Test és lélek egysége: lassan közhelyessé kezd válni ez a téma, holott még ma is sokan vannak, akik nem ismerik el a szoros kapcsolatot külsőnk és belsőnk, egészségünk és lelkünk, testi és lelki alkatunk között. Margit és Rüdiger Dahlke a női testről alkotott filozófiát: sokkal megengedőbbet, mint amit mi alkotunk magunknak.

 

Problémák a női test külső megjelenésével
Egy olyan korban, ahol az esztétikai ideált elsősorban férfi divattervezők szabják meg, természetesen számos probléma adódhat a nők megjelenésével. A nők tipikus alakproblémái ma egyes testrészekre irányulnak, aminek az az eredménye, hogy alig van olyan nő, aki elégedett lenne az alakjával. Ha már ilyesmit egyáltalán fontolóra kell venni, akkor nem az egyes részeket kellene megnézni, hanem az egész nőt a maga teljességében, és például a magasságához viszonyítani. A korszellemnek megfelelő ízlés, amelyet az adott partner még meg is erősít, annyira meghatározó, hogy a nők bizonyos körülmények között, bizonyos vélt előnyökért önként szabatják át a mellüket és az orrukat sebészekkel, az eredmény pedig kevéssé illik az alakjukhoz, lelki mintájukhoz meg aztán semmiképpen sem. Az elégedetlenség és a sebészi beavatkozások legfőbb színterei a másodlagos nemi jellegek: a mell, a comb és a fenék.

A comb
A formás női combok erotikus kisugárzását egyetlen férfi sem vitatja, így ezt sok nő átlátszó harisnyával, rövid szoknyával tudatosan még ki is emeli. Vannak férfiak, akik már a harisnyatartó látványától is elvesztik az eszüket. A comboknak – amelyek a mágikus helyet rejtik és annak bejáratát őrzik, általában karcsúnak – feszesnek és izmosnak kell lenniük, de semmiképpen sem kövérnek.
Ezzel a combideállal csak egy kis probléma van: az, hogy ez sajnos férfias, a nőies comb sokkal több zsírszövettel rendelkezik. Az erős, feszes combot azonban nem lehet semmiféle segédeszközzel, vagy csodaszerrel kikényszeríteni, itt még a plasztikai sebészek sem értek el túl nagy eredményeket.

A Hold-baba szindróma – ami azt jelenti, hogy egy nő a Hold archetípusát babás alakkal próbálja megélni – természetesen a combra is vonatkozik, ami itt vastag és formátlan lábakat jelent, a combtól a bokáig. Ha ehhez még a narancsbőr gödröcskéi is hozzájárulnak, akkor maximális lesz a szenvedés, a kiút pedig nagyon fáradságos, különösen az érintett nőknek.
• Az atletikus, tehát ebben a problémában nem érintett nőknek könnyebb a testüket kocogással vagy egy fitneszteremben karbantartaniuk. Éppen a gyenge kötőszövettel rendelkező asszonyoknak nincsen ehhez kedvük és természetüktől fogva nem is erre születtek. Ők inkább leszívatják a felesleges zsírszöveteket, így nekik csak passzív szerep jut.
• A nehézkes mozgás, ami a Hold-baba szindrómához kapcsolódik, a kisgyerekre emlékeztet. Az ő guruló járásuk jelentős ellentétben áll az ideállal, a magas sarkú cipőben kecsesen lépdelő, hosszú lábakkal. A nehézkes mozgás és a tespedtség még a szexualitást is akadályozhatja.
• A két comb súrlódásából keletkező kisebesedés elárulja a feladatot, hogy az érintettnek szélesebb fronton kell megnyílnia és lelki világát ki kell engednie. Az ilyen nők rendeltetése szöveti felépítésük szerint az odaadás és a puhaság lenne, nem pedig a flegmaság. Minél inkább megfelelnek ennek a témának átvitt értelemben, annál könnyebb lesz tehermentesíteni a testüket. A fitnesztermek kínzókamráiban eltöltött mártírórák legtöbbször nem hoznak eredményt, mert az ő izmaik nem erre születtek. Ha a sport segítségével sikerül egy kicsit megnövelniük az alapanyagcserét, akkor könnyebb lesz további sikereket elérni és végül a megfelelő mozgás még örömöt is szerezhet.

A fenék
Az úgynevezett zsírfar, amelyen egy kisgyerek kényelmesen üldögélhet, nálunk horror lenne. Ezt a testformát szinte ugyanúgy negatívnak tartjuk, mint az ellenkezőjét, a lapos feneket. A Wonderslip a feneket lágyan megemeli (azt, amelyik jelentősen lóg), így helyettesíti azt, ami hiányzik. A keményebb járást (formát) itt is sebészi úton, zsírleszívással lehet javítani. A farizmok edzése fáradságos, legalábbis, ha a cél a feszes popsi, az eredmény pedig inkább maszkulin, hiszen eközben nemcsak a fenék izmait edzik.
• A széles fenék jelentése az érvényesülés, amelyet mindig jobb átvitt síkokon megvalósítani. A nagy fenék azt akarja megtanítani tulajdonosának, hogy fejlesszen ki magában türelmet, kitartást, megbízhatóságot és hosszú távon tanuljon meg érvényesülni. Amit tulajdonosa leszívatna, azt lelki síkon kell transzferálnia.
• A lapos fenék az erő és edzettség hiányáról szól.
• Az összességében véve (túl) kis popsi pedig férfias jellegű és azt mutatja a nőnek, hogy az olyan témákkal, mint a haladás vagy a felemelkedés, kevésbé férfiasan kellene bánni, hogy felszabadítsa a testét a megjelenítés feladata alól.
• A lógó farpofák azt árulják el, hogy tulajdonosuk elengedi magát, így az elengedést lelki síkon kellene gyakorolnia, különösen, ami az érvényesülés és birtoklás témákat illeti.
A fenékemelésnek és a testi edzésnek, de az operációnak is csak akkor van kilátása a sikerre, ha inkább rituális aktusnak tekintik, amelyet először tartalommal kell megtölteni.

A lovaglónadrág-jelenség
Ez a mi társadalmunkban a „legnagyobb csapás” egy nőnek. A test súlypontja alulra kerül, mivel a láb és a fenék túl nagy méretű lesz. A problémák a csípőnél kezdődnek, amely egyben demarkációs vonal a fent és a lent, a férfias és a nőies között. Járás közben a csípő, a fenék és a comb közös projektben vesz részt és döntő jeleket küld ki a másik nemnek. Ebből az együttműködésből egy közös műalkotás fejlődhet ki, amely olyan összbenyomást kelt, hogy ez egy igazi nő.
• Az érintett nők típusát időnként tramplinak nevezik, ami pregnáns és gyakran a család egész női ágát érinti. Természetesen meg kellene keresni e negatív értékelés gyökereit és a régi képeket és bevésődéseket először tudatosítani kellene, majd hagyni, hogy hassanak.
• A feladat, hogy az élet súlypontját – a testi helyett – egész életen át inkább lejjebb, azaz a női pólusra kellene helyezni. Feladat lehetne az állhatatosság, a szilárdság, az önállóság kifejlesztése. El kellene fogadni az olyan helyzeteket, amelyek csak rá vonatkoznak és biztos állapotokat kellene kialakítani. Meg kell tanulni kibírni mindazt, ami jön, igazi erőt, érvényesülési képességet és kitartást kellene kifejleszteni.
• Az érintett fontosabbnak tarthatná saját női lélekrészét, sőt egy kicsit fel is dagaszthatná.

Zsírkötény, lógó has
• A zsírkötény mindenek előtt a nemi régiót védi és takarja úgy, ahogyan a klasszikus ágyékkötő is az alsó fertály meztelenségét takarja. A zsírkötény is tudattalanul a beszennyeződéstől és a bemocskolódástól véd és egyben eltakarja a genitáliákat is. Míg a zsírkötény az egyik oldalon leplezi az egész genitális-szexuális területet, addig a másik oldalon elrettenti az esetleges férfi hódítókat, így duplán eléri célját. Mindenesetre van a zsírköténynek egy lágyabb formája is, amely kevésbé a genitáliákat takarja, mint inkább a gyermeki, a Hold-elvnek megfelelő lelki területet, a hasat védi.
• A lógó, üres has, mindkét értelemben utalhat gyerekproblémára. Egyrészről az üresség a hiányt mutatja, másrészről hogy mennyi mindent viselt el, és főleg hordott ki. A látványosan erős nőkre lehet itt gondolni, akik offenzívan élnek, érvényesülnek, de emögött egy sérülékeny, gyermekien finom lelki élet van elrejtve a mélyben.

A lógó has, amely a valódi zsírkötény alapja, mutathat egy leplezett szexuális területre is, mivel egy nagy redő vagy hurka formájában elfedi a Vénusz- vagy a szeméremdombot. Lehet, hogy babahájból vagy bánathájból épült fel eredetileg teljes pompájában, ami ebben az esetben egy kevésbé felnőtt nőre utal, vagy olyanra, aki nem akarja, hogy köze legyen a polaritáshoz és saját nőiségéhez. Ha a nő hangsúlyos női formáit babahájak mögé rejti el, az gyakran tudattalan védekezés a férfiszemek ellen. Babakinézete miatt nem lesz hátrányban, így például szép karriert futhat be anélkül, hogy a kollégái csak a nőt látnák benne. Ha a has eredetileg evésből mint pótcselekvésből jött létre az elmaradt megjutalmazás miatt, akkor tulajdonosa észre fogja venni az elszenvedett frusztrációkat.

A lógó has tulajdonosai gyakran még kisebesedéstől is szenvednek. Különösen a nyári forróságban gyulladnak be az egymásra torlódó szövetek, így a túlsúlyos nőknek hintőporozniuk kell ezeket a területeket, hogy szárazon tartsák. A nyári melegben sűrűbben fellépő gyulladások a test szöveteivel való konfliktusról árulkodnak, amelyek elsősorban a melegtől és a melegben gyulladnak be. A célzandó megoldás meleg érzésekkel táplált kerek életérzés lehetne. A has a terhesség szimbóluma is, utalhat az anyasággal kapcsolatos konfliktusra is. Típusukat tekintve olyan nőkről van itt szó, akikben kevés a hajtóerő, gyakran panaszkodnak arról, hogy nincs erejük és motivációjuk azokhoz a diétákhoz, amelyeket mindenhol ajánlanak nekik.

A zsír kivágása vagy leszívása mint szokványos terápia, a legegyszerűbb megoldásnak tűnik, és ma már a szövetek eltávolításával, leszabásával abban a helyzetben vagyunk, hogy elő lehet varázsolni egy olyan csípőt, amely soha nem is létezett. Azt minden esetben meg kellene gondolni, hogy egy ilyen érzékeny területet vágnak körbe, amely az érzelmi és élvezeti régióhoz tartozik. Továbbá arra is gondolni kellene, hogy a belső energiaáramlást, amely a testben mindenhol jelen lévő meridiánokon keresztül történik, mennyire gátolják, netán megállítják a külső vagy belső vágások.

Ami a testi síkon annyi ráfordítást és energiát igényel, azt mindig jobb lenne szimbolikus síkokra emelni. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy inkább el kell fordulni a szexualitástól és hagyni kellene, hogy a kötény eltűnjön, el kellene fogadni az esetleges szégyenérzetet és az egész régiónak nyugalmat kellene biztosítani. Az érintettnek meg kellene tanulnia átvitt értelemben megvédeni magát a szexuális támadásoktól, és a tüneteiben felismerni azt, hogy valójában a tisztasága és a makulátlansága megőrzésére törekszik. Természetesen azt is meg kellene vizsgálnia, hogy a tud-e hatékonyabb módszert annál, mint hogy zsírszövetekből szőtt függöny mögé bújjon el.

 

 

noi_egeszseg2

 

 

 

 

 

 

 

 

Cellulit
A cellulit tipikus divatjelenség, amit az is mutat, hogy a századfordulón egyáltalán nem volt betegség értékű, hanem ellenkezőleg, a kor teltkarcsú szépségideáljához tartozott, és a jóléttel kapcsolták össze. Jelenlegi becsvágyó korunk karcsú, sudár ideáljához nem illenek a csípőn, a combon és a popsin lerakódó zsírpárnák. Ez a probléma az idővel is összefügg, mivel fiatal korban a sejtek belső nyomása még nagy, így ez alig fordul elő. Nálunk a gyerekkor után a mértéktelen evés, a fegyelem hiánya, a tunyaság, és mindenekelőtt a korosodás kifejeződésének tartják. Természetes, hogy a kor előrehaladtával a sejtek belső nyomása csökken és a nehézségi erő egyre inkább átveszi a hatalmat. Ha a kötőszövet gyengébb és ernyedtebb lesz, egyre hajlamosabbak leszünk (kötőszövetileg) elhagyni magunkat.

A nők szöveti struktúrája más, mint a férfiaké, különösen ami a bőr alatti zsírszövetet illeti, amelynek fejlődéstörténetileg előnye van, mert ez jobban szigeteli a testet.
• Ha a nő éhezéssel lefogyasztja magát és még kiadósan edz is, akkor ki tudja húzni a talajt a cellulit szégyene alól. Ha az izmait férfiasra edzi és sovány lesz, akkor szinte férfias alakja lesz, de a cellulittal a női testi kisugárzása is eltűnik. Mivel ez a testalkat tulajdonképpen nem felel meg a nőinek, ezért állandóan harcolni kell érte folyamatos edzés és kemény, szigorú diéták formájában, hogy a lényétől idegen testi mintát fenn tudja tartani.
• Nőiesebb eljárásokkal is el lehet ezt érni, mint például fogyasztó kenőcsökkel, tabletták szedésével, masszírozással. De sajnos ez sem fogja megváltoztatni a testi mintát. A gyógyszeripar ajánlatai csak rövid távon hatnak csak. A szervezetnek hosszú távon szüksége van a vízre, és meg akarja tartani azt a szöveti struktúráját. Ezen kívül, ha a szervezetből kihajtják a vizet, a bőr szárazabb lesz, öregebbnek tűnik, amely szintén nem lehet cél.
• Megoldás lehet, ha az érintett egyszerűen hagyja, hogy kívül-belül nő legyen (és esetleg még élvezi is). Ehhez azonban erős öntudat kell, hogy ellen tudjon állni a férfias archetípust (inkább kamaszlányos, gyereklányos) támogató közízlésnek. A férfias testi mintájú nők ugyanúgy nem vonzók, mint a nőies alkatú férfiak, akiknek kerek hasuk, álluk, fenekük és csípőjük van és megereszkedett, puha húsuk.
• Reális és hasznos tanács, ha ajánljuk a mérsékelt böjtöt, amely megtisztítja a szöveteket, a teljes értékű táplálkozást, de a váltakozó hőmérsékletű zuhanyt, amely megerősíti a szöveteket, a mérsékelt sportot, amely feszesebbé teszi a kötőszöveteket, de kevésbé erőszakosan építi fel az izomzatot. Az edzésnek és a kiegyensúlyozásnak, a fegyelemnek és a lemondásnak van konjunktúrája.

A helyzetet az könnyítheti meg, ha a nő legalább magában belül felülírja a trendet, és igyekszik tipikusan női tulajdonságokat kifejleszteni magában, de nem a comb és a fenék tájékán. Minél inkább mozgásba lendül lelki, családi, szociális és spirituális területeken, annál kevésbé lesz szükség a testre ennek megjelenítésében. Ha az elengedést és az odaadást átvitt értelemben tekinti feladatnak, akkor testi síkon felszabadul ez alól és szövetei feszesebbek lesznek. Ez egyrészről tehermentesíti a test színpadát, másrészről könnyebben megvalósíthatóvá teszi a sport- és táplálkozási programot.

Könyv: Margit és Ruediger Dahlke, Volker Zahn: Női egész-ség, Bioenergetic Kiadó