A béke szigete, a hely, ahol nyugalmat találsz, ahol minden a tiéd, ami a te világod. Otthon.
Hogy valóban otthon érezd magad benne, néha csak egy-két dolgot kell megváltoztatnod. Ötleteink segítségével elkezdheted az átalakítást!

 

Bízz a természet erejében!
Mikor színeket választasz a lakásodba, meríts ötletet a természetes környezetedből: az igazán jó színekre így találhatsz rá. A sziklák, a falevelek és a víz színei újra életre kelhetnek a lakásod falán és a kárpitokon.
fitt.tipp: Érdemes egy színpompás falevelet magaddal vinni a festéküzletbe, ahol ez alapján választhatod ki a megfelelő színeket a festéshez és a tapétázáshoz.

Vesd be minden érzékszervedet!
Ha eredeti és magával ragadó lakótérre vágysz, a hangoknak, az illatoknak, az ízeknek és az érintésnek épp olyan jelentős a szerepe, mint a látványnak.
aroma.tipp: A citrus és a zsálya illata kitűnő választás, ha légfrissítőt vagy aromamécsest használsz. A szellő hangjait a lakásban is élvezheted egy kis ventilátor vagy egy harangjáték segítségével. Csak a fantáziád szab határt a további ötleteknek.

 

otthon_gyertya 

 

 

Játssz a fényekkel!
A békés, megnyugtató környezet megteremtésének legegyszerűbb módszere, a megszokott világítás megváltoztatása. A mennyezeti csillár helyett próbáld ki az állólámpákat és a kisebb asztali lámpatesteket. A titokzatos félhomályt biztosító lámpaernyőkkel kellemes légkört nyersz.
zöld.tipp: Az új lámpákkal, a helyi világítás használatával energiát is megtakaríthatsz.

Ne feledkezz meg a padlóról!
A természetes padlóburkolat megnyugtató hatást kölcsönöz. Válaszd a kő- vagy a faborítást az átalakítás során.
natúr.tipp: Még tökéletesebb a hatás, ha bambusznád gyékényt vagy természetes anyagú szőnyeget használsz kiegészítésként.

 

otthon_agy 

 

 

 

Kerüld a zsúfoltságot!
Csak a lehető legkevesebb díszítőelemet használd a lakásod átalakításánál és győződj meg róla, hogy a kiválasztott darabok nem túlságosan nagy méretűek-e a szobához képest.
hangulat.tipp: Ne felejtsd, hogy a megnyugtató környezet záloga az elegendő szabad tér!

Élvezd az aromaterápiát!
Egy egyszerű módszer segítségével valódi wellness-sarokká alakíthatod a szobákat. A növényi olajkivonatok olyan energiákat közvetítenek, melyek élénkítően és pezsdítően hatnak rád. Térj vissza  a természethez és használd az illatait, hogy befolyásolhasd a hangulatodat.
aroma.tipp: Vásárláskor győződj meg róla, hogy valóban eredeti, esszenciális növényi olajokat választottál!

Ragaszkodj a tiszta levegőhöz!
Manapság a lakásokban a levegő minőségét leginkább a különböző festékek, burkolatok, bútorok anyaga, és ezek kipárolgása rontja. Szerencsére ma már egyes gyártók arra is figyelnek, hogy ezt a problémát kiküszöböljék.
hangulat.tipp: Érdeklődj a szaküzletben, mielőtt vásárolsz, nézz utána interneten és válaszd a környezetkímélő anyagokból készült bútorokat és festékeket!

otthon_tapeta

 

 

 

 

Válassz vitalizáló színeket!
Régóta tudjuk, hogy a színeknek gyógyító ereje van. A kék szín elcsendesít és bizalmat, nyugalmat sugároz. A piros ezzel szemben élénkíti az idegrendszert és javítja az étvágyat. Figyelj ezekre a lakberendezésnél is! A konyhában érdemes meleg színeket választanod, ezek erősítik az összetartozás érzését – kiválók a családi étkezésekhez.
energizáló.tipp: A dolgozószobában az igényeidhez illeszkedjenek a színek. Kreatív és újító szeretnél lenni? Mindenképp kéket válassz!

Találd meg az egyensúlyt!
Ami a színeket illeti, vess be néhány trükkös ötletet. Minden nagyobb felület rendkívül hangsúlyos a szobában, ilyenek a falak, a padló és az étkezőpult. Ideális esetben ezek háttérként szolgálnak, melyeket többféle kiegészítővel tudsz kiemelni.
hangulat.tipp: A falak és a padló lehetnek visszafogott árnyalatúak, melyeknek a színeit feldobhatod kisebb világítótestekkel és dísztárgyakkal.

Engedd be a napfényt!
A megfigyelések szerint azoknak az embereknek, akik napjaik nagy részét mesterséges megvilágítás mellett töltik, megemelkedik a stresszhormon-szintjük, ezáltal feszültebbek, idegesebbek lesznek. Ha megnöveled lakásodban a természetes fénymennyiséget és minimálisra szorítod a mesterséges világítást, könnyebben megszabadulhatsz a stressztől.
fitt.tipp: Mindemellett a napfény teljesen költségmentes, energiát takarítasz meg vele és segíted a környezet védelmét a kőolajhasználat mérséklésével.

Barátkozz az újrahasznosítással!
A környezetbarát megoldások egyike, ha az eredetileg más célból készült tárgyakat saját elképzeléseid szerint újra felhasználod. Vedd szemügyre a látszólag már használhatatlan darabokat és gondold át, mire lenne még jó?
zöld.tipp: Ha az ajtód tartópántjai megrongálódtak és ki kell cserélned, ne dobd ki a hulladékot! A régi faanyagot kitűnően használhatod a veranda padlójának burkolásához, de akár asztallap vagy képkeret is készülhet belőle!

Ha eredeti és magával ragadó lakótérre vágysz, a hangoknak, az illatoknak, az ízeknek és az érintésnek épp olyan jelentős a szerepe, mint a látványnak.

otthon_bosch2otthon_bosch

 

 

 

 

 

Modern művészet – lézerrel
A Bosch új, keresztvonalas önszintező készüléke, a Quigo igazán hasznos és könnyen kezelhető, segítségével kreatív módon újjávarázsolhatod otthonodat.
A kis gép jól látható automatikusan vízszintbe állított lézerkeresztet vetít minden falfelületre, így segítségével az összes olyan munka könnyedén elvégezhető, amihez precíz, derékszögű vonalak kellenek, legyen szó polc, kép vízszintes beállításáról vagy akár csempézésről, tapétázásáról, festésről.
www.bosch.hu

Szöveg: Galgóczi Dóra