütés napallergia, nem ritka az sem, hogy az arra érzékenyeknél éppen a fényvédő krém egyes összetevői okoznak problémát a napfény hatására. Ilyen esetben meg kell figyelni, melyik termék nem váltja ki a problémát és lehetőleg hipoallergén, illatanyag-, és tartósítószermentes változatot találni.

A fényvédők feliratai is megváltoztak az utóbbi időben, segít ez a jobb tájékozódásban?
Igen, mindenképpen. Fontos, hogy mindig a bőrtípusnak megfelelően válasszunk terméket, de miután nagyon erős a sugárzás, 20-as faktorszám alatt tulajdonképpen nincs értelme a védelemnek. Sőt a nem elégséges védelmet nyújtó krémek hamis biztonságérzetet okoznak, így könnyebben leégünk, hiszen nem figyelünk eléggé oda. Azt sem árt elfogadni a világosabb bőrűeknek, hogy ők sosem lesznek olyan csokibarnák, mint az eredetileg is barnább bőrűek. A magas védelmi fokozatú fényvédőkkel is lehet barnulni, csak éppen biztonságosan, fokozatosan. Szintén fontos, hogy az új szabályozás szerint az UV-A védelem fokát is fel kell tüntetni a termékeken.

UV abc
• UV-A
ultraibolya-A (315-400 nm hullámhosszúságú): lehatol a bőr legmélyebb rétegeibe, pigmentképző hatású, ez hozza létre a barna bőrszínt, gyulladást nem okoz, viszont fokozza az öregedési folyamat sebességét.
 UV-B
ultraibolya-B (208-315 nm hullámhosszúságú): a bőrben gyulladást, bőrpírt okoz. Pigmentképző hatású, a bőr barnulását idézi elő, viszont egyáltalán nem tartós.
• UV-C
ultraibolya-C (kevesebb, mint 280 nm a hullámhossza): talán ezt a sugarat ismerjük a legkevésbé. Fertőtlenítő és csíraölő hatással bír. A bőrben gyulladást és kötőhártya-gyulladást okozhat.
Ma már mindhárom ultraibolya tartományról bebizonyították, hogy rákkeltő hatású.

napozas2 Mire kell a D-vitamin?

A D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszik.
A legújabb kutatások szerint a terméketlenséghez, a depresszióhoz, az ízületi fájdalmak kialakulásához is köze lehet az alacsony D-vitamin szintnek.

A vitamin egy részét táplálékainkból is be tudjuk vinni, de nagyon sok egészségtudatos nő éppen azokat az élelmiszereket iktatja ki menüjéből, amelyek segítenének a megfelelő ellátás biztosításában: ezek a tojás és a vaj. A túlsúly szintén problémát jelent, mivel a zsírban oldódó vitamin csapdába esik a testzsírban, így nem tud a véráramba kerülni.
A D-vitamin kellő szintjéhez megfelelő mennyiségű napfény is kell – ez pedig a hosszú téli napokon nem megoldott, de irodában dolgozók akár nyáron is veszélyeztetettek lehetnek. Ezért is fontos, hogy legalább napi 15 percet legyünk a napon!
Emellett együnk tojássárgáját, vajat és zsírosabb halakat, igyunk tejet.

TUDTAD?
A különböző bőrtípusú emberek különböző mennyiségű D-vitamint termelnek: a világos bőrűek, akik hamarabb leégnek, már rövidebb idő alatt szert tehetnek a megfelelő mennyiségre, míg a mediterrán típusúaknak több idő kell a napon ahhoz, hogy elegendő D-vitamin termelődjön.

Szöveg: Kovács Valéria

Fókuszban a szemek

Ma még a legtöbben divatkelléknek, netán divathóbortnak tekintik a napszemüveg viselését, pedig ha hajpántnak használod, nem véded vele szemedet! De ha erre már odafigyelsz, arra gondoltál, hogy a szemhéjad finom bőre is ki van téve a sugárzásnak?

Leéghet a szem is?
Meglepő, de igaz, hogy a szemünk szaruhártyája is a bőréhez hasonló hámsejtekből áll, és bizony ezt is károsíthatja a napsugárzás. Nem is kell napoznunk, egyszerűen a tűző napon végzett munka, vagy az uszodában töltött hosszabb idő után is sokan érezhetnek este szemszúrást, könnyezést. Ahogy a védőszemüveg nélküli síelést követő könnyezés, szúró érzés, a „hóvakság” is az UV-sugárzás következménye. Mindezért a szem érzőidegekkel teli szaruhártyájának a „leégése” a felelős.
A szemgolyót fedő kötőhártya tartós napsugárzás után (évek alatt) körülírt területeken degenerálódhat, szerkezete megváltozhat. Ilyenkor a szemrésben a szaruhártya két oldalán sárgás csomók látszanak, melyek irritációra, erős napsugárzás után érágassá, vörössé is válhatnak. Ilyenkor szemcseppekkel jó eredményt érhetünk el, de a kiújulás ellen csak kis kötőhártya plasztikai műtét segíthet.

Szemhéjak védelem alatt
A szemhéjak bőre igen finom, vékony, sérülékeny, de odafigyeléssel itt is egyszerűen kivédhető az UV-sugarak káros hatása, ami azért is fontos, mert jobban is károsodik tőlük. Itt jelentkeznek először a finom ráncok, a szemhéj rugalmatlansága, petyhüdtsége.
FONTOS: Magas faktorszámú és a szemet nem irritáló napvédő krémmel fokozottan óvd a szemhéjad bőrét, mert a mélyebbre hatoló UV-sugarak maradandóan megváltoztathatják a bőr minőségét!

napozas3 Napszemüveg: ellenőrizve!
A szem védelmére nem alkalmasak a krémek, de egy jó napszemüveg annál inkább. Már egy egyszerű napszemüveg is védelmet nyújthat a mérsékelt UV-sugárzás ellen, ám mindenképpen érdemes megbízható gyártó garantáltan UV-sugarakat kiszűrő napszemüvegét választani.
FITT.TIPP: a napszemüvegre felvitt UV-szűrő réteg megbízhatóságát az optikai üzletekben ellenőriztethetjük is, és tegyük meg a régebbiekkel is.

• A jó napszemüveg azért is fontos, mert az UV-B-sugarak a szaruhártyán is átjuthatnak és károsíthatják a szem belsejében a szemlencsét.  Ez a múló szaruhártya-irritáció mellett már maradandó szemkárosodást is okozhat.
• Ha a napszemüveged nem véd eléggé az UV-B-sugárzás ellen, akkor a sötét üveg mögött kitáguló pupilládon át nagyobb felületen juthat a szem belsejébe az UV-sugár, ami a szemlencsében elnyelődve károsítja annak szerkezetét és korai szürkehályogot okozhat. Kutatók szerint az egyre korábbi életkorban kialakuló szürkehályog oka lehet az UV-károsodás.
• Extrém esetben az UV sugárzás elérheti a szemlencse mögötti üvegtestet, akár a retinát is, így zavaró homályokat, akár látáscsökkenést is előidézhet. (Ez más, mint amikor direkt a napba nézünk és a szemlencse által összegyűjtött napsugár „kiégeti” az éleslátás központját.)

Védelem lencsével is!
Sokan viselnek kontaktlencsét, ahol már szintén megoldott az ultraibolya sugárzás káros hatásai elleni védelem. A kontaktlencse kiválasztásánál fontos, hogy életmódunkhoz igazítsuk azt. Aki sokat tartózkodik szabadban, feltétlen válasszon UV-szűrős kontaktlencsét! Ha idegenkedsz a napszemüvegtől, használhatsz nem dioptriás UV-védő kontaktlencsét is.

Gondoltál a gyerekekre is?
A kisgyermekek szemének védelme különösen fontos. Igen jó minőségű, és a gyermeknek tetsző UV-szűrős napszemüveggel engedjük csak ki őket a szabadba. A strandoláshoz használjanak úszószemüveget, mert még az is sok UV-sugarat elnyelhet, és nem kell a szemeit nyitni sem képes kisgyermekkel éjjel rohannod a szemészeti ügyeletre!

Szöveg: Dr Szigeti Zoltán szemész