Zöldség- és gyümölcslevekkel
Sok táplálkozással foglalkozó szakemberek azon az állásponton van, hogy naponta hét alkalommal kellene zöldséget és két alkalommal gyümölcsöt fogyasztanunk. Mások még ennél is tovább mennek, szerintük az étrendünk 50-75%-át nyers ételekből kellene összeállítanunk, mert így leszünk kirobbanó erőben és optimális egészségügyi állapotban.

 

{idozito}

 Miért éppen a lékészítést válasszuk?
Ha nem nyers zöldségek és gyümölcsök teszik ki az étrended legalább háromnegyedét, akkor növeld ezen ételek fogyasztását. Felmérések szerint az átlag nyugatiak megközelítőleg még két kis adag nyers ételt sem fogyasztanak el naponta. Gondoljuk végig egy átlagos napunkat, majd próbáljuk meg egy hét távlatában előre eltervezni az étrendünket és iktassuk be a növényi eredetű nyers táplálékot is.

 Amit a lékészítésről tudni kell
Az ivóléfogyasztás a lehető legjobb módja annak, hogy a nyers zöldségekben és gyümölcsökben található létfontosságú tápanyagokat a szervezetünkbe juttassuk.
A lékészítés során eltávolítjuk a rostanyagot. Ezt nem kellene beépítenem az étrendembe?
A rostanyagok elengedhetetlenül szükségesek egészségünk megőrzéséhez, fontos szerepet játszanak bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében és a székrekedés elkerülésében. Az állati eredetű ételekben, csokoládés nyalánkságokban és a chipsekben azonban nincsenek rostanyagok. Viszont annál több van belőlük a gyümölcsökben, a zöldségekben, a teljes őrlésű gabonából készült ételekben és a hüvelyes termésekben. Az ilyen teljes értékű ételek fogyasztását egészítsük ki az ivólevekkel, így további tápanyagokat vihetünk be a szervezetünkbe. Ez nemcsak a kórokozók elleni védekezés miatt hasznos, hanem a már meglévő betegségből is segíthet kilábalni. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nagyon kevés olyan ember van, akinek elég ideje jut arra, hogy nap mint nap elég nyers zöldséget és gyümölcsöt egyen. Az ivólevek révén könnyedén és gyorsan vihetjük be a szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat. Ajánlatos azonban rostokban gazdag étrenddel párosítani őket.

 Lékészítési 1×1
• Amikor csak teheted, használj természetes módon fejlődött, nem permetezett (bio)növényeket. Ha nem tudsz ilyeneket beszerezni, akkor ajánlatos lékészítés előtt a terméket meghámozni.
• A narancs és a grépfrút héja mérgező anyagokat tartalmaz, ezért nem ajánlatos nagy mennyiségben fogyasztani, ráadásul ezen gyümölcsök héja keserű is, ezért legjobb, ha lékészítés előtt meghámozzuk őket. Minden citrusfélét gombaölő szerrel kezelnek, a citromot is, ezt csak meleg folyó víz alatt súrolhatjuk le róla. A héj alatti fehér hártyát érdemes megtartani, mivel C-vitamint és bioflavonoidokat tartalmaz, bár ettől kicsit kesernyés lesz.
• A viasszal bekent növényeket, valamint a kivit, a papaját és más trópusi gyümölcsöket ajánlatos meghámozni, ugyanis ezek gyakran olyan távoli országokból származnak, ahol a rákkeltő vegyszerek használata még nincs betiltva.
• A puha magokat, mint például a dinnyéét vagy a szőlőét, a gyümölccsel együtt betehetjük a gyümölcscentrifugába. Viszont az almamagot nem szabad, mert ez kis mennyiségben ugyan, de cianidokat tartalmaz.
• A legtöbb növény leveleit, illetve szárát nyugodtan felhasználhatjuk a lékészítés során, de a sárgarépa és a rebarbara leveleit ajánlott eltávolítani, ugyanis mérgező anyagokat tartalmaznak.
• A legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek magas a víztartalma, ezért is lehet ivólevet készíteni belőlük. Ugyanakkor a banán és az avokádó az átlagosnál kevesebb vizet tartalmaz, magukban erre nem alkalmasak. Ha mégis olyan ivóléreceptet szeretnénk kipróbálni, amelyben ilyen zöldségek vagy gyümölcsök vannak, akkor először a magas víztartalmú növényekből készítsünk ivólevet, majd egy turmixgéppel elegyítsük hozzá a szárazabbakat.
• A receptek 2-3 dl ivólé elkészítésére szólnak. Ha ennél többet szeretnél előállítani, akkor értelemszerűen arányosan növeld meg az adagokat. Az ivóleveket a lehető legjobb közvetlenül fogyasztás előtt elkészíteni és nem ajánlatos hosszabb ideig tárolni.

folsav
Folsavkülönlegesség
vérszegénység ellen
Hozzávalók:
• 2 kelkáposztalevél
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 kis marék spenót
• 4-5 sárgarépa (levél nélkül)
Elkészítése:
Fogjuk csomóba a kelkáposztát, a petrezselymet és a spenótot, majd gyümölcscentrifugán a sárgarépával lenyomkodva készítsünk belőle zöldséglevet.

tunemenyes
Tüneményes veteményes
depresszió, hasmenés, hörghurut, keringési zavarok ellen
Hozzávalók:
• 3 brokkolivirág
• 1 gerezd fokhagyma
• 4-5 sárgarépa vagy két paradicsom
• 2 ág szárzeller (franciazeller)
• ½ zöldpaprika
Elkészítése:
Nyomjuk át a brokkolit és a fokhagymát a gyümölcscentrifugán a sárgarépával vagy a paradicsommal együtt. Aztán jöhet a zeller és a zöldpaprika is.

emesztes
Emésztést segítő ital
Hozzávalók:
¼ hámozatlan ananász
Elkészítése:
Hámozzuk meg az ananászt, majd nyerjük ki az ananász levét, ezen kívül más italt ne igyunk étkezés közben.

gyomber
Gyömbérkoktél

hajhullásra
Hozzávalók:

• ½ cm gyömbér 4-5 sárgarépa (levél nélkül) ½ alma kimagozva
Elkészítése:
Nyomjuk át a gyömbért a lékészítő gépünkön a sárgarépával és az almával együtt.

afonya
Vörös áfonya-koktél
Hozzávalók:
½ csésze vörös áfonya 3-4 db alma magok nélkül (ha túl savanyú, adhatunk hozzá több almát is)
Elkészítése:
Nyomjuk át a vörös áfonyát a lékészítő gépünkön az almával együtt. Ha nem tudunk friss vagy fagyasztott vörös áfonyát beszerezni, akkor helyette egy csipetnyi vörös áfonya-koncentrátumot keverjünk az almaléhez.

További recepteket a Duna International Könyvkiadó CH. Calbom – M. Keana Lékönyv 2. című könyvében találsz.