A drogériák, gyógyszertárak és bioboltok polcain számos probiotikumot tartalmazó készítménnyel találkozhatsz. Ma már mindenki hallott is róluk, akár antibiotikumos kezelés esetén, akár a reklámokból. A választék viszont már-már zavarba ejtően nagy. Válasszunk okosan – de hogyan?

 

{idozito}

Mire jó a probiotikum?
Tudományosan igazolt tény, hogy a probiotikumok
•hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez, illetve
•számos emésztési problémában jótékony hatásúak.
•Puffadás,
•gyógyszeres kezelést követő bélflóra-pusztulás,
•fertőzések okozta emésztési problémák esetén egyaránt alkalmazhatók.
Probiotikumok rendszeres szedésére az egészség fenntartásához nincs szükség! Előfordulhatnak azonban bakteriális, vírusos vagy gomba okozta fertőzések, emésztőrendszeri panaszok, gyógyszeres terápiák, amelyek rövidebb-hosszabb időre indokolják a probiotikumok alkalmazásának szükségességét.

Okos választás
A probiotikumok különböző formákban kaphatók. Porok, kapszulák, folyadékok egyaránt lehetnek, de különféle élelmiszerek, így joghurtok, kefirek, sajtok is tartalmaznak probiotikus kultúrákat. Valójában ízlés dolga, hogy ki milyen formában jut hozzá a jótékony mikroorganizmusokhoz.
FONTOS! Nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal, mekkora mennyiségű baktériumot juttatsz a szervezetedbe. A kezelőorvosod és a gyógyszerészed minden esetben hasznos tanácsokkal szolgál a dozírozást illetően.
Az alkalmazott adagolási formánál fontosabb az, hogy milyen típusú baktériumokat, élesztőgombákat veszel magadhoz, ugyanis a különféle készítmények összetétele jelentősen különbözhet, amelynek eredményeként az elért terápiás hatás is más és más. A példa kedvéért említhető, hogy
• a hasmenés kezelésében a Lactobacillus GG és a Saccharomyces boulardii egyformán hatékonynak bizonyulnak.
Nem minden gyomor- és bélrendszeri probléma orvoslásában hatásosak azonban a probiotikumok.
• Míg a hasmenésekből történő felépülésben egyértelműen előnyösek a probiotikumok,
• és az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteinek a mérséklésében is pozitív hatásúak,
• addig a Crohn-betegség esetén nem sok eredménnyel kecsegtetnek,
• illetve a fekélyes megbetegedések esetén sem bizonyulnak ígéretesnek.
Az ismeretanyag egyre nő, bár tény, hogy sok klinikai tanulmányra van még szükség ahhoz, hogy a gasztroenterológusok és a terápiában érintett szakemberek tisztán lássanak a probiotikumok szövevényes világában.

A különféle készítmények összetétele jelentősen különbözhet, amelynek eredményeként az elért terápiás hatás is más és más.

probio2
Olvasd el a betegtájékoztatót!

A probiotikumokat tartalmazó készítmények betegtájékoztatója, a probiotikus élelmiszerek címkéje elsődleges útmutató az összetételt és az alkalmazást illetően.
Ennek egyértelműen meg kell adnia azt, hogy milyen törzset tartalmaz az adott készítmény tömegegysége, illetve kiszerelési egysége pl. Lactobacillus rhamnosus-t. Ki kell derülnie annak is, hogy milyen mennyiségben tartalmazza az adott baktériumot/baktériumokat, illetve gombát/gombákat. Nagyon nagy számokról van szó: egyetlen dózis 50 milliót vagy akár annak a több tízezerszeresét is tartalmazhatja az adott mikroorganizmusból.
Minden esetben követni kell az adagolási útmutatót, annak megfelelő gyakorisággal és mennyiségben szabad alkalmazni a készítményeket. A tárolási körülmények különösen fontosak ebben az esetben: egyes készítményeket hűtőszekrényben kell tárolni, másokat szobahőmérsékleten is lehet. A nem megfelelő tárolás a készítmény hatástalanná válását okozhatja!
A megfelelő tájékoztató anyagokból nem hiányozhat a céginformáció sem, esetleg honlapok címe is szerepelhet a tájékoztatókon, amelyeken keresztül bővebb információhoz lehet jutni. Mivel a probiotikumok nem a gyógyszerek kategóriájába tartoznak, hanem az étrendkiegészítő és az élelmiszer határán mozognak, minőségellenőrzésük sem olyan szigorú, mint a gyógyszereknél. Minden esetben érdemes ellenőrzött értékesítési helyről származó megbízható márkát választani, hiszen egyes tanulmányok alapján, a piacon fellelhető probiotikumok mintegy egyharmadának mikroorganizmus-tartalma nem egyezik meg a tájékoztatón közöltekkel.

Probiotikum a hűtőből?
Tudnod kell, hogy az élelmiszereken szereplő „probiotikus kultúrát tartalmaz” vagy „élőflórás” kifejezések önmagukban még nem garanciák a gyógyhatásra. Ennek ellenére a kefirek és a joghurtok már évezredek óta a táplálkozási kultúra részei, és legyen bármekkora is a probiotikum-tartalmuk, a fogyasztásuk egészséges. A probiotikumok bevitele mellett figyelmet kell fordítanod a rostban dús táplálkozásra is, hiszen ezek szolgálnak a jótékony baktériumoknak táplálékául, a rostok segítik elő, hogy a szervezetedbe jutott hasznos baktériumok meg is telepedjenek és szaporodjanak. A rostok az ún. prebiotikum kategóriába tartoznak, azaz a probiotikumok megtelepedését és hatását támogatják.

Szöveg: Dr. Budai Marianna Ph.D. szakgyógyszerész