Agyunk és szívünk: értelmünk és érzelmeink központja, testünk működtetői. Ezek a legfontosabb szerveink, nélkülük nincs élet, mégis hajlamosak vagyunk mostohán bánni velük. Figyelj rá, mivel táplálod őket, hogy megvédd, serkentsd őket!

 

{idozito}

Egyél és okosodj!

Legtöbbünk manapság napi több óra szellemi munkát végez, ez pedig – akárcsak az izmaid munkája – energiát és különböző tápanyagokat igényel. Ha ezeket a szükséges kellékeket tartósan megvonod magadtól, a gondolkodásodon is észreveszed majd. Nemcsak a mindennapi mentális fittség megalapozásához van szükség bizonyos tápanyagokra, hanem az élethosszig tartó jó memória és gondolkodás megőrzéséhez is!
Kutatók régóta foglalkoznak azzal, hogy a különböző tápanyagok hogyan hatnak a kognitív funkciókra, azaz tudják-e javítani a pl. a memóriát vagy a logikát. A következő tápanyagok kifejezetten védik a mentális funkciókat, s minden életkorban a jó agyi egészséget segítik elő.

Agyvédő tápanyagok

 •  C-vitamin
  A C-vitamin a legfőbb vízben oldódó antioxidáns vegyület, csökkenti a szabad gyökök mennyiségét.
 •  E-vitamin
  Az E-vitamin a másik legfontosabb, zsírban oldódó antioxidáns, számos hatása mellett védi az idegsejteket is.
 • B12-vitamin
  Csökkent szellemi funkciókkal élőknél gyakran mutatnak ki B12-vitaminhiányt, ezért összefüggésbe hozzák az agyműködéssel.
 • Transzzsírsavak
  A kis transzzsírsav-fogyasztás több szempontból is az egészséges étrend egyik alapvető eleme, azonban megfigyelték, hogy a kevés ilyen típusú zsírsavat tartalmazó étrendet követők jobban teljesítenek a szellemi képességet felmérő teszteken.
 • Telítetlen zsírsavak
  A telítetlen zsírsavakat régóta az egyik fő agyvédő tápanyagnak tartják. Megfelelő fogyasztásuk a jó memória és gyors gondolkozás alapfeltétele már gyermekkortól kezdve.
 • Omega-3-zsírsav
 • Az esszenciális zsírsavak legfontosabb képviselői. A speciális kémiai kötéseket tartalmazó zsírsavak a sejthártyákat védik.
 • Folyadék
  Az elégtelen folyadékbevitel – bármilyen tápanyagbevitel mellett – nagymértékben csökkenti a mentális teljesítményt.
 • Ginkgo biloba
  Ez a közel 300 millió éves növényfaj a páfrányfenyők egyetlen ma élő típusa. Számos flavonoidot és egyéb növényi hatóanyagot tartalmaz, melyek javítják a vérkeringést, tágítják az ereket, emiatt már régóta alkalmazzák memóriajavításra sőt, depresszió ellen is.
 • Ginszeng
  A ginszeng Kínában évezredek óta használt hagyományos gyógynövény. Csodaerőt tulajdonítanak neki, mely szinte minden betegséget legyőz. A tudomány különleges erőt nem, azonban több mint 30 olyan, a fajra jellemző anyagot talált benne, amelyek javítják az ér- és immunrendszer, a szív és az agy működését is.
 • L-karnitin
  Az L-karnitin egy természetes anyag, amely szükséges a szervezet energiatermelő folyamataiban. Emellett, ha megfelelő mennyiségben van az étrendben, segíti az agyműködést is, növeli a memóriát.

A szakemberek a fenti tápanyagok mellett vizsgálták különböző étrendek szellemi funkciókra tett hatását, s végeredményben a mediterrán jellegű étrend bizonyult a legjobbnak az agyműködés javításának szempontjából. A köztudottan szívvédő étrend a dél-európai népek természetes táplálkozása, jellemzően sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonát, telítetlen zsírsavat (például olívaolaj), sok halat, de nagyon kevés húst tartalmaz.

Dr Lelovics Zsuzsanna táplákozáskutató

Egyél a szívedért!

szivagy 2
A szív a szervezeted motorja is különleges gondoskodást igényel. Nem elegendő rutinszerűen bekapni egy multi-vitaminkészítményt és nyugtázni, hogy te mindent megtettél az egészségedért, beleértve a szívedet is.
• Az egészséges táplálkozás,
• a rendszeres mozgás,
• a nyugodt és kiegyensúlyozott élet mind-mind a szív „kenőolajai”.
• Emellett a szívednek speciális vitaminokra, illetve antioxidánsokra van szüksége.

Valamennyi antioxidáns szívvédő hatású, véd a magas koleszterinszint okozta betegségektől.

OMEGA-3 ZSÍRSAV: az omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása a szívet és az érrendszert egyaránt támogatja. Segítségével megelőzhető a koleszterin érfalakon történő lerakódása és a következményesen kialakuló magas vérnyomás. Kiemelkedően fontos a zsírsavak közül az EPA (eikozapentaénsav), az ALA (alfa-linolénsav) és a DHA (dokozahexaénsav).
TUDTAD?
Bár a tengeri halak telítetlen zsírsavtartalma általában magasabb, mint a folyamiaké, sajnos a tengeri halakban nem ritkán nehézfémek (pl. higany) feldúsulása tapasztalható, így nagymértékű, rendszeres fogyasztásuk akár ártalmas is lehet. Emiatt – rendszeres fogyasztásra – érdemes inkább az étrendkiegészítőket választanod.
• Számos készítményben, általában lágy kapszulákban lelhető fel a halolaj. Mintegy 2-3 hónapon keresztül történő rendszeres szedésük (napi kb. 1 g dózisban) szükséges ahhoz, hogy tapasztalható legyen jótékony hatásuk.
• A maják által „futók étkeként” nevezett aztékzsálya-mag (Chia-mag) magas antioxidáns tartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavat is, így tápláló és egészséges választási lehetőség lehet, ha nem szereted a halat.
 
D-VITAMIN: a zsíroldékony D-vitamin számos tanulmányban pozitív hatásúnak bizonyult a szív- és érrendszeri védelem szempontjából.
• A táplálkozástól és a szervezetet érő napfény mennyiségétől függően napi 400–800 egység D-vitaminra van szükséged, ez kb. 10-15 perc fényvédelem nélküli napozásnak felel meg (nem tűző napon).

ANTIOXIDÁNSOK: az antioxidáns egy általános kategória, amelybe számos hatóanyag tartozik. A C-vitamin, az E-vitamin mellett különféle növényi hatóanyagok is erős szabad gyököket közömbösítő potenciállal bírnak. Valamennyi antioxidáns szívvédő hatású, véd a magas koleszterinszint okozta betegségektől. Dozírozásukra ügyelni kell, túladagolásuk nem ajánlott!
• A vörös szőlőben és vörösborban található rezveratrol is erős antioxidáns hatására visszavezethető módon fejt ki szívvédő hatást. Hasonlóképpen, az egzotikus acai, az ördögcérna néven is ismert goji, az áfonya, a kakaó és a belőle készült étcsokoládé is kiváló szívvédő hatással rendelkezik.

ÁSVÁNYI ANYAGOK: a magnézium és kálium megfelelő arányú bevitele is hozzájárul a szív egészséges működéséhez.

szivagy 3
Egy tányér egészség

Alapszabályként elmondható, hogy a szívvédelem a helyes táplálkozással kezdődik.
• A sózás kerülése önmagában vérnyomáscsökkentő, szívkímélő hatású.
• A tányérodra kerülő zöldségek, gyümölcsök legyenek változatosak, színesek. Általában a pirosas, vöröses, lilásfekete színárnyalatú gyümölcsök, zöldségek erős antioxidánsok (pl. paradicsom, málna, szeder, áfonya, vörös szőlő).
• Nem kell idegenkedned a hagymák, főképpen a fokhagyma fogyasztásától sem. Ha ez utóbbit jellegzetes illata miatt nem kedveled, fokhagyma granulátumot is használhatsz.
• A rostok, teljes kiőrlésű termékek fogyasztása már a bélcsatornából megakadályozza a zsírok és a koleszterin jelentős mértékű felszívódását, azaz az első lehetséges lépésben csökkenti a koleszterinszintet.
• Ha szívvédő táplálék-kiegészítőket szeretnél fogyasztani, mindenképpen megbízható gyártótól származó, ellenőrzött értékesítési helyen, pl. gyógyszertárban beszerzett terméket vásárolj!

Szöveg: Dr. Budai Marianna Ph.D. szakgyógyszerész