Szandálidő!

Lüktető ritmusú edzés. Szoros cipők. Forró aszfalt. Szintetikus harisnyák…
Szegény lábunk, mindennap jól megnyomorgatjuk. Kényeztető lábápolási tippjeinkkel hamar szandálképessé teheted őket.

 

Edzőtermi rituálé
Járj a lábad kedvében edzés után is! A sport, a cipőben való izzadás komolyan megviselheti a talpad, de akár már az öltözőben is segíthetsz a gondokon.
• Egy tiszta törlés: fürdés után az öltözőben használj kézfertőtlenítőt a lábadra, hogy távoltartsd az edzőtermi bacilusokat.
• Napvédelem a talpadnak: amikor szandálban mész ki az utcára, használj fényvédőt vagy ásványi púdert a lábfejedre, hogy megvédd a napsugarak káros hatásaitól.
• Frissülj fel: ha nincs idő zuhanyra, töröld át a lábadat egy nedves törlőkendővel a nem kívánatos szagok ellen.
• Pakolás: kényeztesd a lábadat lábápoló krémpakolással, ha megteheted, ülj be vele a gőzbe, hogy még jobban felszívódjanak az értékes tápanyagok.
• Hólyagok ellen: védd a hólyagosodásnak kitett területeket puha zsebkendődarabkával, amelyet légáteresztő ragtapasszal rögzíts.

Lábápoló jóga

Tartsd meg a lábad rugalmasságát és mobilitását ezekkel a gyakorlatokkal! A lábgyakorlatok megszabadíthatnak a fájdalmaktól is és bárhol bármikor elvégezheted őket.
TIPP: Gyerekek is kipróbálhatják!

 Néhány percen keresztül gördülj előre-hátra a talpadon a saroktól a lábujjakig.
 Próbálj meg üveggolyókat vagy kis kavicsokat felvenni a földről a lábujjaiddal.
 Teríts szét egy törölközőt a padlón, majd próbálj meg a lábujjaddal belekapaszkodni és magad felé húzni.
 A talpboltozatod alatt görgess tenisz- vagy golflabdát.
 Emeld fel a lábujjaidat és terpeszd szét őket, majd tedd vissza a földre a talpad.

Váltogasd mindennap a cipőidet! Hordj különböző sarkú, alátámasztású cipőket, hogy elkerüld az izomgyengeséget, a berepedezett sarkat, a tyúkszemet és lúdtalpat.

Vigyázz, kész, pedikűr…

lab2

 

 

 

 
Nem feltétlenül kell minden alkalommal szakemberhez fordulnod, egy jó pedikűr otthon is megoldható: csak kövesd lépéseinket!

Első lépés: engedj a kádba vagy egy lavórba 5-10 cm magasan meleg vizet, tegyél bele egy kupaknyi tengeri sót, amely természetes izomlazító. Áztasd benne a lábad 5 percig, amíg lemegy a duzzanat és megpuhul a bőr.
Második lépés: vágd le a körmeid egyenesen kereszt irányba, majd kerekítsd le a hegyes végeket körömleszelővel, hogy megakadályozd a körmök benövését.
Harmadik lépés: körkörös mozdulatokkal súrold a lábad és sarkad bőrpolírozóval vagy habkővel, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket.
Negyedik lépés: ne távolítsd el teljesen a bőrkeményedéseket – sok sportolónak szüksége van rá. Ehelyett használj inkább bőrpuhító lábápoló krémeket mindkét talpadra, amelyek tele vannak hámosító szerekkel. Pár percig hagyd rajta, majd használj sarokreszelőt, amíg sima tapintású nem lesz a bőröd.
Ötödik lépés: mosd meg a lábad, majd töröld szárazra, használj körömágyápoló olajat, hogy megakadályozd a körömágy ránövését a körömre. Végül kend be lábad mélyhidratáló lágyító vazelint is tartalmazó krémmel.

Nyári kedvenc cipők veszélyei – megoldások
Minden megtett kilométer hatalmas terhet ró a lábfejedre, amely ugyan erre van tervezve, de nem arra, hogy kényelmetlen, egészségtelen cipőben tegye ezt. Javíts a cipőiden!

 

lab3 

 

 

 

 

Cipő – veszély kontra talp – megoldás
Szűk körömcipő: az összezsúfolt, -nyomott lábujjak esetében komoly veszélyt jelent a bütyök (a csont megnagyobbodása a nagylábujjnál) vagy kalapácsujj (lábujjak meghajlanak) kialakulására. Próbálj olyan körömcipőt keresni, amelyiknek szélesebb a lábfeje, a lábujjaidat le-fel és oldalirányban is tudnod kell mozgatni egy kényelmes cipőben.
Lapos balerinacipő: mivel a talp boltozatának nincs alátámasztása, könnyen megnyúlhatnak a szalagok és ez bokasüllyedéshez vagy sarokfájdalmakhoz vezethetnek.  Vásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy a cipőnek van boltozati alátámasztása. Ha nincs, végy egy talpbetétet és használd azzal kedvenc cipődet.
Magassarkú: a kis sarok (gondolj itt 3 cm-esre) is 22% -al növeli az elülső talp csontjaira nehezedő terhelést. Ez bőrkeményedéshez, hólyagokhoz vezethet.  Párnázd ki a cipőd elejét zselés lábbetéttel, és használd az edzőcipődet, amíg beérsz a munkába, csak akkor bújj bele a magassarkúdba, amikor már bent vagy.
Flip-flopok – avagy a vietnámi papucs:
ebben a cipőben sincs semmi alátámasztás, a lábujjak folyamatos súrlódása kalapácsujj kialakulásához vezethet. Emellett ki vagy téve a folyamatos kosznak, szárazságnak és hőnek, ami az aszfaltból sugárzik, ezért kiszáradások és bőrkeményedések keletkezhetnek a talpadon.  Ne hordd a flip-flopot naponta 5 óránál többet és hidratáld a lábad naponta kétszer lábápoló krémmel.

fitt.tipp:
a lábujjszeparátor nemcsak a köröm festésénél jön jól, egy nehéz nap végén pár perc alatt is kellemesen megnyújtja a lábujjak közti szalagokat.

Légy biztonságban a pedikűrösnél is!
A pedikűrösöknél nagyon fontos a higiénia és a hozzáértés. Ezért mindig csak jól ismert helyre menj: legjobb, ha itt is egy ismerős vagy barátnő ajánlására hagyatkozol. Ha mégsem, figyelj a következő jelekre!

GYANÚS: csupasz falak – ha nem látsz sem oklevelet, sem engedélyeket a szalon falán, kérdezz rá, egyébként előfordulhat, hogy a pedikűrös nem megfelelően szakképzett és többet árt, mint használ.
GYANÚS: a lábfürdőket nehéz takarítani, kedvelt helyei lehetnek a kórokozóknak. Ha biztosra akarsz menni, vegyél egy kis flakon fertőtlenítőszert és vidd magaddal. Pár csepp már csodákra képes.
GYANÚS: körömágyvágó – a köröm körüli vastag bőr távoltartja a fertőzéseket és védi a körmöt, soha nem szabad levágni, inkább kérd meg a pedikűröst, hogy finoman nyomja vissza bőrfeltoló kaparóval.
GYANÚS: habkő – ezek a porózus kövek bacilushordozók lehetnek. Vegyél inkább egyet magadnak és vidd magaddal a szalonba. Minden használat után mosd meg szappanos vízzel!

Szöveg: Jandrasics Bori